Hlavní obsah

Na co si dát pozor v Rakousku - informace na dovolenou

Ilustrační snímek.

Reklama

Památky spojené s habsburskou monarchií, horské túry a delikatesy jako například sachr. Rakousko patřilo mezi první země, které uvolnily opatření kvůli pandemii koronaviru. Čeho se v zemi vyvarovat a co naopak neminout?

Článek
Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Bezpečnost

Koronavirová situace, opatření, omezení

Nových případů nákazy koronavirem u našich jižních sousedů přibývá pouze v řádech jednotlivců nebo nižších desítek, život v Rakousku se tak z větší části vrátil do normálu. Země se ve vypořádání se s pandemií zařadila mezi nejúspěšnější státy v Evropě, nadále zde ale platí některá opatření.

V Rakousku během května skončila omezení volného pohybu, znovu se otevřely bary a restaurace, kde je zatím otevírací doba omezena na 6 až 23 hodin. Přístupná jsou také muzea nebo knihovny. Od konce května vláda povolila akce do 100 osob a otevřela sportoviště nebo ubytování. Od 1. července budou možné akce s přidělenými a označenými místy v uzavřených místnostech s kapacitou až 250 návštěvníků a s přidělenými a označenými místy na volném prostranství s kapacitou až 500 návštěvníků. Od srpna se tato čísla zvýší na 500 návštěvníků v uzavřených místnostech a 750 návštěvníků pod širým nebem.

Nadále ale platí povinnost nosit roušky v uzavřených veřejných prostorech (výjimku mají aktuálně obchody a restaurační zařízení), v hromadné dopravě (metro, tramvaje, autobusy) a při spolujízdě, pokud osoby nesdílejí stejnou domácnost. Povinnost zakrytí úst a nosu neplatí pro děti do 6 let. Je nadále nutné dodržovat odstup od cizích osob minimálně jeden metr.

Rakouské ministerstvo zdravotnictví doporučuje si několikrát denně mýt ruce alespoň po dobu 30 sekund a při zdravení se vyhnout podání ruky a objímání. Vstoupit na území Rakouska bez nutnosti karantény nebo nutnosti prokázat se negativním testem na covid-19 lze z 31 zemí Evropy kromě Velké Británie, Švédska, Španělska a Portugalska. Přílet ze zemí mimo schengenský prostor je zakázán.

Pokud se u vás během pobytu projeví příznaky onemocnění covid-19, je nutné to nejlépe telefonicky oznámit nejbližšímu lékaři nebo hejtmanství či obecnímu úřadu a také svému ubytovateli. O dalším postupu rozhodne lékař, který může nařídit karanténu ve stávajícím ubytování nebo ve speciálním zařízení, zde by náklady hradil rakouský stát.

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Hranice

Co vás čeká?

Aktuálně řidiče na cestě z Česka do Rakouska a naopak žádná omezení nečekají, hraniční přechody jsou od 5. června průjezdné. Kontroly ze strany rakouské policie mají být pouze namátkové. Při případné kontrole by měl cestovatel „hodnověrně doložit“, že v uplynulých 14 dnech nepobýval jinde než v Rakousku nebo v některé z 31 evropských zemí kromě Velké Británie, Švédska, Španělska a Portugalska. Za „hodnověrné doložení“ se v praxi považuje ústní prohlášení. V ostatních případech je nutné předložit negativní test, který není starší než čtyři dny, nebo se izolovat ve vhodném ubytování po dobu 14 dnů. Kontroly na rakousko-italské hranici zůstávají.

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Doprava

Autem, vlakem, letadlem

Rakouské dálnice jsou placené prostřednictvím dálničních známek, některé úseky jsou ale navíc zpoplatněné mýtným. Dobře dostupná je země i vlakem, od 15. června dopravci obnovili vlakové spojení mezi Prahou a Vídní, jet můžete s Českými drahami, RegioJetem nebo rakouskými drahami ÖBB. Do Vídně pak jezdí z České republiky i dálkový autobus. Cena jízdenek začíná u vlaku na 359 Kč, autobusem se pak do Rakouska lze dostat již za 299 Kč.

Letiště nadále fungují v omezeném provozu, letecky se je ale možné dostat do Vídně, Lince, Salzburgu, Štýrského Hradce a Innsbrucku. Opatření se mohou lišit podle různých dopravců. Rakouské aerolinky Austrian Airlines obnovily spojení Prahy a Vídně 22. června. Co se týká dopravy přímo v Rakousku, země se pyšní rozsáhlou sítí regionální autobusové dopravy, moderní autobusy zde pravidelně jezdí i do menších obcí. O dálkové trasy se ale na rozdíl od České republiky starají převážně vlaky. Výhodné je využívat městskou hromadnou dopravu, například denní jízdenka v hlavním městě vyjde na 7,60 eura.

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Cestovní náklady

Ceny paliva, dálniční známky

Ceny za litr benzinu a nafty se v Rakousku pohybují na podobné hladině jako v České republice. K 15. červnu byla průměrná cena Naturalu 95 1,021 eura a nafty 0,999 eura za litr paliva. Cena plynu se pak pohybuje okolo 0,592 eura. Aktuální ceny pohonných hmot naleznete zde.

Desetidenní dálniční známka pro osobní automobil vyjde na 268 korun, dvouměsíční kupon pak na 781 korun. Některé úseky z celkových 2199 kilometrů dálnic jsou navíc zpoplatněné mýtným, jeho ceny se pohybují od 5 do 30,50 eura. Více informací o dálniční známce a mýtném poskytuje web ÚAMK. Maximální povolená rychlost na dálnici je 130 km/h, mimo obec lze jet nejvýše 100 km/h a v obci je nejvyšší povolená rychlost 50 km/h (některá města mají sníženou maximální rychlost, více informací na webu BESIP).

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Kam vyrazit?

Kultura, atrakce, historie

Ráj pro milovníky umění, kultury a dobrého jídla, ale i pro horaly, to je Rakousko. Zájemci o historii rozhodně nesmí vynechat srdce habsburské monarchie Vídeň. Zde stojí za návštěvu dóm svatého Štěpána, areál hradu Hofburg, zámek Schönbrunn nebo umělecká galerie Albertina. Oblibu u turistů má také zábavní park Prater nebo zoologická zahrada v zámeckém parku v Schönbrunnu. Muzea a zoologické zahrady jsou otevřené od poloviny května, od konce května mohou turisté i do dalších památek nebo sportovních areálů včetně celoročně otevřeného skiareálu na ledovci Hintertux.

Foto: Profimedia.cz

Letní rezidence rakouských císařů - zámek Schönbrunn ve Vídni.

Stále oblíbenějším cílem českých turistů je také Salzburg, rodiště skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, kde můžete navštívit Rezidenční náměstí s dómem svatého Ruperta nebo Kapitulační náměstí s klášterem svatého Petra. Přibližně 40 kilometrů od Salzburgu se můžete během horkého léta zchladit v jeskyni Eisriesenwelt plné ledovcových útvarů, kde se i v létě vnitřní teplota pohybuje okolo bodu mrazu. Nedaleko českých hranic pak leží další zastávka pro milovníky památek, město Linec, kterému vévodí hlavní náměstí s radnicí ze 16. století, jezuitským kostelem a klášterem.

Pokud ale k našim jižním sousedům vyrazíte s pohorkami a batohem, povedou vaše kroky pravděpodobně na jeden z alpských vrcholů. Ideálním cílem pro vysokohorskou turistiku je masiv Dachstein, který je za jasného počasí vidět až z vršků Šumavy. Na vrchol vede z jedné strany lanovka a oblast se chlubí nejvyšším visutým mostem v Rakousku. Vrchol Hoher Dachstein dosahuje nadmořské výšky 2995 metrů, ke kříži na špičce hory se ale dostanou jen turisté se zkušenostmi s ferratami a potřebným vybavením.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Gosauseen v pozadí s masivem Dachsteinu.

Ještě zdatnější jedinci mohou vyrazit na nejvyšší horu Rakouska Grossglockner, která se tyčí do výšky 3978 metrů nad mořem. Výstup je ale jen pro zkušené, je potřeba mít s sebou lezecké vybavení a umět se pohybovat a jistit na ledovci, místy navíc nejsou na trase jistící body. Na zdolání hory budete potřebovat tři dny, celkově ujdete okolo 27 kilometrů, celkové převýšení dosahuje 3000 metrů. Po sportovním výkonu je potřeba odpočinek, navštívit tak můžete například známé radioaktivní lázně Bad Gastein s 18 prameny, z nichž některé mají teplotu až 48 stupňů Celsia.

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Důležité kontakty

V případě nouze mohou občané České republiky kontaktovat Velvyslanectví České republiky ve Vídni. Zastupitelský úřad poskytuje pohotovost 24 hodin denně pro případ, že čeští občané ocitnou v nouzi například z důvodu úrazu, ztráty dokladů nebo okradení.

Telefonní kontakty

Konzulární oddělení ČR ve Vídni:

– v pracovní době (po – pá, 8:30 – 11:00): +431 899 58 154 nebo +431 899 58 155

– po pracovní době v neodkladných případech a ohrožení života občana ČR: +43 676 849 64 615

Koronavirová linka

1450

Tísňová linka

112

Využít lze také stránky Velvyslanectví České republiky ve Vídni, webovou stránku Ministerstva sociálních věcí, zdravotnictví a ochrany spotřebitele nebo web Rakouské agentury pro zdraví a výživu (AGES). Turisté mohou také využít oficiální aplikaci Evropské unie, kde najdou mapku příslušné země spolu s přehledem nejrůznějších pravidel.

Článek je součástí sedmidílné série, v rámci níž každý den přineseme ty nejdůležitější informace pro cestující do jedné z populárních zahraničních destinací Čechů. Zítra se ve stejný čas jako dnes můžete těšit na Itálii, mezitím vyšlo Chorvatsko, Řecko a Slovensko.

Reklama

Související témata:

Doporučované