Hlavní obsah

Zemanova kampaň třikrát porušila zákon, tvrdí úřad

Foto: Profimedia.cz

Předvolební plakát. Miloše Zemana v roce 2018.

Reklama

aktualizováno •

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018.

Článek

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Dohledový úřad má možnost uložit pokutu 10.000 až 100 000 korun. Prezident ale podle Hudečka ale disponuje celou řadou imunit, včetně správněprávní imunity, takže řízení o uložení pokuty zahájit nelze.

„Nejzávažnější porušení pravidel kampaně spatřujeme ve výjezdech do krajů, kdy došlo k využití funkce prezidenta republiky k vedení předvolební kampaně. Prezident to rozporoval, že žádnou kampaň nevedl, nicméně podle názoru úřadu část každého toho výjezdu do kraje naplňovala rysy volební kampaně,“ uvedl Hudeček. Aktuální vyjádření Hradu ČTK zjišťuje.

Další porušení zákona podle úřadu spočívalo v tom, že se při prezidentových výjezdech do krajů rozdávala pohlednice s jeho portrétem s textem „Děkuji“ a s podpisem. Úřad to vyhodnotil jako materiální volební kampaň, jeho výtka zní, že nebyl označený zadavatel a zpracovatel.

Podle úřadu kandidát nedodržel ani lhůtu pro dodání velké zprávy o financování, zpozdil se podle Hudečka nicméně jen o den.

Prezident na podzim 2017 projel několik krajů, zavítal například do Jihomoravského či Plzeňského kraje. Prezidentské volby se uskutečnily v roce 2018. Kandidovalo devět lidí. Ve druhém kole Miloš Zeman obhájil mandát, porazil bývalého předsedu Akademie věd ČR Jiřího Drahoše.

Reklama

Doporučované