Hlavní obsah

Většina lidí chce jet domů, popisuje situaci na Kosu slovenská animátorka. Čeká další otřes

Svědectví z místa zemětřesení ve studiu Seznam Zprávy (záběry: AP/Reuters).Video: AP, Reuters

 

Reklama

Silné zemětřesení mezi řeckým ostrovem Kos a tureckým letoviskem Bodrum má zatím dvě oběti.

Článek

Jaká je situace na řeckém ostrově Kos, popsala pro Seznam Zprávy Zuzana Vatahová, která pracuje jako animátorka v hotelu poblíž hlavního města. V noci ji vzbudily silné otřesy a lidé byli z hotelu evakuováni. Jeden z jejích kamarádů se vážně poranil.

Ubytovaní stále čekají venku a většina chce okamžitě z ostrova odletět. Stará část hotelu je zničená. Jestli mohou turisté v hotelu zůstat, ukáže teprve odborné zhodnocení objektu. Podle Vatahové čeká ostrov další otřes. Celý rozhovor si poslechněte v úvodu článku.

Otřesy v Egejském moři přišly zhruba hodinu a půl po tamní půlnoci. Na řeckém Kosu si vyžádaly dvě oběti - švédského a tureckého turistu ve věku 22, resp. 39 let - a zhruba 120 raněných. Čtyři lidé jsou zraněni vážně.

V tureckém Bodrumu dosáhl počet zraněných stovky.

Egejské moře zasáhlo silné zemětřeseníVideo: AP

Obě zasažená místa patří k oblíbeným destinacím českých dovolenkářů. Na ostrov v pátek ráno měla namířena dvě letadla. V opačném směru rovněž. Po zemětřesení ale na Kosu uzavřeli letiště.

Ranní spoj z Brna, který měl odletět v 5 hodin, se na cestu vydal s 3,5hodinovým zpožděním. Spoj z pražského Letiště Václava Havla stále čeká na povolení.

Na letišti na Kosu uvízly stovky turistů

Podle animátorky Zuzany Vatahové letiště na Kosu začalo později fungovat v omezeném režimu. Odbavuje zhruba dvě letadla za hodinu, a na letišti tak uvízlo zhruba sedm set lidí.

Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka klienti, kteří se dnes měli vracet do Brna, už jsou zpět, do Prahy by mělo letadlo odletět po 17. hodině. "Naši klienti na odlet čekají v jednom z hotelů, kde jsme jim zajistili jídlo, pití a přístup do bazénu," dodává.

Na ostrově Kos uzavřeli letiště kvůli zemětřeseníVideo: AP

Na Kosu zemětřesení poškodilo několik staveb, a sice ve stejnojmenném hlavním městě. „Zbytek ostrova nemá žádný problém, jedině hlavní město," řekl starosta Giorgos Kyritsis. Záchranáři prohledávají trosky za pomoci armády. Počet obětí se tedy může ještě zvýšit.

Evropské středomořské seizmologické centrum (EMSC) vydalo v noci varování před přílivovou vlnou tsunami.

Na Twitteru doporučilo vyhnout se plážím a uchýlit se do bezpečí na výše položených místech. V Bodrumu poté poškodila přílivová vlna několik obchodů. Vzedmutou vodu zaznamenali i na Kosu.

Video: Zemětřesení zničilo spolu s přílivovou vlnou řadu lodí v pobřežních městech. Záběry bez komentáře z tureckého letoviska Marmaris.

Zemětřesení poničilo lodě v tureckém letovisku MarmarisVideo: Ruptly

EMSC odhadlo sílu zemětřesení zprvu na 6,6 stupně, později rovněž na 6,7 stupně. Epicentrum situovalo do vzdálenosti 12 kilometrů jižně od letoviska Bodrum. Ohnisko otřesů leželo v hloubce 10 kilometrů. Turecké úřady varovaly veřejnost před následnými otřesy. V průběhu noci přišlo v postižené oblasti slabší chvění ještě několikrát.

V oblasti jsou zemětřesení poměrně častá. Minulý měsíc pobřeží na západě Turecka a řecký ostrov Lesbos postihlo zemětřesení o síle šesti stupňů, které si na Lesbu vyžádalo jednu lidskou oběť, deset zraněných a rozsáhlé hmotné škody. Jedinou obětí byla 57letá žena, kterou zavalily trosky jejího domu. V případě Turecka se otřesy dotkly turistického letoviska Izmir a jeho okolí.

Video: Pobořené domy a chvějící se lustry. Záběry ukazují následky otřesů ostrova Lesbos

Video: Ruptly

Obě země zažily i horší katastrofy. Více než 600 lidí zemřelo na východě Turecka v říjnu 2011 při zemětřesení o síle 7,2 stupně. V roce 1999 dvě mohutná zemětřesení zabila na 20 tisíc lidí na hustě obydleném severozápadě Turecka. V témže roce v Řecku si 143 životů vyžádalo zemětřesení o síle 5,9 stupně, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Doporučované