Hlavní obsah

Zemřel hudební skladatel Ennio Morricone

Foto: Profimedia.cz

Morricone stále koncertoval. Často přijížděl i do České republiky. Naposledy loni v lednu.

Reklama

aktualizováno •

Autor legendární hudby, například ke snímku Tenkrát na Západě, zemřel, bylo mu 91 let.

Článek

Ve věku 91 let zemřel italský hudební skladatel Ennio Morricone, informují dnes italská média. Svými melodiemi doprovodil Morricone více než 500 filmů a seriálů, například legendární snímek Tenkrát na Západě.

Morricone podle Reuters UK odkazující na italskou agenturu ANSA zemřel v noci na dnešek na římské klinice na následky pádu. Ten se odehrál před několika dny a během něho si jednadevadesátiletý skladatel zlomil stehenní kost.

Morricone byl jednou z největších osobností filmové hudby všech dob. I přes svůj vysoký věk neúnavně jezdil po světě a vyprodával velké haly. Za svůj život se podílel na filmech mnoha žánrů – od hororů až po komedie.

Po pěti nominacích na Oscara získal cenu americké filmové akademie až v roce 2016, a to za hudbu ke snímku Quentina Tarantina Osm hrozných. Oscara za celoživotní dílo ovšem paradoxně získal už v roce 2007, kromě toho i tři ceny Grammy a tři Zlaté glóby.

Morricone mnohokrát zavítal také do České republiky, naposledy byl v lednu loňského roku v Praze. Českým divákům se mohl zapsat do paměti kromě jiného i díky melodiím k seriálům Chobotnice a Marco Polo.

Ke ztrátě, kterou utržila italská kultura, se na sociální síti Twitter vyjádřil i předseda tamní vlády Giuseppe Conte. Morriconeho označil za génia, jehož dílo, které je podle něj nesmazatelně zapsáno v historii hudby a filmu, si Italové budou vždy pamatovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované