Hlavní obsah

Dovolená v Chorvatsku - důležité informace pro vás na jednom místě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Hranice nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů jsou průchozí a vycestování nic nebrání. Přesto budou letošní léto v Chorvatsku provázet nejrůznější opatření. Jaká to jsou, kolik zaplatíte za cestu a jaká místa navštívit?

Článek
Foto: Getty Images

Bezpečnost

Koronavirová situace, opatření, omezení

Nových případů nákazy koronavirem přibývá v Chorvatsku v posledních dnech pouze v řádech jednotlivců, hranice jsou otevřené, slunce svítí a zdánlivě nic tak nebrání prožití oblíbené dovolené v Chorvatsku. Přestože se země může pochlubit dobrou epidemiologickou situací, stále existují jistá pravidla a doporučení, která je na místě dodržovat.

Oficiální stránky chorvatského úřadu pro epidemiologickou situaci radí: minimalizovat potřásání rukou, nedotýkat se obličeje, dodržovat 1,5 metrové rozestupy, pravidelně si mýt ruce a používat všude dostupný dezinfekční gel na ruce. Na území Chorvatska by pravidlo metru a půl mělo platit také v prostředcích hromadné dopravy. Nošení roušek je pouze doporučeno, a to při pohybu ve veřejných prostorách, zejména pak uvnitř.

Více o opatřeních v oblíbených destinacích Čechů:

Pozitivní je, že pro vstup na území Chorvatska není potřeba prokazovat se lékařským potvrzením či negativním testem na covid-19. Po překročení hranic vám nehrozí povinná čtrnáctidenní karanténa. Nicméně je během tohoto období doporučováno měřit si teplotu a při jejím zvýšení nebo projevení dalších symptomů onemocnění informovat vybraného lékaře pro danou oblast, s čímž budou ochotni asistovat i majitelé ubytovacích rezidencí.

Stane-li se, že se přece jen během pobytu v Chorvatsku dostaví projevy nemoci, je nutné zůstat na místě ubytování, telefonicky informovat svého hostitele, který dále podá zprávu pohotovostnímu epidemiologovi nebo kompetentnímu lékaři.

Foto: Getty Images

Hranice

Co vás čeká?

Na konci května vláda Chorvatské republiky plně otevřela hranice pro 10 členských států Evropské unie, mezi nimiž je i Česká republika. Pro Čechy tak platí pro vstup do země stejná pravidla jako před vypuknutí covid-19. Akorát navíc za dodržování doporučení místního Ústavu veřejného zdraví.

Nepříjemnější stránku cesty do Chorvatska obvykle tvoří dopravní kolony na hraničních přechodech. Letos můžou urychlení přejezdu hranic pomoct sami řidiči, a to když před cestou vyplní elektronický formulář prostřednictvím webu entercroatia.mup.hr. Stránky zřídila chorvatská ministerstva, aby zvýšila účinnost překračování hranice Chorvatské republiky a při jednom seznámila návštěvníky s epidemiologickými opatřeními platnými v zemi na Jadranu. Po překročení hranic bude jednoduše vstup do země zaznamenán spolu s osobními údaji, které budou sloužit pro potřebu kontaktu z epidemiologických důvodů.

Cestující, kteří se rozhodnou své osobní údaje formuláři nesvěřit online, čeká totéž přímo na hraničním přechodu při vstupu do Chorvatské republiky, kde však budou potřebovat delší čekací dobu v samostatném pruhu.

Foto: Getty Images

Doprava

Autem, vlakem, letadlem

Hitem letošního cestování na chorvatské území jsou jednoznačně vlaky. Nová linka soukromého dopravce RegioJet se z Prahy přes Brno do Rijeky rozjela začátkem června a okamžitě zaznamenala historický zájem. Cena jízdenek začíná na 590 korunách. Po příjezdu do Chorvatska dál na turisty čekají autobusy, které je rozvezou do jednotlivých letovisek na pobřeží Jadranu.

Většina Čechů však stále preferuje cestu auty. A tamní vláda pro řidiče automobilů přišla s příjemnou zprávou – až do 14. září budou platit pro mýtné i trajekty mimosezonní ceny. Dálnice v tomto období bývají jinak o desetinu dražší, trajekty až o 20 procent.

Foto: Getty Images

Cestovní náklady

Ceny paliva, dálniční známky

Na chorvatském území se pohybuje cena za litr benzínu i nafty okolo osmi kun, konkrétně k 15. červnu je to 8,44 kun za litr benzínu, 8,37 za litr nafty. Za plyn zaplatíte zhruba o polovinu méně, 4,07 kun. Aktuální ceník najdete zde.

Co se týče poplatků za dálnici, mýtné na trase mezi Záhřebem a Splitem namísto loňských 200 kun (708 korun) bude stát 181 kun (640 korun). Řidiči s ENC přístrojem zaplatí za tento úsek zhruba o 22 procent méně, tedy 141 kun (499 korun).

Pomoc na cestách

Pro sledování aktuální situace na chorvatských silnicích, hraničních přechodech, přehled o dopravních nehodách, uzavírkách nebo silniční asistenci můžete využít webové stránky Chorvatského autoklubu.

Mýtné je možné platit v kunách, v eurech nebo v jiných zahraničních měnách nebo platební kartou. Na ostrov Krk se za cestu platilo 35 kun (124 korun), se nyní lidé dostanou zdarma.

Na stránkách hac.hr najdete interaktivní mapu Chorvatska, ve které se kromě poplatků za mýtné zobrazují sjezdy z dálnic, benzinové stanice, odpočívadla, tunely, mosty a kamery na dálnicích.

Foto: Getty Images

Kam vyrazit?

Kultura, atrakce, historie

Chorvatsko v první řadě láká nespočtem krásných pláží. Jejich oblíbenost je ale mnohdy znát na počtu návštěvníků, kteří během kritického pandemického období mohou znamenat nebezpečí pro další šíření nemoci. Proto letos i pro koupání platí vládní doporučení. Pro koupání v moři a na přírodních koupalištích by se nemělo pohybovat více než 15 lidí na 100 metrů čtverečních. I zde by mělo být dodržováno pravidlo metru a půl.

Kromě pláží lákají turisty i nejznámější chorvatské národní parky. Ještě nedávno se zdálo, že Plitvická jezera navštíví maximálně turisté ze Slovinska. Nyní je park otevřen pro ostatní stejně jako hranice v souladu s nařízeními o sociálním distancování. Cena pro dospělého od 19. června je 200 kun a od 13. července 300 kun. Rezervace lístků probíhají online nejméně den před návštěvou. Dalším národním parkem, který stojí za návštěvu, je pak Krka v centrální části Dalmácie.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády v národním parku Krka.

Při návštěvě kulturních středisek mají provozovatelé povinnost zajistit dezinfekci rukou. Na návštěvnících je pak po celou dobu pobytu dodržovat doporučenou vzdálenost. Od zpěváků a hráčů na dechové nástroje je pak doporučená vzdálenost ještě o půl metru větší, mezi diváky a umělci jsou to pak metry čtyři. Při kašlání platí, stejně jako u nás, zakrývat si ústa a nos loktem. Organizátoři akcí také stanovují maximální kapacitu návštěvníků, která se tak může od té původní značně lišit.

Foto: Profimedia.cz

Dubrovnik proslavený také jako King's landing z Hry o trůny.

Pro milovníky historie je tu hlavní a největší město Chorvatska Záhřeb. Historie metropole v severozápadním Chorvatsku sahá do 2. století našeho letopočtu a dnes je město srdcem chorvatské kultury, akademiků a vlády. Setkání s historií a kulturními festivaly nabízí například i ostrov Korčula, rodiště Marca Pola. Mezi její nejlákavější atrakce patří mimo jiné také kuchyně. Vyhlášené je místní jehněčí, uzená šunka a grilované mořské plody na petrželce.

Na jižním cípu Istrijského poloostrova pak leží Pula, která krom pláží nabízí i bohatství římských ruin, kde lze narazit na bujarý noční život. A na závěr ještě jedno z nejoblíbenějších měst nadšenců historie, ale i fanoušků Hry o trůny – Dubrovník. Cena za prohlídkový okruh City Wall se pohybuje pro dva okolo 400 kun.

Foto: Getty Images

Důležité kontakty

I na dovolené v zahraničí se může stát, že se ocitnete v nouzi. Pomoc v závažných situacích, jako je ztráta nebo odcizení cestovních dokladů, vážná dopravní nehoda, úraz, stanete-li se obětí trestné činnosti nebo jste například vazebně stíhání, nabízí Velvyslanectví ČR v Záhřebu a sezonní konzulární jednatelství ve Splitu a Rijece.

Telefonní kontakty

Velvyslanectví ČR Záhřeb

Z českého mobilu: 00385 91 612 1533, z území Chorvatska: 091 612 1533

Konzulární jednatelství Rijeka: (pouze sezonní od 1.7. do 31.8.)

Z českého mobilu: 00385 91 612 1560, z území Chorvatska: 091 612 1560

Konzulární jednatelství Split: (pouze sezonní od 15.6. do 15.9.)

Z českého mobilu: 00385 91 612 1660, z území Chorvatska: 091 612 1660

Pro případné zdravotní komplikace související s koronavirem fungují oblastní epidemiologické stanice, jejichž seznam včetně telefonních čísel naleznete zde. Pro případ nutné sebeizolace sestavila chorvatská vláda návod. Aktuální informace ke koronavirové situaci naleznete na webu koronavirus.hr.

Článek je součástí sedmidílné série, v rámci níž každý den přineseme ty nejdůležitější informace pro cestující do jedné z populárních zahraničních destinací Čechů. Zítra se ve stejný čas jako dnes můžete těšit na Řecko.

Reklama

Související témata:

Doporučované