Hlavní obsah

Zeman jednal v Lánech s Babišem o rozpočtu, navštíví kvůli němu Sněmovnu

Foto: Pražský hrad/Jiří Ovčáček

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman na schůzce v Lánech.

Reklama

Po jednání s Babišem se Zeman v Lánech sešel rovněž s ministryní financí Alenou Schillerovou. Podle jejího návrhu vláda Sněmovně navrhla rozpočet se schodkem 320 miliard korun.

Článek

Návrhu státního rozpočtu na příští rok se týkala dnešní odpolední schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na zámku v Lánech. ČTK to sdělili Babiš a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Po Babišovi jednal prezident i s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Zeman Babiše přijímá každý měsíc, scházejí se u večeře. Dnešní setkání však mezi tato pravidelná jednání nepatřilo.

Babiš ČTK napsal, že zhruba hodinová schůzka se týkala rozpočtu. „Vždy na podzim pan prezident věnuje zvýšenou pozornost projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Tomu odpovídají i dnešní pracovní schůzky v Lánech. Ve středu pak pan prezident plánuje zavítat na projednávání rozpočtu v Poslanecké sněmovně,“ dodal Ovčáček.

Po jednání s Babišem se Zeman v Lánech sešel rovněž s ministryní financí Schillerovou. Podle jejího návrhu vláda Sněmovně navrhla rozpočet se schodkem 320 miliard korun. Sněmovní rozpočtový výbor ve středu doporučil Sněmovně, aby schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Na příjmech má stát vybrat 1488 miliard korun a vydat má 1808 miliard.

Výbor doporučil přijmout Babišův návrh na zrušení superhrubé mzdy. Místo ní by se měly hrubé mzdy zaměstnanců zdaňovat sazbou 15 procent a u příjmů asi nad 140 000 korun měsíčně sazbou 23 procent. S dopadem změn přitom návrh rozpočtu nepočítá a podle předlohy by měl činit výpadek příjmů asi 52 miliard korun.

K návrhu vicepremiéra a předsedy koaliční ČSSD Jana Hamáčka, který předkládá sazby 19 a 23 procent, zaujal výbor negativní stanovisko. Také Ministerstvo financí jeho návrh odmítlo. Podle koaliční smlouvy přitom mají vládní strany předkládat zákony o změnách daní a zákony s velkým dopadem do veřejných rozpočtů pouze společně.

Babiš byl naposledy v Lánech 23. října kvůli odvolání bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Na setkání tehdy prezidentovi navrhl, aby nově zdravotnictví řídil Jan Blatný (oba za ANO). Minulý čtvrtek se pak také zúčastnil jmenování nového šéfa tohoto resortu.

Reklama

Související témata:

Doporučované