Hlavní obsah

Ze slovenského sídliště k milionům. „Nejlepší podnikatelé rozumí tomu, co lidé chtějí,“ říká Gálik

Co pro úspěšného podnikatele, inovátora a motivátora znamená slovo úspěch? Podívejte se na ukázku z pořadu V centru.Video: Jakub Bernáth, Anita Baselová, Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Úspěch je pro každého něco jiného. Pro někoho je to pět dětí, pro někoho pět miliard a pro někoho to je vstát ráno z postele. Pro mě je úspěch plnit si svoje cíle,“ říká podnikatel a inovátor Stanislav Gálik v dalším díle pořadu V centru. Jak vydělal svůj první milion? A co by udělal jinak?

Článek

Během studia na vysoké škole založil oděvní firmu. „Přemýšlel jsem, co může na tom trhu uspět. Neměl jsem k tomu žádný extra vztah. Kdybych přišel na to, že v té době budou frčet mandarinky či betonové sloupky, tak jsem se pustil do toho,“ tvrdí Gálik a dodává, že jeho první byznys plán měl několik řádků v Excelu.

„Já jsem si myslel, že bych měl vystudovat ekonomku, abych mohl někdy podnikat. Byl to jeden z omylů. Přijde mi, že nejúspěšnější podnikatelé nejsou vystudovaní ekonomové, ale rozumí tomu, co lidé chtějí,“ popisuje své začátky Gálik. Firmu po pár letech prodal a do jeho života přišly i některé neúspěchy, které ho motivovaly dále.

Jak se pozná úspěšný člověk? Musí mít empatii? Podívejte se na první část rozhovoru. Video: Seznam Zprávy

„Štěstí a přiznívé okolnosti mě dovedly tam, kde jsem. Nejúspěšnější mezi námi nejsou často inteligentnější a lepší. Neznám nikoho, komu by vyšlo všechno. O neúspěchu se jenom často nemluví. Někdy vidíme lidi, kteří mají úspěšný život, ale spokojení nejsou. Cíle si nastavujeme sami. V momentě, když se budeme řídit očekáváními druhých, tak nebudeme spokojení. Když se budeme soustředit na to, co máme rádi my, tak začneme žít spokojeněji,“ tvrdí Gálik.

Po nějakém čase se rozhodl vydat na netradiční cestu. „Měl jsem velký sen cestovat okolo světa stopem. Vzpomněl jsem si na jeden zážitek, když jsem letěl soukromým letadlem, které bylo poloprázdné. Řekl jsem si, že kolik je luxusních aut a letadel, kde ve druhé řadě nikdo nesedí. Začal jsem přemýšlet nad tím, co musím udělat pro to, abych si stopnul miliardáře. Ta podmínka je jediná. Ten člověk vám musí začít důvěřovat a někdo tomu miliardářovi musí říct, že vás může vzít dovnitř,“ popisuje svoji netradiční cestu po mnoha zemích světa. O této cestě napsal i úspěšnou knihu.

Proč považuje Česko a Slovensko za inovativní země? Druhá část rozhovoru. Video: Seznam Zprávy

Dnes pracuje jako ředitel inovace v AAA Auto. „Mým úkolem je digitalizovat, automatizovat, platformizovat a monetizovat,“ tvrdí o své práci na svém Linkedinu. V České republice a na Slovensku je prý celá řada úspěšných a tvořivých lidí. Nemám pocit, že by naše společnost byla málo kreativní, dodává v rozhovoru pořadu V centru.

Pořad V centru můžete sledovat každou středu ve 20:00 na Televizi Seznam. Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované