Hlavní obsah

Skotskou whisky decimoval covid, brexit i Trump. Naštěstí pomohli Číňané

Foto: Pexels.com

Vývoz skotské whisky byl v první polovině letošního roku meziročně o 42 procent vyšší.

Reklama

Vývoz skotské whisky položila pandemie, cla na dovoz v USA i brexit. Nyní se trh opět začíná zotavovat. Roste především v Číně, kde poskočil o 126 procent na 91 milionů liber.

Článek

Vývoz skotské whisky se vrací do starých kolejí. Byznys zasáhla hlavně pandemie covidu-19 a americká cla, nyní se ale začíná zotavovat.

Údaje Asociace skotské whisky, které zveřejnil server BBC, ukazují, že vývoz byl v první polovině letošního roku o 42 procent vyšší než ve stejném období loni. Jeho hodnota však byla stále o deset procent nižší než v rekordním roce 2019.

Vývoz skotské whisky do EU v prvním čtvrtletí roku 2021 ve srovnání s rokem 2019 poklesl, protože pokračovala omezení související s covidem a výrobci se také přizpůsobovali novým obchodním podmínkám po brexitu. Od letošního dubna do června však obchod rostl rychleji než před dvěma lety.

Na pokles obchodu měly dopad i 25% cla na vývoz jednosladové whisky do Spojených států, která byla uvalena kvůli obchodním sporům USA s Evropskou unií. Letos v březnu však byla tato daň pozastavena. Export za první pololetí se ve srovnání s rokem 2019 snížil o 34 procent.

Spojené státy stále zůstávají největším vývozním trhem skotské whisky. Vývoz do Asie se ve druhém pololetí roku 2020 rychle zotavil a letos nadále rostl. Čína již překonala obchod v hodnotě 89 milionů za rok 2019, nyní vzrostl o 126 procent na 91 milionů liber.

Asociace uvedla, že odvětví má před sebou ještě určitou cestu, aby ztracený růst obnovilo.

Stejně jako mnoho jiných odvětví tak i společnosti vyrábějící skotskou whisky pociťují přetrvávající dopady narušení obchodu na náš dodavatelský řetězec a globální distribuci, náklady na zboží a služby výrazně vzrostly.
Karen Bettsová, výkonná ředitelka Asociace skotské whisky

Výkonná ředitelka Asociace skotské whisky Karen Bettsová označila tempo oživení vývozu za velmi slibné.

„Stejně jako mnoho jiných odvětví tak i společnosti vyrábějící skotskou whisky pociťují přetrvávající dopady narušení obchodu na náš dodavatelský řetězec a globální distribuci, náklady na zboží a služby výrazně vzrostly,“ uvedla.

V loňském roce přivedla kombinace amerických cel a dopadů pandemie vývoz skotské whisky na nejnižší úroveň za posledních deset let. Nyní začíná znovu nabírat na síle.

„Kromě toho se mezinárodní cestovní ruch ještě nezotavil a světové pohostinství se z dopadů pandemie ještě zdaleka nevzpamatovalo,“ popsala Bettsová. Dodala, že odvětví bude potřebovat podporu vlády, aby se plně zotavilo ze ztrát v exportu v posledních několika letech.

Reklama

Doporučované