Hlavní obsah

Zeman vyvolal diplomatickou roztržku. Turci odmítají slova o spojenectví s Islámským státem

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Turecké velvyslanectví v Praze se ohradilo proti výrokům prezidenta Miloše Zemana, že Turecko je faktickým spojencem teroristického uskupení Islámský stát.

Článek

Velvyslanec Ahmet Necati Bigali považuje Zemanovo prohlášení za nepřijatelné, podle ambasády vychází z nepodložených obvinění. Velvyslanec v prohlášení zaslaném ČTK zdůraznil, že Turecko bylo zakládajícím členem globální aliance proti IS.

„Výroky prezidenta Miloše Zemana o Turecku jsou nešťastné, nepřijatelné a jsou založené na nepodložených obviněních," uvedl Bigali. Turecké velvyslanectví podle něj Zemanova slova ostře odmítá.

„Turecko jako aktivní člen globální koalice proti IS od jejího založení tvrdě bojovalo proti IS jak vlastními prostředky, tak svými příspěvky pro tuto koalici. V tomto směru to byla právě zásadní role, kterou sehrálo Turecko, co pomohla přeměnit IS v neefektivní teroristickou organizaci,” řekl velvyslanec.

Zeman v úterý při návštěvě Karlovarského kraje na dotaz, proč Turecko útočí na Kurdy, kteří bojují s islamisty, uvedl, že Ankara je faktickým spojencem IS. Podle něj Turecko zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu, jako vývoz ropy. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle Zemana vsadil na islamizaci země.

„Proč útočí (Turci) na Kurdy? No protože jsou faktickými spojenci Islámského státu,” řekl v pondělí Zeman ve Vintířově. „To znamená, i když jsou členy Severoatlantické aliance (NATO) a hlásí se do Evropské unie – a tam je ovšem málo pravděpodobné, že budou přijati – tak existovaly informace o tom, že v době, kdy Islámský stát okupoval podstatnou část jak Sýrie, tak Iráku, bylo právě Turecko, které zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu. Konkrétně například vývoz ropy a podobně,” prohlásil.

Premiér Andrej Babiš nechal Zemanův výrok bez komentáře. „Pan prezident vyslovil svůj názor, já to nechci komentovat," řekl Babiš. Podotkl pouze, že Turecko je členem Severoatlantické aliance.

Premiér uvedl, že se letos chystá na návštěvu Ankary. Vezme s sebou podnikatelskou misi a v Turecku chce také řešit problémy spojené s elektrárnou Adularya, kterou stavěly české firmy.

Šéf české diplomacie označil Turecko za spojence v NATO a zdůraznil jeho význam pro řešení syrského konfliktu. „Chceme, aby se Turecko konstruktivně podílelo na stabilizaci Sýrie,” řekl Petříček novinářům během návštěvy Londýna. „My bychom rádi, aby se vytvořily podmínky pro postupný návrat uprchlíků do země, aby bylo ukončeno veškeré násilí,” dodal ministr. Turecko přitom podle něho bude hrát důležitou roli.

Reklama

Související témata:

Doporučované