Hlavní obsah

Zeman řešil s policejním prezidentem Vrbětice, schůzku inicioval Hrad

Foto: Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman s policejním prezidentem na Pražském hradě.

Reklama

Prezident Miloš Zeman se v úterý sešel na Pražském hradě s policejním prezidentem Janem Švejdarem. Řešili spolu kauzu Vrbětice. Na projev prezidenta k diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem se dosud čeká.

Článek

Policejní prezident Jan Švejdar měl v úterý několik jednání. Účastnil se výborů ve Sněmovně, kde spolu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) informovali poslance o kauze Vrbětice. Poté se přesunul na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem, který chtěl o případu víc informací.

Policejní prezidium: Schůzku chtěl prezident

„Schůzka byla iniciována prezidentem republiky a pochopitelně se týkala Vrbětic. Konkrétní ale nebudeme,“ sdělila mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová Seznam Zprávám na otázku, co konkrétně Švejdar řešil s prezidentem Zemanem.

Seznam Zprávy oslovily bývalého ministra vnitra Františka Bublana s tím, jak moc je policejní prezident v obecné rovině informovaný o živých kauzách a co vlastně může policejní prezident říct prezidentovi republiky.

„Policejní prezident dostává rámcové informace o probíhajících akcích. Musí k tomu něco schvalovat a tak dále. Takže o tom informován být musí. Není přímým účastníkem, nezná detaily. Potřebuje pouze takové informace, aby mohl postupovat, když je třeba něco rozhodnout nebo navýšit nějaké peníze či techniku. Proto rámcově informace dostává, na to má právo,“ vysvětlil Bublan pro Seznam Zprávy, jaké má policejní prezident informace.

A dodává, že policejní prezident může hlavu státu informovat o kauzách. „Je to na jeho zvážení samozřejmě, ale to právo získat informace prezident republiky má, není limitován. Policejní prezident by měl postupovat tak, že pokud by mu chtěl říct informaci, která je ještě utajená a je důležitá pro trestní řízení a neměla by vyplout na povrch, tak by mu měl říct: Pane prezidente, toto je tajné, v žádném případě nezveřejňujte nebo se tím neohánějte. To je informace, která je mezi námi,“ dodává Bublan.

Schůzku už v pondělí avizoval premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident se podle něj potřeboval ještě více seznámit s okolnostmi kolem výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v letech 2014. Podle českých bezpečnostních složek jsou důvodná podezření, že za výbuchem je ruská tajná služba GRU. Česko proto vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých tajných služeb byli napojeni na ruské rozvědky. Moskva následně vyhostila 20 zaměstnanců českého velvyslanectví.

Prezident ve věci vládě vyjádřil absolutní podporu. Zároveň ale krátce po propuknutí kauzy skrze mluvčího vzkázal, že se k vyhoštění ruských diplomatů z České republiky a informacím o výbuchu ve Vrběticích šířeji vyjádří až tuto neděli v televizi Prima.

V minulosti se schůzky mezi prezidentem a policejním prezidentem staly terčem kritiky. Například v roce 2013 se Miloš Zeman na Hradě setkal s olomouckým vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem a vyjádřil mu plnou podporu v jeho úsilí odhalit případnou klientelistickou síť spojující politickou sféru s ekonomickou kriminalitou. Tehdejší místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek schůzku kritizoval a uvedl, že setkání je v přímém rozporu s nestranným výkonem působnosti státního zastupitelství.

Reklama

Doporučované