Hlavní obsah

Dovolená v Řecku – vše, co potřebujete vědět, na jednom místě

Ilustrační foto.

Reklama

Procházky malebnými uličkami, návštěva antických památek či posedávání v řecké taverně. Řecko se otevírá a podobné dovolené nestojí nic v cestě. Její podobu ale ovlivní koronavirová opatření. Na co si dát pozor a kam se podívat?

Článek
Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Bezpečnost

Koronavirová situace, opatření, omezení

Řecko zaznamenalo od vypuknutí nákazy koronavirem jen přes tři tisíce nakažených. I tak je řecká vláda obezřetná a pravidelně aktualizuje podmínky vstupu do země, které je třeba sledovat. Vyhrazuje si právo opatření kdykoliv upravit nebo změnit podle vývoje epidemiologické situace v Řecku i v zemích, odkud cestovatelé přijíždějí. Naposledy tak učinila 15. června.

Důrazně doporučuje dodržovat rozestupy ve vzdálenosti 1,5 až 2 metry a pravidelnou hygienu rukou. Nošení roušek na veřejnosti povinné není. Vyžaduje se pouze ve zdravotnických zařízeních, veškerých hromadných dopravních prostředcích a v prostorách letiště, v taxi a výtahu, jakož i v obchodních domech, centrech a uzavřených prostorách. Za porušení hrozí pokuta ve výši 150 eur.

VÍCE O OPATŘENÍCH V OBLÍBENÝCH DESTINACÍCH ČECHŮ:

Cestující, u kterého se projeví příznaky nákazy, musí být vyšetřen a do vyloučení nákazy musí setrvat v izolaci ve svém hotelovém pokoji. Pokud se nákaza potvrdí, bude umístěn do vyčleněného karanténního hotelu, ve kterém musí setrvat až do vyléčení. Hrazení nákladů na ubytování a stravu řecká strana teprve řeší, pravděpodobně budou cestovatelé nejméně část nákladů hradit sami, je proto rozumné před cestou sjednat dobré cestovní pojištění.

V případě vážného průběhu může dojít k hospitalizaci. Návrat do ČR bude umožněn až po vyléčení a dvojím potvrzení negativity testu na covid-19. České ministerstvo zahraniční doporučuje, aby se návštěvníci Řecka ubytovávali pouze v zařízeních certifikovaných známkou HEALTH FIRST, která zaručuje dodržování vládou nařízených hygienických protokolů.

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Hranice

Co vás čeká?

Český návštěvník může do země vstoupit, aniž by byl podroben povinné karanténě. Na rozdíl od Chorvatska ale Řekové provádí od 15. 6. do 30. 6. namátkové testování po příjezdu do země. Odmítnutí testu pak může být důvodem k odepření vstupu do země. K 1. červenci vydá řecká vláda nová pravidla ohledně náhodného testování.

Cestující, u kterých bude test proveden, musí následně setrvat 24 hodin v dobrovolné izolaci na jimi zvolené adrese (tedy v jejich hotelu). Pokud test vyjde jako pozitivní, čeká je dvoutýdenní karanténa. Za porušení izolace hrozí pokuta ve výši 5 000 eur. U všech letů z Itálie, Španělska, Nizozemska a rizikových oblastí dle EASA bude probíhat testování všech cestujících, je proto dobré si zkontrolovat, zda má let přestup, či nikoli.

Všichni cestující bez ohledu na národnost musí po příjezdu do Řecka vyplnit formulář, kde uvedou všechny plánované pobyty, přesuny a kontakty v Řecku.

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Doprava

Autem, vlakem, letadlem

Hranice jsou pro Čechy otevřené, ale minimálně do konce června se dá do země dostat jen několika způsoby. Letecky skrze mezinárodní letiště Elevtherios Venizelos v Aténách nebo letiště Makedonia v Soluni. Od 1. července by se měla za kladných epidemiologických podmínek rozšířit možnost vstupu i na další mezinárodní letiště včetně řeckých ostrovů.

Autem se dá do Řecka přicestovat pouze přes hraniční přechody s Bulharskem. Hranice s ostatními zeměmi jsou zavřené. Populární trasa skrze Slovensko, Maďarsko, Srbsko a Severní Makedonii, kdy se v Bratislavě napojíte na dálnici a jedete téměř plynule až do Řecka, aktuálně není možná. Při dopravě osobním automobilem je doporučeno sledovat bezpečnostní podmínky v tranzitních zemích. Vlaky a autobusy smí také přicestovat pouze skrze Bulharsko.

Do konce června není povoleno připlouvání zahraničních lodí. Využít trajekty vyplouvající z italských přístavů v Benátkách, Anconě, Brindisi a Bari teď není možné. Očekává se, že zahraniční lodě budou povoleny k 1. červenci. Funguje pravidelná vnitrostátní lodní doprava na ostrovy a je povoleno využívání soukromých lodí. Plavidla smí naplnit pouze 60 procent ze své kapacity.

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Cestovní náklady

Ceny paliva, dálniční známky

V Řecku se pohybuje cena za litr benzinu i nafty okolo 1 až 1,5 eura. K 21. červnu je to 1,4 eura za litr benzinu, 1,1 eura za litr nafty. Plyn vyjde levněji, za litr zaplatíte asi 0,7 eura. Aktuální ceník najdete zde.

V Řecku nepotřebujete dálniční známku. Poplatky za dálnice jsou vybírány prostřednictvím mýtných bran. Standardně je vybírá obsluha v hotovosti, někde lze zaplatit prostřednictvím mincovního bankomatu nebo platební karty. Řecký systém je komplikovanější než v jiných evropských zemích, neboť zde funguje hned několik provozovatelů a většina z nich využívá vlastní systém. Orientačně zaplatíte za 100kilometrový průjezd dálnicí 6 až 9 eur. K podrobnějšímu výpočtu může sloužit tato mapka. Maximální povolená rychlost na dálnici je 130 km/h, mimo obec lze jet nejvýše 90 km/h a v obci je nejvyšší povolená rychlost 50 km/h.

Zpoplatněny jsou také průjezdy přes některé mosty. Jde o most Charilaos Trikoupis, tedy Rio–Antirio, za který zaplatíte kolem 3 eur a podmořský tunel Aktio–Preveza, kde zaplatíte kolem 13 eur za osobní automobil.

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Kam vyrazit?

Kultura, atrakce, historie

Řecko patří podle dat Českého statistického úřadu na žebříček zemí, které Češi navštěvují nejčastěji. Právem. Země se chlubí bohatou přírodou a nespočtem historických památek, které otevřely své brány 15. června. Návštěvě chrámu bohyně Athény Parthenonu v aténské Akropoli tak nic nebrání. Plné vstupné vyjde na 20 eur, zlevněné na 10. Většina památek má otevřeno od 8 ráno do 8 večer. Lidé by měli dbát na dodržování potřebných rozestupů, nošení ochranných roušek a používání dezinfekčních gelů.

Foto: Profimedia.cz

Aténská Akropole je nejznámější akropolí na světě. Řada restaurací nabízí panoramatické pohledy na proslulý pahorek.

Kromě pevninského Řecka nabízí výlety do minulosti i řada ostrovů. Na Rhodosu můžete navštívit pozůstatky rhodského kolosu, na Krétě láká návštěvníky hlavní město ostrova Herákleion, který patří k nejvýznamnějším přístavům celého Řecka.

Při plavbě Egejským mořem podél pobřeží Santorini se zase nabízejí fascinující výhledy na Thiru a další městečka jako Imerovigli a Firostefani v kontrastu s blankytně modrým mořem. Na Mykonosu zaujmou bílé větrné mlýny a bujarý noční život. Lefkada a Korfu nabízí průzračnou vodu a nádherné pláže.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Milos na ostrově Lefkada.

Večerní zábava i polehávání na pláži však podléhá novým, přísnějším pravidlům. Na soukromých plážích nesmí být pod jedním slunečníkem více než dvě lehátka, výjimku mají pouze rodiny s malými dětmi. Vzdálenost mezi jednotlivými slunečníky musí být alespoň čtyři metry, na samotné pláži nesmí být více než 40 lidí na 1 000 metrů čtverečních.

Povinná je dezinfekce lehátek po každém návštěvníkovi a pravidelné čištění sociálních zařízení. Zakázáno je pití alkoholických nápojů a hraní kontaktních sportů, jako je plážový volejbal. V plážových barech, které mají sezení, musí být mezi jednotlivými stoly vzdálenost 1,5 metru.

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Důležité kontakty

Pomoc v nouzi nabízí v Řecku Konzulární oddělení Velvyslanectví ČR v Aténách. Umí poradit s řešením vážných problémů, jako je zcizení či ztráta osobních dokladů, nebo v situacích, kdy dojde ke spáchání trestného činu. Stejně tak se na ně mohou obrátit Češi, kteří se potýkají s případnou nákazou.

Telefonní kontakty

Konzulární oddělení Velvyslanectví ČR v Aténách:

v pracovní době (po – pá, 7:30 – 16:00): +30 210 67 299 14 a/nebo -12

– po pracovní době v neodkladných případech a ohrožení života občana ČR: +30 694 47 337 69

Koronavirová linka

1135 (v řečtině)

Tísňová linka

112

Vhod mohou přijít také stránky Velvyslanectví České republiky v Aténách, odkaz na server řecké Organizace veřejného zdraví, kde jsou pravidelně aktualizovány rady pro cestující, nebo web řeckého ministerstva zahraničí, které vydává koronavirová opatření. Turisté mohou také využít oficiální aplikaci Evropské unie, kde najdou mapku příslušné země spolu s přehledem nejrůznějších pravidel.

Článek je součástí sedmidílné série, v rámci níž každý den přineseme ty nejdůležitější informace pro cestující do jedné z populárních zahraničních destinací Čechů. Zítra se ve stejný čas jako dnes můžete těšit na Slovensko, v pondělí už jsme vydali Chorvatsko.

Reklama

Doporučované