Hlavní obsah

Zemětřesení na Haiti má 14 obětí. Pro stovky zraněných staví provizorní nemocnice

O víkendu zasáhlo Haiti zemětřesení, které si vyžádalo na 14 obětí.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Pobřežní město Port-de-Paix zasáhlo v sobotu zemětřesení o síle 5,9 magnitudy. Dozvuky byly cítit i v neděli. Obětí je zatím 14.

Článek

V sobotu zasáhlo sever Haiti zemětřesení o síle 5,9 magnitudy. Dozvuky zemětřesení s magnitudou 5,2 následovaly v neděli. Dle místních úřadů zaznamenala největší škody města Port-de-Paix a Gros Morne.

Do postižených oblastí jsou vysílány záchranné mise a staví se provizorní nemocnice. Nejzávažněji zraněné transportují vrtulníky do hlavního města Port-au-Prince. Zemětřesení si vyžádalo zatím na 14 obětí a několik stovek zraněných.

Epicentrum leželo v moři pouhých 19 kilometrů severozápadně od města Port-de-Paix v hloubce 11,7 kilometrů.

Prezident Moise vyzval na svém twitterovém účtu ke klidu a po návštěvě místní policie přislíbil posílení jejích složek a zaslání armády.

Domy se zřítily kromě Port-de-Paix také ve městě Gros Morne a v obci Chansolme. Ve městě Plaisance se zřítila část katolického kostela i dům stojící v jeho blízkosti. Otřesy byly citelné i v hlavním městě Port-au-Prince, kde ale žádné větší škody nenapáchaly.

Jedná se o nejsilnější zemětřesení, které zasáhlo ostrov Haiti od roku 2010, kdy si zemětřesení o síle sedm stupňů vyžádalo na desítky tisíc obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované