Hlavní obsah

Zemětřesení a následná tsunami v Indonésii si podle nové bilance vyžádaly 1558 životů

Zkáza na Sulawesi. Satelitní snímky ukazují, co dokáže šestimetrová tsunami.Video: DigitalGlobe, AP

 

Reklama

Počet mrtvých po zemětřesení a přívalové vlně tsunami, které minulý pátek zasáhly indonéský ostrov Sulawesi, překročil 1500. V troskách a masách bahna jsou podle úřadů stále uvězněny stovky těl.

Článek

O nové bilanci obětí s odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof informovala agentura Reuters. Mluvčí úřadu Sutopo Purwo Nugroho navíc upozornil, že z trosek a bahna ještě nebyla vyproštěna všechna těla a počet mrtvých bude dál stoupat. Situaci ale zkomplikovala středeční erupce sopky Soputan, která leží v severní části ostrova Sulawesi. Úřady se obávají, že kvůli sopečnému popelu bude nutné uzavřít letiště potřebné pro evakuaci zraněných.

V nejhůře zasažené oblasti v okolí města Palu zasahují záchranáři z mnoha zemí. Francouzský tým záchranářů ve čtvrtek uvedl, že v sutinách jednoho hotelu narazil – celých šest dní po zemětřesení – na známky života. Skupině k tomuto zjištění dopomohly senzory, které dokážou zaznamenat dech či srdeční činnost. Záchranář Philippe Besson z týmu Pompiers de l'Urgence ale později uvedl, že se zavalenou osobou pod betonovým blokem se nepodařilo navázat kontakt. Dodal, že senzory někdy způsobí planý poplach, například když detekují plyn. Francouzi navíc neměli k dispozici těžkou techniku. Čekat na ni musejí do pátečního rána.

Kvůli vysokému počtu obětí sulaweské úřady ve čtvrtek oznámily, že se dále nebudou snažit identifikovat nalezená těla. Místo toho je, jak uvedl bristký The Guardian, začnou umisťovat do masového hrobu. Úřady se tak rozhodly i proto, že v příštích dnech počítají s dramatickým nárůstem množství nalezených těl.

Zemětřesení o síle 7,5 stupně vyvolalo minulý týden v pátek vlnu tsunami, která v některých lokalitách dosáhla šesti metrů a smetla pobřežní oblasti. Téměř všechny oběti pocházejí z města Palu, kde žije asi 380 tisíc lidí. Série přírodních katastrof podle indonéského úřadu pro řešení katastrof zasáhla 2,4 milionu lidí. Bezmála 70 tisíc z nich připravila o domov.

Humanitární pomoc do zasažených oblastí proudí jen pomalu a řada lidí začala v posledních dnech plenit obchody. OSN odhaduje, že humanitární podporu potřebuje na 200 tisíc lidí, prioritou je v tuto chvíli evakuace zraněných a dalších zasažených. Zapotřebí jsou také potraviny, palivo a lékařská pomoc.

Reklama

Doporučované