Hlavní obsah

Zemanův čínský poradce byl obviněn z korupce

Čínský poradce prezidenta Miloše Zeman byl obviněn z korupce.

Reklama

Čínská média přinesla první informace, že poradce českého prezidenta Jie Ťien-ming byl obviněn z uplácení. Prezident však neplánuje ukončit s ním spolupráci.

Článek

Poradce prezidenta Miloše Zemana a bývalý šéf investiční skupiny CEFC Jie Ťien-ming byl v Číně obviněn z uplácení.

Zprávu přinesla čínská státní televize a poté i další místní média. Od letošního března, kdy se objevily informace, že je Jie Ťien-ming vyšetřován, jde o první oficiální potvrzení, že mohl porušit zákon.

Foto: South China Morning Post

O obvinění Zemanova poradce informovala čínská média.

Na listině poradců prezidenta Miloše Zemana však Jie Ťien-ming navzdory obvinění zůstane. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že Jie Ťien-ming přestane být Zemanovým poradcem až v případě, pokud bude odsouzen.

Zároveň doplnil, že prezident ani jeho nejbližší spolupracovníci nejsou s bývalým šéfem CEFC v poslední době v kontaktu.

Jak Mynář, Nejedlý a Tvrdík hledali v Číně prezidentova poradce:

Šťastné pondělí.Video: Šídlo Jindřich, Profimedia.cz, Seznam Zprávy, Youtube.com

Už letos v březnu přitom zjišťovali přímo v Číně informace o vyšetřování hradní kancléř Vratislav Mynář, další Zemanův poradce Martin Nejedlý a také Jaroslav Tvrdík – zástupce CEFC v Česku. Dozvěděli se jen to, že je Jie Ťien-ming vyšetřován pro porušení zákona.

Čínská státní televize a poté i další média uvedly, že Jie Ťien-ming předal úplatek tajemníkovi jedné z čínských provincií.

Výši úplatku nespecifikovaly, státní televize však doplnila, že podle výsledků vyšetřování za to měl tajemník pomoci CEFC získat podíl v jedné z bank a také úvěr ve výši 4,8 miliardy dolarů.

Již dříve Ovčáček řekl, že Jie Ťien-ming je Zemanovým speciálním poradcem pro Čínskou lidovou republiku, pro ekonomické otázky a otázky ekonomického rozvoje. Radí mu už od roku 2015.

Evropská pobočka firmy CEFC vlastní v Česku několik významných nemovitostí. Jde třeba o stadion fotbalové Slavie, hotel Mandarin Oriental nebo budovu bývalé Živnobanky v ulici Na Příkopě.

Reklama

Doporučované