Hlavní obsah

Zemanův kancléř zpochybnil vydání Nikulina. Nebyl důvod ho nevydat, říká ministr Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán o vydání hackera Nikulina do USA.Video: Veronika Jonášová

 

Reklama

Ministr spravedlnost přiblížil Seznamu detaily svého verdiktu vydat do USA zadrženého Rusa Jevgenije Nikulina.

Článek

Mezi Hradem a ministrem spravedlnosti v demisi Robertem Pelikánem z hnutí ANO panuje po vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA zjevný nesoulad.

Pelikána, který o vydání ve čtvrtek večer rozhodl, kritizoval na serveru e15.cz prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Řekl, že rozhodnutí ministra spravedlnosti je minimálně nezákonné.

Právě Mynář se přitom ve věci Nikulina s Pelikánem před několika týdny sešel.

Video: Policejní záběry ze zatčení Jevgenije Nikulina v Praze

Nikulina zatkli v restauraci pražského hotelu.

Ministr spravedlnosti tuto schůzku a snahu Hradu o vydání Nikulina do Ruska opět potvrdil v pátečním rozhovoru pro Seznam.

„Prezident se ptal, zda by to bylo možné,“ řekl ministr spravedlnosti ve Večerních zprávách Televize Seznam.

Další otázky na průběh schůzky odmítl. „Vedli jsme nějaké rozhovory, není nutné to rozvádět,“ uvedl ministr, který dále řekl, že o vydání Rusa do USA rozhodl ve čtvrtek kolem sedmé večer.

Půl hodiny před půlnocí pak prý z Prahy vzlétlo letadlo, které Nikulina do USA dopravilo.

Robert Pelikán uvedl, že kvůli rozhodnutí už ho Hrad nekontaktoval. „Neočekávám to, už není důvod se k tomu vracet,“ řekl.

Stejně tak neočekává ani reakci Rusů, byť jejich pražská ambasáda již v pátek vyslovila politování, že zadrženého nezískaly ruské úřady.

„Rusko musí chápat, že jeho občan je podezřelý z trestné činnosti v jiném státě a ten stát vykazuje záruky spravedlivého procesu. Do takových zemí vydáváme,” řekl ministr.

Mynář a také Nikulinův obhájce Martin Sadílek tvrdí, že ministr měl s vydáním Nikulina počkat, dokud nebude zcela vyřízena žádost Nikulina o humanitární azyl v Česku.

Tu minulý týden pravomocně odmítl Městský soud v Praze, avšak Nikulinovi obhájci se ještě obrátili s kasační stížností na Nejvyšší správní soud.

„Možnost kasační stížnosti stále má, ale zákon jasně hovoří o tom, že jsme povinni ponechat žadatele o azyl na svém území do doby vyřízení jeho správní žaloby, nikoliv i kasační stížnosti,“ vysvětlil pro agenturu ČTK Pelikán.

Reklama

Doporučované