Hlavní obsah

Zemanův poradce Nejedlý: Odevzdal jsem diplomatický pas

Foto: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Zemanův poradce Martin Nejedlý.

Reklama

Martin Nejedlý podle vlastních slov už odevzdal diplomatický pas prezidentské kanceláři. Na Ministerstvo zahraničí, které žádá o vrácení, ale ještě dokumenty nedorazily.

Článek

Ekonomický poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý už vrátil diplomatický pas. Uvedl to v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Dnes jsem jej odevzdal do Kanceláře prezidenta republiky, ta by jej měla společně s průvodním dopisem předat Ministerstvu zahraničních věcí. Já na rozdíl od jiných plním zadané úkoly hned,“ prohlásil Martin Nejedlý.

Vrácení diplomatického pasu si v úterý vyžádalo Ministerstvo zahraničních věcí v čele s Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Ministr uvedl, že poradce Nejedlý má na vrácení 7 dnů, a pokud termín nesplní, bude jeho pas zneplatněn.

Úřad zastává názor, že prezidentův poradce už pas nepotřebuje, když aktuální informace z Ústřední vojenské nemocnice, kde je Miloš Zeman hospitalizován, nenasvědčují tomu, že by prezident mohl někam vycestovat. A tudíž že pominul původní důvod, pro který byl pas před osmi lety vydán (aby Nejedlý mohl prezidenta doprovázet na zahraničních cestách).

Vrácení pasu podpořil i premiér Andrej Babiš (ANO), o němž je známo, že má z minulosti s klíčovým Zemanovým poradcem velmi špatné vztahy. „Diplomatický pas by neměl mít, nevím, proč ho má. Žádný můj poradce ho nemá,“ uvedl Babiš v Rádiu Impuls.

Martin Nejedlý ale zdůrazňuje, že mu pas nebyl odebrán definitivně, podle jeho názoru by měl být nyní uložen v ministerském depozitu.

„Zdůrazňuji, že mi pas nebyl odebrán, bude teď v depozitu. A to je zásadní rozdíl. Kdyby pan prezident chtěl někam znovu vycestovat – a já věřím, že se uzdraví a cestovat opět bude moci – situace se zase změní. A bude potom zajímavé, zda mi ten pas z toho depozitu zase vydají,“ uvedl Martin Nejedlý.

Seznam Zprávy požádaly ministra zahraničí Kulhánka, aby se k navrácení pasu a jeho uložení do depozitu vyjádřil. Kulhánkova mluvčí Eva Davidová však pouze uvedla, že na ministerstvo zatím pas nedorazil.

„Ale pan Nejedlý na to má ještě šest dnů a sám také avizoval, že ho vrátí ve stanovené lhůtě,“ sdělila mluvčí.

Martin Nejedlý byl držitelem pasu od konce roku 2013, kdy jeho vydání schválil tehdejší ministr zahraničních věcí Rusnokovy vlády Jan Kohout. Ministerstvo bylo už dříve opozičními politiky vyzváno, aby Nejedlému pas odebralo. Podle ministerstva to ale až doposud nebylo možné.

Nejedlý se po boku Miloše Zemana účastnil řady zahraničních cest. Mimo jiné i klíčových misí do Číny a Ruska. Muž, který v minulosti v Rusku podnikal, byl společně se Zemanem přímo na schůzce u ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nejedlý tvrdí, že se diplomatického pasu nezříká úplně lehce, nicméně se s tím prý dokáže vyrovnat. „Po Evropě mohu cestovat volně a tam, kde je vízová povinnost, tak tam si holt stoupnu do fronty na víza,“ řekl Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované