Hlavní obsah

Zemanův zájem o soudy a Mynářův o bundesligu. Výběr z grilování aktérů v kauze ovlivňování soudců

Josef Baxa a Vratislav Mynář mluvili na sněmovním podvýboru o podezření z ovlivňování soudců Hradem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve Sněmovně se ve středu večer sešli poslanci s několika účinkujícími v kauze ovlivňování soudců. Hrad zastupoval kancléř Vratislav Mynář, soudce Josef Baxa a Vojtěch Šimíček.

Článek

Sněmovní podvýbor pro justici si ve středu předvolal hradního kancléře Vratislava Mynáře, bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu a ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka, a to kvůli kauze ovlivňování soudců Hradem.

Nejostřeji se vyjádřil bývalý předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa, ten vyjádření prezidenta Miloše Zemana o tom, jak by měl NSS rozhodovat ve věci nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory, přirovnal k výměnnému obchodu. Zeman mu podle něho při soukromých hovorech opakovaně naznačoval, že by se mohl stát předsedou Ústavního soudu. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář namítl, že Zeman pouze seznamoval Baxu se stanovisky a že Baxova tvrzení nejsou zcela pravdivá.

„Spíš připomínala výměnný obchod: ‚Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí‘,“ řekl k prezidentovým vyjádřením Baxa. Uvedl, že byl prezidentovou nabídkou zaskočen, za přímý nátlak to ale neoznačil. Poznamenal, že prezident i současným představitelům NSS při jejich jmenování zdůrazňoval, že „musí na soudce neformálně působit, aby rozhodovali správně“.

Podívejte se na celou řeč Josefa Baxy na podvýboru pro justici:

Projev Josefa Baxy o schůzkách s Milošem Zemanem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Baxa prý věřil tomu, že prezident Zeman bude mít zájem situaci v justici zlepšit i s ohledem na to, že má v této oblasti významné pravomoci, to se ale nestalo. „Měl jsem několik málo příležitostí se s prezidentem setkat – a on nevybočil ze svého stylu. Jednak kritizoval, jednak poučoval, ale málokdy naslouchal tomu, jak přenastavit fungování soudů tak, aby plnily roli, kvůli které existují. Natožpak aby se zeptal,“ uvedl Baxa.

Baxa, který o rozhovorech se Zemanem poprvé mluvil v interview pro Deník N ze 17. ledna, dnes řekl, že nechtěl informace zveřejnit dříve, aby tak nezasáhl do jmenování svého nástupce.

Mynář namítl, že prezident nemohl Baxovi nabízet vedení Ústavního soudu, který je pro nejbližší roky naplněn. „Ústavní soud je plně obsazen, nechápu, jak by to pan prezident mohl nabízet,“ řekl kancléř hlavy státu. Podle něj by prezident neměl být perzekvován za to, že seznamuje soudce se stanovisky, která „nasává od občanů a odborníků“.

Podívejte se na celou řeč, kterou hradní kancléř pronesl na podvýboru:

Hradní kancléř Vratislav Mynář promluvil na sněmovním podvýboru o schůzkách se soudci.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Baxa i Šimíček potvrdili, že na ně nebyl vyvíjen žádný nátlak, nebyli vystaveni vyhrožování ani nedostali nějaký slib. „Byly to náznaky ve stylu: ‚Buďme na sebe hodní‘,“ uvedl Šimíček. Podle Baxy se mu za celou jeho éru v justici nestalo, že by se k němu některý z ministrů spravedlnosti nebo premiérů choval podobným způsobem jako Zeman.

Mynář přiznal, že v Zemanově zastoupení „konzultoval“ s více ústavními soudci včetně Vojtěcha Šimíčka prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu, o jehož zrušení Ústavní soud rozhodoval. „Informoval jsem více členů Ústavního soudu,“ řekl kancléř. Současně vyjádřil překvapení, že se informace ze schůzky dostala na veřejnost. „Jednání mezi čtyřma očima považuji za soukromá a nevidím důvod o nich navenek mluvit,“ uvedl před poslanci a dodal, že příští schůzce se soudcem Šimíčkem se nebrání. „Můžeme se sejít a u piva znovu probrat bundesligu,“ dodal.

Ústavní soudce Vojtěch Šimíček poslancům řekl, že Zeman si podle Mynáře přál zrušení služebního zákona nebo alespoň jednoho libovolného ustanovení. „Byla to jednání velmi nevhodná,“ uvedl Šimíček. Ústavní soud zrušení zákona až na jednu větu odmítl.

Jak ústavní soudce Šimíček popisuje schůzku s hradním kancléřem Mynářem, se podívejte se videu:

Ústavní soudce Šimíček popisuje schůzku s hradním kancléřem Mynářem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Mynář na kontaktech se soudci nevidí nic špatného. Podle kancléře by soudci neměli být pokládáni za „skleníkové lidi“, s nimiž není možné se scházet. Zopakoval, že na Miloše Zemana se jako na přímo zvoleného prezidenta obrací mnoho lidí se svými problémy a ty se prezident snaží řešit. Jedním z postupů je i zjišťování mezi soudci.

Video: Trojice „předvolaných“ odpovídá na otázky poslanců

Trojice „předvolaných” odpovídá na otázky poslanců.Video: Seznam, Seznam Zprávy

O tom, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal nedávno týdeník Respekt. Baxa pak v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Zeman se následně proti interpretacím kontaktů jako ovlivňování soudců ohradil, šlo podle něho o doporučení, která jsou vyjádřením názoru. Senátor Václav Láska (SEN 21) včera podal na Mynáře trestní oznámení pro podezření ze zasahování do nezávislosti soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované