Hlavní obsah

Zeman: Že by nový šéf žalobců nebyl státní zástupce? Právní perverznost

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman skončí ve funkci před začátkem prázdnin.

Reklama

Končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman stále věří, že vláda vybere jeho nástupce do konce června. O jeho nástupci však stále není jasno. Sílí také spekulace, že by nemusel vzejít ze státního zastupitelství.

Článek

Pokud se šéfem žalobců stane někdo mimo státní zastupitelství, bude to znásilnění celého systému, tvrdí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Uvedl to v neděli v České televizi, v pořadu Otázky Václava Moravce.

Zeman ve funkci po deseti letech končí ke 30. červnu, rezignaci oznámil v polovině května. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová o jeho nástupci doposud nerozhodla. Množí se však také spekulace, že by nový šéf žalobců nemusel vzejít ze soustavy státního zastupitelství.

Server Lidovky.cz už dříve uvedl, že se výběr komplikuje. Premiéru Andreji Babišovi a Pražskému hradu prý vadí, že se šéfem žalobců má stát dosavadní první náměstek Igor Stříž. Okolí prezidenta Miloše Zemana podle serveru tlačí spíše na exposlance ČSSD Jeronýma Tejce.

Pavel Zeman na konkrétní jména nereagoval, výběr mimo konkrétní obor však ostře odsoudil. „Že by nejvyšším státním zástupcem byl jmenován někdo, kdo není státní zástupce? To bych nenazval právním kutilstvím, ale spíše právní perverzností,“ řekl Pavel Zeman v pořadu.

Výběr šéfa žalobců určuje zákon o Nejvyšším státním zastupitelství. Podle Pavla Zemana je třeba jej posuzovat komplexně. Paragrafy přesně určují, kdo se může stát státním zástupcem, stanovují věk, vyžadují bezúhonnost. „V jednom místě také zákon vymezuje z množiny státních zástupců podmnožinu vedoucích státních zástupců,“ řekl Pavel Zeman.

Pokud by vláda vybrala jeho nástupce z jiného okruhu právních profesí, považoval by to za znásilnění celého systému. „Nevěřím, že by takto někoho mohlo napadnout postupovat. Ad absurdum bychom došli k tomu, že vedoucím státní zástupcem může být v podstatě kdokoli. Když nebude platit podmínka státního zástupce, tak už nemusí platit podmínka vysokoškolského vzdělání, nebude platit podmínka věku, vybereme třeba někoho trestaného? Myslím, že si ze mě děláte legraci. To ani nemůžu brát vážně,“ zdůraznil nejvyšší státní zástupce.

Ten zároveň stále věří, že na začátku prázdnin bude klíčový post obsazený. „Dal jsem vládě čas šest týdnů, aby našla mého nástupce. Stále věřím, že prvního července usedne do úřadu. Pokud ne, tak jsme v určité právní nejistotě,“ řekl Pavel Zeman.

Zároveň připomněl, že justice nemá zcela jasno, zda případný pověřený náhradník oplývá všemi pravomocemi nejvyššího státního zástupce.

Lepší by bylo, kdyby ÚOOZ a ÚOKFK sloučeny nebyly

Končící šéf žalobců si po letech myslí, že by bylo lepší, kdyby politici před pěti lety nerozhodli o velké policejní reorganizaci. Sloučili tehdy protimafiánský a protikorupční policejní útvar do Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Zeman řekl, že bylo hlavně zpočátku jasné, že nový kolos nebude snadné uřídit. „V současné době má národní centrála vedení, které se velice snaží, aby to efektivní bylo. Musím říci, že snaha je opravdu veliká, ale přesto se domnívám, že kdyby bývaly zůstaly dvě jednotky oddělené, tak by to bylo lepší,“ sdělil Pavel Zeman.

Nový útvar vznikl v roce 2016 spojením Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Spadá pod policejní prezidium a náměstka policejního prezidenta pro kriminální službu a vyšetřování. Šéfem NCOZ je od srpna 2018 Jiří Mazánek, předtím útvar od jeho vzniku vedl jeho jmenovec Michal Mazánek.

Zeman připomněl, že mezi politiky už tehdy vyvolal diskuzi, zda je reorganizace vhodná. Adresoval dopis tehdejšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), v němž upozorňoval na rizika sloučení obou útvarů. Vznik národní centrály v první polovině roku 2016 znamenal vládní roztržku ve vládní koalici ČSSD a ANO. Tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) obvinil tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance z destabilizace policie.

Reklama

Doporučované