Hlavní obsah

Zeman na titulních stranách v Srbsku. Kosovský tisk připomíná reakci Petříčka

Foto: Repro Seznam/Politika

Titulní strana čtvrtečního vydání srbského deníku Politika.

Reklama

Nevidím důvod, proč by Česko mělo odvolávat uznání Kosova – slova ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka z ČSSD ve čtvrtek připomínají všechna velká kosovská média. Prezident Miloš Zeman se dostal kvůli svým výrokům i na titulní strany v Srbsku, ve středu totiž prohlásil, že chce projednat možnost odvolání českého uznání Kosova samostatným státem.

Článek

Kosovský státní rozhlas a televize RTK připomínají i Petříčkův pokus o odlehčení situace – ministr ve středu v nadsázce uvedl, že je prezident nejspíš fanouškem české fotbalové reprezentace a že sobotní výsledek kvalifikace osobně také mrzí. Český tým v Prištině prohrál s kosovským výběrem v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 1:2.

Podle kosovského portálu Koha se Petříček postavil proti Zemanovi. RTK přináší i slova předsedy Senátu Jaroslava Kubery z ODS. „Řekl to jen, aby se zalíbil Srbům, ale nic z toho nevyplývá. On žádnou pravomoc nemá, aby to změnil,” cituje Kuberova slova televize.

Média rozebírají i neúčast na čtvrtečním pražském summitu Visegrádské skupiny a západního Balkánu. Premiéři mají jednat o Evropské unii či ochraně klimatu. Priština ale kvůli Zemanovým výrokům posílá místo vicepremiéra jen zástupce ambasády.

V Srbsku se Zeman dostal třeba na titulní stranu nejstaršího srbského deníku Politika s titulkem, že chce projednat, zda by Česko mohlo přestat Kosovo uznávat. Zemanových výroků si ale všimla celá řada médií.

Deník Danas v článku „Kdo je ten, který nemá rád Kosovo” připomíná podíl Zemana na rozhodnutí o bombardování Srbska Severoatlantickou aliancí v roce 1999 i to, že když Zeman mluví o Kosovu, zmiňuje v souvislosti s ním strach z islámu. Noviny připomínají i rozdílnou pozici Slovenska, které na rozdíl od Česka Kosovo neuznává.

Reklama

Související témata:

Doporučované