Hlavní obsah

Rekonstrukce: jak a proč odešel Pavel Zeman

Foto: ČTK/Šálek Václav, ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v pátek nečekaně oznámil, že k 30. červnu končí.

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman minulý pátek vystoupil před novináři a prohlásil: „Čelil jsem vysokému tlaku od ministryně, odrážení útoků škodilo úřadu.“

Článek

Pavla Zemana dlouhodobě kritizovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Plánovala na něj podat kárnou žalobu, zkraje minulého týdne bylo na spadnutí, že podá vládě návrh na Zemanovo odvolání.

Seznam Zprávy nyní zmapovaly, co se odehrálo před tím, než se Pavel Zeman – celkem nečekaně – rozhodl rezignovat. Čtyři různé zdroje z politiky i ze státního zastupitelství popsaly, že poslední kapkou pro nejvyššího státního zástupce bylo, když se ukázalo, že už nemá podporu vlády. Takže pro něj bylo lepší po deseti a půl letech dobrovolně skončit, než se nechat odvolat.

Podle informací Seznam Zpráv vrcholil tlak od Benešové v únoru a v březnu. Benešová například v rozhovoru pro Info.cz dala najevo, že už Pavla Zemana ve funkci nechce. Připomněla, že neúspěšně kandidoval na soudce evropského soudu pro lidská práva.

„Pan Zeman u výběrového řízení pravil, že už je víc než deset let na postu nejvyššího státního zástupce, že cítí potřebu změny. Sám to řekl. Takže já mu chtěla i pomoct, když cítí tu potřebu změny. Chtěl sám odejít, nebyl k tomu rozhodně nucen,“ řekla Benešová.

„Tlaky ze strany paní ministryně Benešové jsou velké. Ne že bych byl někdo, kdo by se bál, ale když věnujete většinu času těmto půtkám, tak si myslím, že je to celkem zbytečné. Je zbytečné věnovat velkou část času těmto půtkám, jde o čas, který bych měl věnovat státnímu zastupitelství,“ komentoval to nepřímo Pavel Zeman, když mluvil o svém odchodu.

Ministryně mávala kárnou žalobou

Ministryně spravedlnosti dostala na nejvyššího žalobce náboje po sérii článků Seznam Zpráv o Zemanových schůzkách se soudcem Janem Czerninem v roce 2014. Během tří setkání se Pavel Zeman přimlouval za spřáteleného farmáře z Třeboňska, ke kterému jezdil na dovolenou. Podnikatel se chtěl dostat k pozemkům, které zrestituoval Karl Eugen Czernin, soudcův vzdálený příbuzný.

Zároveň v kauze restitucí Czerninů zasáhl Pavel Zeman do případu dvou úřednic pražského magistrátu, které stály před soudem, neboť restituci umožnily.

Benešová od té doby veřejně připomínala, že se rozhoduje, jestli kvůli tomu na Zemana podá kárnou žalobu.

Jenže pak přišel 17. duben a zveřejnění kauzy výbuchu ve Vrběticích, podle policie a tajných služeb stála za explozí v roce 2014 ruská rozvědka. Nejvyšší státní zástupce Zeman měl o závěrech vyšetřování podrobné informace, byl i součástí týmu, který plánoval, jak a kdy výsledky vyšetřování zveřejnit.

Byl to velký úspěch vyšetřovatelů i státního zastupitelství, který veřejně ocenil i premiér Andrej Babiš (ANO). Tehdy se Zemanova pozice zdála pevná. Ministryně Benešová ale po pár dnech poskytla další rozhovor pro deník Právo, v němž zpochybnila výsledky vyšetřování a ještě Zemana kritizovala, že v několika větách po jednání vlády informoval o kauze novináře – podle Benešové nebyl dozorujícím státním zástupcem, a tudíž podle pravidel žalobců neměl o případu nic říkat.

V dalším rozhovoru pro deník E15 koncem dubna Benešová uvedla, že by mohla na vládu přinést i návrh na Zemanovo odvolání.

„Chtěl jsem rezignovat už dříve, ale zůstal jsem kvůli kauze Vrbětice. Nemám obavu, že by se zasekla. Pracuje na ní příslušný dozorový státní zástupce a nemám důvod pochybovat o tom, že by kauza nešla dál. S čímž souvisí i fakt, že máme odvážné státní zástupce, kteří se nebojí,“ řekl Zeman minulý pátek.

Premiér Babiš sice znovu – v reakci na prohlášení Benešové – ocenil Zemanovu práci. Ale podle informací Seznam Zpráv ze zmíněných čtyř zdrojů ve skutečnosti za nejvyšším státním zástupcem zas tak pevně nestál. Mimochodem, právě Zemanovo nejvyšší státní zastupitelství předloni obnovilo Babišovo stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu při vybudování firmy Čapí hnízdo.

ČSSD byla pro odvolání

Zlom pak přišel, když Zeman dostal také od sociální demokracie vzkaz, že kdyby se na vládě hlasovalo o jeho odvolání, ministři ČSSD by nebyli proti. Seznam Zprávám to pod podmínkou anonymity řekli nezávisle na sobě sociálnědemokratičtí politici, kteří mají o těchto zákulisních tazích dobré informace.

Zeman, který svůj odchod vysvětlil jen krátce na pátečním brífinku, si to zřejmě vyložil tak, že už nemá od kabinetu podporu. Ostatně sám často v žertu zmiňoval, že mandát nejvyššího žalobce trvá vždy týden – do další schůze vlády. Je to skutečně tak: je to vláda, kdo má právo bez udání důvodu nejvyššího státního zástupce odvolat.

Pavel Zeman byl špatně zapsaný také u svého jmenovce prezidenta Miloše Zemana. V roce 2017 dostal nejvyšší žalobce pozvánku na schůzku na Hradě, ale odmítl. Na což prezident Zeman není zvyklý. Žalobce Zeman vysvětlil, že jeho úřad dohlíží na vyšetřování kauzy machinací se zakázkami v Lánské oboře. A tudíž nechce riskovat spekulace, o čem s prezidentem mluvil za zavřenými dveřmi.

Stejně tak prezident Zeman těžce nese závěry vyšetřování vrbětické kauzy. Zatím využil každou příležitost, aby nahlodal jednoznačné tvrzení policie, že hlavními podezřelými jsou agenti ruské rozvědky GRU. Mimo jiné – ač to popírá i policie a premiér Babiš – prezident tvrdí, že existuje víc vyšetřovacích verzí.

V pátek Pavel Zeman řekl, že z Hradu žádné tlaky na odchod necítil. S Hradem od roku 2017 nemám žádný kontakt, tam skutečně žádný tlak není. Nechal bych to skutečně v poloze Ministerstvo spravedlnosti – Nejvyšší státní zastupitelství,“ uvedl.

Reklama

Doporučované