Hlavní obsah

Zeman podpořil výměnu Blatného, epidemie podle něj skončí do září

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman by se nebránil výměně ministrů zdravotnictví a zahraničí. Jan Blatný podle něj působí unaveně. Pokud mu premiér Babiš předloží návrhy na nové ministry, okamžitě mu vyhoví, řekl Zeman v televizi Prima.

Článek

Prezident Miloš Zeman by nebránil změně na postech ministrů zdravotnictví a zahraničí, o které se v posledním týdnu spekulovalo. „Vím, že se pan premiér vyjádřil, že to nepřichází v úvahu v březnu. Nu a bude-li mi někdy citovaný návrh tohoto typu předložen, tak mu bez jakéhokoli váhání rád vyhovím,“ řekl Zeman v pořadu Partie televize Prima.

Zároveň potvrdil, že „slyšel“ o jménech nových ministrů - Jiřím Běhounkovi (zdravotnictví) a Miloslavu Staškovi (zahraničí). Jmenovitě se prezident vyjádřil na adresu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Podle něj trpí syndromem vyhoření. „Mně je ho líto. Ta džungle ho sežrala,“ uvedl Zeman s odkazem na rezignovaně působící vystupování Blatného na tiskových konferencích.

Prezident současně podpořil, aby se novým ministrem stal jeho přítel, bývalý hejtman Vysočiny za ČSSD Jiří Běhounek. „Je to velmi schopný krizový manažer,“ řekl Zeman. Podle něj jsou nezpochybnitelné také schopnosti státního tajemníka na Ministerstvu zahraničí Miloslava Staška, který má v čele resortu nahradit Tomáše Petříčka (ČSSD). Babiš následně v televizi Prima popřel, že by se aktuálně chystala výměna ministrů.

Zeman očekává, že problémy s covidem už potrvají jenom šest měsíců, protože do září by měla být naočkována většina obyvatel Česka. „Tím epidemie fakticky skončí,“ konstatoval. Lidi, kteří odmítají očkování, Zeman označil za „lehce dementní“.

Prezident se znovu vyslovil proti tomu, aby se kvůli šíření koronaviru uzavřely průmyslové podniky. „Průmysl představuje 42 procent národního důchodu a tam ten lockdown je do jisté míry riskantní,“ řekl Zeman v pořadu Partie televize Prima. Zavření průmyslu by podle něj vedlo k „podlomení ekonomiky“.

Firmy by měly dodržovat opatření, která nařídila vláda, tedy nošení roušek a pravidelné testování, myslí si Zeman. Naopak uzavření škol je podle něj namístě.

Bývalý hlavní vládní epidemiolog a ministr zdravotnictví Roman Prymula by mohl působit jako Zemanův poradce. „Uvažuji o tom, že by byl můj neplacený poradce, protože jako odborník je vynikající,“ řekl Zeman.

Prymula byl nedávno vyfocen při návštěvě fotbalového utkání pražské Slavie, ačkoli krátce předtím vyzýval lidi, aby zůstali doma. Následně musel skončit jako poradce premiéra Andreje Babiše. Pro Zemana je nicméně rozhodující, že Prymula je „nejlepším českým epidemiologem“.

Mezi VIP hosty, kteří seděli na utkání Slavie, byl i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Zeman ho za to potrestal. „Panu kancléři jsem sebral sto procent prémií, zkritizoval jsem ho, on se omluvil, a tím to pro mě skončilo,“ uvedl Zeman.

Zeman zároveň dopisem požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o dodávku vakcíny Sputnik. Podle českého prezidenta by mohla do Česka dorazit v nejbližší době. Zeman to uvedl s odvoláním na informace z ruského velvyslanectví.

Prezident připustil, že neví, kolik dávek vakcíny by mělo dorazit. „Ale vzhledem k ruským rozměrům to bude asi poněkud více, než třeba nám dodal Izrael, kde jsem rovněž žádal prezidenta (Reuvena) Rivlina, aby nám pomohl s vakcinací české populace,“ řekl Zeman.

Reklama

Související témata:

Doporučované