Hlavní obsah

Zelený úděl, který v Česku projde. Palírna vyrábí nejzelenější lihovinu

Foto: Pixabay.com

U „zeleného“ ginu se zbytky vedlejších produktů použijí k výrobě krmiva. Ilustrační fotografie.

Reklama

Skotský lihovar vyrábí ekologický gin. Jako hlavní ingredienci používá hrášek a vyhýbá se tak produkci oxidů uhlíku a znečištění z umělých hnojiv.

Článek

Společnost Arbikie Highland Estate v britském Arbroathu vytvořila řadu lihovin nazvanou Nàdar, což v gaelštině znamená příroda. Podle Kirsty Blackové, hlavní destilatérky společnosti Arbikie, má být tento alkohol šetrný ke klimatu, protože z atmosféry odstraňuje více oxidu uhličitého, než kolik ho vypouští.

Lihoviny se obvykle vyrábějí destilací ovoce či obilovin, jako jsou pšenice nebo ječmen. Tyto obiloviny však pěstitelé většinou hnojí syntetickými hnojivy.

Arbikie však pro výrobu základního destilátu zvolila alternativu – hrách. Vyhýbá se tak podle serveru CNN produkci emisí uhlíku a znečištění z umělých hnojiv, protože hrách žádná nepotřebuje.

U škrobnatých lihovin se škrob mění na cukr, cukernaté se nechávají kvasit. U „zeleného“ ginu se ještě zbytky vedlejších produktů použijí k výrobě krmiva s vysokým obsahem bílkovin a nulovým odpadem.

Podle Blackové se spotřebitelé stále více zajímají o lihoviny vyráběné udržitelným způsobem. Doufá, že Nàdar s těmito možnostmi seznámí i další výrobce.

Samotná výroba hnojiv je energeticky náročná. Studie z roku 2017 zjistila, že 43 procent uhlíkové stopy z výroby chleba pochází z dusičnanu amonného používaného při pěstování pšenice.

„Bez hnojiv není většina rostlin schopna získat potřebný dusík. Luštěniny, jako jsou hrách a čočka, však mají symbiotický vztah s bakteriemi, které jim pomáhají odstraňovat dusík ze vzduchu a vyživovat rostliny,“ vysvětluje Felicity Crottyová z Rural Agricultural University v Londýně.

Použitím ekologických produktů k pěstování obilí, které je určeno k destilaci, by se snížily vyprodukované emise spojené se syntetickými hnojivy. Ekologické farmy však v současné době tvoří pouze 1,5 procenta zemědělské půdy, což představuje nepatrný zlomek produkce potravin.

Pokud se sečtou všechny úspory při výrobě ginu Nàdar, každá láhev z atmosféry odstraňuje 1,54 kg CO2.

Díky partnerství s luxusními firmami z pohostinství, jako jsou Aman Resorts, Four Seasons a Rosewood Hotels, má gin Nàdaru společně s ekologickou vodkou našlápnuto na rychlou expanzi do celého světa.

Jeho cena činí 43 liber za sedmidecilitrovou láhev. Je tak srovnatelná se značkami jako Tanqueray a Monkey 47.

Palírna Arbikie však není jediná, která na trh pustila ekologickou variantu alkoholu. Lihovar Nc'Nean Distillery ve Skotsku vyrábí whisky z ekologického ječmene v palírně, která je stoprocentně poháněna obnovitelnou energií.

Společnost Endless West v USA v laboratoři vyrábí molekulární whisky, vína a saké. Jejich výroba vyžaduje méně vody a půdy, což znamená o 40 procent méně emisí uhlíku.

Arbikie hodlá těžit z rostoucího trhu s lihovinami. Podle Spirits Alliance se za posledních deset let objem tohoto trhu ve Spojeném království ztrojnásobil a v loňském roce přinesl ekonomice odhadem 13 miliard liber. Od roku 2016 se také počet palíren ginu více než zdvojnásobil.

Reklama

Doporučované