Hlavní obsah

Zeman se kvůli potížím s chůzí začal pohybovat na vozíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Delší dobu trvající potíže prezidenta s chůzí vyústily v nutnost používat invalidní vozík.

Článek

Prezident Miloš Zeman se kvůli potížím s chůzí začal pohybovat na vozíku. „Rozhodl jsem se přesunout na vozík. Už teď se vozíkem pohybuji v Lánech a občas na Hradě. A je to strašně pohodlné,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Zeman dodal, že pokud se budou 28. října předávat státní vyznamenání, přijede do Vladislavského sálu také na vozíku. O prezidentových problémech s chůzí se hovoří delší dobu. Tento týden Hrad zakázal novinářům natáčet prezidentův příchod na jmenování nového ministra zdravotnictví.

Prezident o tom neinformoval dříve, protože podle svých slov čekal, jak se vyvine jeho zdravotní stav. „Spraví se ty nohy, nebo ne? Když se spraví, je zbytečné přesedlat na vozík. Když ne, proč se trápit s chůzí, proč se nechat vláčet jinak skvělou ochrankou?“ dodal prezident.

Prezident se pro server vyjádřil také ke změnám ve vládě. O chystaném odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného se prý dozvěděl dříve než samotný ministr. Sám Blatný byl o svém konci informován až v úterý večer.

Podle Zemana se uvažovalo také o výměně ministra školství Roberta Plagy. Tuto informaci již dříve přinesla média, premiér Andrej Babiš ale popřel, že by chtěl Plagu odvolat.

„Měl jsem volnější informace o tom, že se to o tom uvažuje. Ale nebylo to dotaženo do konce, pan premiér zvážil změnu svého názoru,“ řekl Zeman.

Pokud by ještě do voleb poslanci vládě vyslovili nedůvěru, byl by prezident Zeman pro to, aby vládla až do podzimních voleb v demisi.

Na změnu na postu ministra zdravotnictví v minulosti tlačil Miloš Zeman osobně. „Myslím si, že ho pan premiér odvolal i bez mého přičinění, byl s ním nespokojen,“ řekl Zeman na dotaz, zda premiér vyhověl jeho objednávce.

Zeman již dříve navrhoval i konec ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Ten o víkendu neuspěl na sjezdu ČSSD v boji o post předsedy a spekuluje se o tom, že bude odvolán. Ministrem zahraničí by se mohl stát Lubomír Zaorálek, kterého by na Ministerstvu kultury nahradil Jan Birke.

„Nebudu ten, kdo by oddaloval případné odvolání ministra Petříčka. Pan Birke jako starosta Náchoda bude vynikající ministr kultury, dojde-li k tomu,“ řekl k tomu Zeman.

Zeman: Sputniku bych se nebránil

Po nastupujícím ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergerovi prezident údajně nechtěl, aby se mu zaručil, že se bude v Česku očkovat Sputnikem. „Chtěl jsem, aby se zaručil, že nedostatek očkovacích látek nebude příčinou zbytečného úmrtí stovek nebo tisíců lidí. Zaručil se mi tak, že se bude snažit, aby bylo těch vakcín co nejvíc,“ řekl Zeman.

Souhlasí s tím, aby se v Česku provedla studie Sputniku, a doporučil novému ministrovi, aby v této věci jednal se šéfkou Státního úřadu pro kontrolu léčiv Irenou Storovou.

Zeman, který už je naočkován vakcínou Pfizer, uvedl, že pokud by bylo potřeba v budoucnu očkování opakovat, Sputniku by se nebránil.

Vyhnul se odpovědi na otázku, zda byl očkován kancléř Vratislav Mynář nebo poradce Martin Nejedlý. „Moje rodina dosud očkována nebyla,“ řekl pouze.

Reklama

Doporučované