Hlavní obsah

Měření teploty i rozestupy mezi lehátky. Tipy na cestu do Itálie

Itálie se turistům z EU otevřela na začátku června.

Reklama

Itálie, země pizzy, moře a „la dolce vita“, je jedním z nejnavštěvovanějších států světa. Ačkoliv to tak ještě před pár týdny nevypadalo, i letos tam můžete vyrazit na dovolenou. Přečtěte si před cestou důležité informace.

Článek

Itálie platila na začátku března za světové epicentrum koronavirové pandemie. I kvůli stárnoucí populaci byl dopad koronakrize na jihoevropskou zemi drtivý – jako první se celá země uzavřela do karantény a na chvíli zaplavila média dramatickými titulky o obětech i počtu nakažených.

Ohnisko krize se postupem času přelilo do jiných koutů světa, Itálie prošla několika vlnami rozvolňování přísných opatření a teď už se svým azurovým mořem a památkami vítá i cestovatele. Turismus totiž tvoří asi 12 procent jejího HDP.

Foto: Getty Images

Jaká je v zemi koronavirová situace?

Bezpečnost

Koronavirová situace, opatření, omezení

Od 3. června Itálie zrušila omezení pro vstup do země pro občany Evropské unie i zemí schengenského prostoru, dále i pro Brity a občany Andorry, Monaka, San Marina a Vatikánu. Lidi přijíždějící z těchto států – a tedy i Čechy – teoreticky nečeká po příjezdu do Itálie čtrnáctidenní karanténa. V praxi ale jde zejména o to, odkud turisté přijedou a kam v posledních 14 dnech cestovali. Pokud by Čech cestující do Itálie navštívil v předchozích dvou týdnech jednu ze zemí, které výjimku z omezení nemají, do karantény by šel stejně.

V současnosti Itálie eviduje necelých 239 tisíc případů pozitivních na covid-19, životů si koronavirus vyžádal skoro 35 tisíc. V polovině června země vstoupila do takzvané fáze číslo tři, tedy třetího kola rozvolňování. Otevřela se například kina nebo divadla a od čtvrtka se otevírají i noční kluby. I přesto, že Itálie otevřela hranice, je potřeba se připravit na některá koronavirová opatření.

Omezení se týkají třeba počtu lidí v kinech nebo muzeích – v jednu chvíli jich tam může být maximálně dvě stě. Větší akce povolené nejsou a i nadále platí nutnost nosit roušky, třeba v obchodech, veřejné dopravě nebo restauraci, pokud si tam nesednete. A potřeba je dodržovat i metrové rozestupy v uzavřených prostorách.

Některé více zasažené regiony, jako třeba Lombardie, k opatřením přistupují přísněji. Roušky je právě v tomto severním regionu Itálie povinné nosit při jakémkoliv pohybu na veřejnosti. V Itálii platí také povinné rozestupy mezi slunečníky, pravidelně jsou dezinfikována lehátka a dětská hřiště. Dezinfekce je pro veřejnost u vstupů do restaurací, obchodů, hotelů, na plážích a hřištích. Jídlo či ložní prádlo je hostům předkládáno zabalené.

Podle serveru The Local by měli zůstat doma všichni, kteří mají teplotu nad 37,5 stupně Celsia. Právě tělesnou teplotu pak v Itálii měří každému, kdo chce vstoupit do budovy úřadů nebo podobných institucí. Na začátku června vláda vyzvala i provozovatele restaurací, aby taková měření prováděli i u vstupu do svých podniků. Podle českého ministerstva zahraničí hrozí za porušení některých nařízení (třeba nenošení roušky) pokuta ve výši až 500 eur.

Koronavirová situace se podepsala i na cenách turistických ubytování. Klesly ceny ubytování ve vyhledávaných letoviscích, a to až o pětinu. Podle ČTK snižují ceny zájezdů do Itálie i české cestovní kanceláře.

Foto: Getty Images

Co vás čeká na hranicích?

Hranice

Co vás čeká?

Jak už bylo zmíněno, hranice pro země EU a členy schengenského prostoru otevřeli Italové na začátku června. Pokud turisté z těchto států mohou prokázat, že nenavštívili v posledních dvou týdnech žádnou jinou zemi než tu v EU nebo schengenském prostoru, nemusí jít do čtrnáctidenní karantény.

Původně to podle italských médií vypadalo, že budou platit různá pravidla pro jednotlivé regiony, italská vláda ale rozhodla, že takový postup by byl „neústavní“. Některé regiony, konkrétně Sicílie, Sardinie a Apulie, zavedly povinnost registrovat se v příslušných formulářích pro cestu do těchto oblastí.

Foto: Getty Images

Jak se dostat do Itálie?

Doprava

Autem, vlakem, letadlem

Dálnice jsou v Itálii z většiny zpoplatněné a existují tři způsoby, jak svou cestu po nich zaplatit. První možností je mýtné, a to buď v rámci otevřeného, nebo uzavřeného systému. Ve zkratce platíte na některých místech jednotnou cenu hned při vjezdu na dálnici nebo na jiných za to, co jste skutečně ujeli. Dále si také můžete pořídit předplacenou kartu Viacard, z níž čerpáte kredit, případně automatizované mýtné Telepass.

Vlakem ani autobusem se zatím do Itálie nedostanete, soukromí dopravci ani třeba České dráhy spoje s jihoevropskou zemí neobnovily. Zato letecká doprava (omezeně) funguje, přímým spojem se z Prahy dostanete třeba do Říma se společností Ryanair.

V Itálii skvěle funguje vlaková doprava, která je dochvilná a komfortní. Třeba na venkově narazíte spíše na městskou dopravu v podobě autobusů – ty si občas jezdí, jak chtějí, nakonec vás ale do cíle za pár centů nebo eur skoro jistě dovezou.

Foto: Getty Images

Kolik stojí třeba předplacená karta Viacard nebo litr benzinu?

Cestovní náklady

Ceny paliva, dálniční známky

Ceny paliva v posledních dnech mírně stouply a pohybují se výše než ty v Česku. Průměrná cena Naturalu 95 byla k 25. červnu 1,51 eura za litr paliva. Nafta (Diesel Premium) vyšla 1,41 eura za litr paliva. Cena plynu se pak pohybuje okolo 0,596 eura. Aktuální ceny pohonných hmot naleznete zde.

Co se týče mýtného, v průměru vyjde 100 kilometrů asi na 9 eur, tedy zhruba 240 korun. Bezdrátové zařízení se dá pořídit zhruba za 4 100 korun s tím, že při průjezdu mýtnými branami auto jen zpomalí a k platbě dojde takto za jízdy. A pozor – zpoplatnění dálnic se týká i motorek a skútrů.

Předplacenou kartu Viacard si můžete koupit třeba na benzince nebo v trafice. Podle výše kreditu stojí zhruba od 25 do 75 eur.

Foto: Getty Images

Navštivte Dolomity, ochutnejte červené pomeranče na Sicílii a poobědvejte v malebných vesničkách Cinque Terre.

Kam vyrazit?

Kultura, atrakce, historie

Itálie byla podle žebříčku Světové organizace cestovního ruchu pátou nejnavštěvovanější zemí této planety v roce 2019. Je to právě vyvážený koktejl historie, skvělého jídla a rozmanité přírody, který každý rok přitahuje desítky milionů turistů z celého světa. A jak jsou na tom oblíbená italská místa letos po koronavirové krizi?

Turistické evergreeny, jako je Koloseum v Říme, šikmá věž v Pise, milánský dóm nebo florentská galerie Uffizi, která v sobě ukrývá i Botticelliho Zrození Venuše, se světu otevřely už na začátku června. Davy ale třeba v římském amfiteátru nepotkáte – každých patnáct minut mohou do Kolosea vstoupit skupinky jen o dvaceti lidech, přičemž za celý den se tam může oproti dřívějším třem tisícům vystřídat jen 600 návštěvníků.

Pomineme-li krásné pláže, kterých je zejména na jihu Itálie nespočet, za návštěvu stojí i Dolomity na severu země. A to nejen v zimní sezóně, ale hlavně v létě, kdy se z této oblasti stává ráj vysokohorské turistiky. Vystoupat můžete třeba na monumentální horu Tre Cime nebo poznat kus historie skrze výšlap na vrchol Lagazuoi. Náročnější horalové ocení výstup na Piz Boe nebo nejvyšší horu Dolomitů, zasněženou Marmoladu. Mačky s sebou!

Podívejte se i do pitoreskních vesniček Cinque Terre v Toskánsku. Jezdí tam vlak a výlet můžete spojit s obědem s výhledem na širé moře. Letos by mohla být i správná doba pro návštěvu jindy co do turistů lidnatých Benátek nebo historických Pompejí. A komu by to bylo málo, zajeďte si na sopečnou Sicílii, ochutnejte tam šťavnaté červené pomeranče a vystoupejte na Etnu, nejvyšší činnou sopku v Evropě.

Foto: Getty Images

Důležité kontakty.

Důležité kontakty

koronavirová linka: 1500 (důležité regionální linky zde)

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje se přihlásit před cestou do aplikace DROZD, která v případě problémů nebo nečekané události umožní rychlou komunikaci.

Velvyslanectví a konzuláty

Velvyslanectví České republiky v Římě, tel.: +39 063609571

adresa: Via dei Gracchi 322, Roma, 00 192

pracovní doba: 7:45–16:15 hod

Honorární konzulát ČR v Anconě, tel.: +39 071 2867794

Honorární konzulát ČR ve Florencii, tel.: +39 055284454

Honorární konzulát ČR v Janově, tel.: +39 010 5954574

Honorární konzulát ČR v Neapoli, tel: +39 081268784

Honorární konzulát ČR v Palermu, tel.: +39/3318174128

Reklama

Doporučované