Hlavní obsah

Zeman: BIS odposlouchávala i mě, Koudelka může vydírat vysoké politiky

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman usiluje o odvolání šéfa BIS Michala Koudelky dlouhodobě.

Reklama

Prezident nechtěl potvrdit, zda se možné vydírání kvůli odposlechům BIS týká i premiéra Andreje Babiše.

Článek

Spor mezi prezidentem Milošem Zemanem a šéfem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou se vyostřuje. Zeman kontrarozvědku obvinil, že odposlouchává jeho spolupracovníky a tím pádem i jeho samotného.

„Zdaleka nejde jen o Martina Nejedlého. BIS odposlouchává i prezidenta republiky,“ řekl Zeman v rozhovoru pro televizi deníku Blesk.

Prezident tak potvrdil informace webu Neovlivní.cz, že BIS odposlouchává jeho ekonomického poradce Nejedlého. Podle Zemana je však Nejedlý v odposleších spíše „okrajové jméno“.

Zeman řekl, že se o odposlouchávání svého okolí dozvěděl od nejmenovaného vysokého důstojníka BIS. Následně o tom prý informoval premiéra Andreje Babiše (ANO), od kterého dostal příslib, že tyto odposlechy zastaví. Z „útrob“ kontrarozvědky se však měl dozvědět, že odposlechy pokračují.

Podle Zemana BIS odposlouchává řadu dalších osob a někteří vysocí ústavní činitelé kvůli tomu mohou být vydíratelní.

„Pokud pan Koudelka bude tyto metody používat i u lidí, kteří mají vliv a řekněme i významné ekonomické vazby, tak se může z těch odposlechů vyloupnout v některých případech, že jsou vydíratelní a že pan Koudelka s nimi může manipulovat,“ řekl prezident.

O možném vydírání vysokých ústavních činitelů Zeman hovořil s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

S jedním takovým politikem chce Zeman o tomto problému hovořit mezi čtyřma očima. „V jednom případě jednoho ústavního činitele se s ním sejdu, abych se o jeho vydíratelnosti pobavil,“ uvedl.

Zda se možná vydíratelnost týká premiéra Babiše, prezident odmítl potvrdit. „Nemůžu vyloučit vůbec nic,“ poznamenal.

Co řekl Zeman o odposleších

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí. A tedy i mě, protože odposlechy probíhají přes mobilní telefony. Já, jak víte, telefon mobilní ani jiný nemám, takže když se s těmito spolupracovníky bavím, tak jsem odposloucháván i já.

Tak jsem o tom informoval pana premiéra. Posléze pan premiér za přítomnosti pana kancléře mně sdělil, že odposlechy zastavil. Ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují.“

Sám Babiš v reakci na Zemanova slova zdůraznil, že vláda nemá pravomoc zasahovat do odposlechů tajných služeb.

„Samozřejmě, že nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo policie odposlouchává, a odposlechy povoluje soud,“ uvedl Babiš na Twitteru.

Vedení BIS nechtělo na prezidentovy výroky reagovat. Zdůraznilo, že se zpravodajská služba řídí platnými zákony.

Zeman také v rozhovoru zapochyboval, zda dotyčná odposlouchávání povolil Vrchní soud v Praze, jak to předepisuje zákon. Na to reagoval předseda soudu Luboš Dörfl krátkým prohlášením, ve kterém označil prezidentova slova za „politické stanovisko“.

„Předsedové příslušných senátů v těchto věcech rozhodují pouze v mezích kompetence svěřené jim příslušným zákonem a v pořadí stanoveném rozvrhem práce. Vylučuji, že by předsedové senátů rozhodovali pod politickým tlakem,“ napsal šéf pražského vrchního soudu.

S informacemi o údajném odposlouchávání se Zeman rozhodl vyjít na veřejnost poté, co neuspěl s požadavkem, aby Koudelka ve vedení BIS skončil v polovině srpna, kdy mu vypršelo funkční období.

Zeman v této souvislosti zopakoval, že premiér Babiš odjížděl ze setkání s ním s „představou“, že Koudelka v čele BIS skončí. Po Koudelkově návštěvě na Úřadě vlády si to však podle prezidenta Babiš během půl hodiny rozmyslel. Vláda nakonec pověřila Koudelku, aby BIS dál vedl, a o novém řediteli rozhodla až nová vláda vzešlá z říjnových parlamentních voleb.

Aktualizace 12:45: Doplnili jsme výroky prezidenta Zemana a reakci premiéra Andreje Babiše.

Aktualizace 16:50: Doplněna reakce předsedy Vrchního soudu v Praze.

Reklama

Doporučované