Hlavní obsah

Zemřel britský filozof Sir Roger Scruton. Muž, který podržel československý disent

Foto: Steve Black / REX / Shutterstock via Profimedia, Profimedia.cz

Roger Scruton na snímku z léta 2016, kdy vystoupil na knižním festivalu v Edinburghu.

Reklama

Pětasedmdesátiletý myslitel podlehl rakovině, s níž se potýkal od loňského léta. Úmrtí v neděli oznámila jeho rodina.

Článek

Po šestiměsíčním boji se zákeřnou nemocí zemřel britský filozof, bývalý poradce Konzervativní strany a spisovatel, Sir Roger Scruton. Úmrtí oznámila Scrutonova rodina v neděli. „Jsme na něj a všechny jeho úspěchy nesmírně hrdí,“ stojí v prohlášení.

Hrdé by mohlo být i Česko, s nímž se jméno Rogera Scrutona neodmyslitelně váže.

V období komunistického režimu vedl bytové semináře v Brně, Bratislavě a Praze v takzvané podzemní univerzitě pro ty, kterým režim studium na vysokých školách znemožnil.

Díky kontaktu s českým disentem se naučil česky, organizoval návštěvy západních filozofů, byl členem českého PEN klubu a Společnosti pro vědy a umění. Jakožto hudební skladatel uvedl v Česku premiéru jedné ze svých oper. Do Československa osmdesátých let zasadil i děj jedné ze svých knih.

Do komunistického Československa jezdil až do roku 1985, kdy ho zatkla Státní bezpečnost a byl ze země vypovězen, aniž se mohl vrátit. Znovu přijel až v roce 1990 po pádu komunistického režimu.

Foto: Profimedia.cz

Roger Scruton na snímku z prosince 2019. Tehdy obdržel v Londýně na velvyslanectví prestižní maďarský řád.

Za podporu českého disentu a přínos české vědě obdržel posléze řadu ocenění.

V roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy I. stupně. Za přínos české vědě a vzdělanosti získal také čestný doktorát Masarykovy univerzity v Brně.

Z rukou předsedy senátu Jaroslava Kubery minulý rok v listopadu při příležitosti oslav 30. výročí sametové revoluce převzal Stříbrnou pamětní medaili za činnost v podzemní univerzitě. Jako překvapení si Sir připravil děkovnou řeč v českém jazyce.

Silné vazby s českými disidenty se potvrdily řadu let poté, co byly ukuty. Například v době, kdy byl Sir Scruton křivě nařknut z antisemitismu, islamofobie a rasismu.

Scrutonovy potíže nastaly poté, co poskytl rozhovor magazínu New Statesman. Levicový plátek však výroky tehdejšího ministerského poradce pro bydlení záměrně překroutil a vydal pobuřující text. V něm Scruton označoval Číňany za roboty, Maďarsko za Sorosovu říši, zpochybňoval existenci homofobie a nepokrytě podporoval maďarského premiéra Orbána.

Kvůli následným obviněním musel svůj neplacený post ministerského poradce opustit. Až díky pomoci britského novináře, který získal původní záznam Scrutonovy výpovědi, se podařilo dokázat, nakolik redakce realitu překroutila.

Za Roberta Scrutona se tehdy postavila i řada Čechů, kteří někdejšímu ministrovi Jamesi Brokenshireovi zaslali dopis, ve kterém žádali očištění Scrutonova jména. Magazín se nakonec musel omluvit a Brokenshire nabídl Scrutonovi místo poradce zpět. Přijal. Svůj boj s falešným obviněním ale nazýval „honem na pravičáky” a snahou o pošpinění jeho dobrého jména.

Reklama

Doporučované