Hlavní obsah

Uzavřou hranice a nikdo o tom neví, varuje Češka po cestě do Řecka

Foto: Profimedia.cz

Cestující by si před cestou měli ověřit informace na stránkách dané země. Aktualizace do mateřského jazyka může trvat i několik dní a není jisté, že se vždy objeví v médiích.

Reklama

Tři měsíce čekala Hana na to, až se bude moci vydat autem za svým manželem do Řecka. Na hranicích ji čekalo nemilé překvapení. Řekové uzavřeli hranici se Severní Makedonií. Svou zkušenost popsala pro Seznam Zprávy.

Článek

Jednašedesátiletá Hana Anthi se ve středu vydala za svým manželem na řecký ostrov Korfu. Hana je původem Češka, vzala si ale Řeka a je i držitelkou řeckého pasu. Manžele rozdělil koronavirus a s ním spojená opatření. „Mám dva papoušky a kvůli nim potřebuji do Řecka cestovat autem,“ uvedla Hana pro Seznam Zprávy.

„Manžel tehdy stihl odletět. Já jsem sice mohla letět také, ale nemohla jsem tu nechat své domácí mazlíčky. Uvázla jsem tu proto na tři měsíce. Byli jsme od sebe odloučeni strašně dlouho,“ vysvětluje Hana.

Při první příležitosti se tedy rozhodla odjet spolu se známými, kteří na Korfu vlastní dům. Na hraničním přechodu Severní Makedonie s Řeckem je však čekalo nepříjemné překvapení. I přestože si celou cestu podrobně prostudovali, hranice pro ně byla de facto uzavřená.

Řecká vláda vydala v pondělí aktualizaci týkající se opatření pro cestující do země. Od 15. června jsou zakázány všechny příjezdy po zemi, s výjimkou hranice s Bulharskem. Předtím ale bylo podle dostupných informací možné překročit i hranici se Severní Makedonií. Aktualizace se sice objevila na řeckých stránkách, byla však dostupná pouze v řečtině a angličtině. Na stránkách Velvyslanectví České republiky v Athénách se aktualizace objevila až ve čtvrtek odpoledne. Tedy až poté, co se Hana neúspěšně pokusila o překročení hranice.

„Když jsme vyjížděli, informace ještě aktualizované nebyly. Nenašla jsem nic na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ani na na mapě Novinek.cz. Nevěděli nic ani na ambasádě. Opravdu jsme do poslední chvíle hledali, kudy pojedeme. Máme i známé, kteří jeli z Německa a hranice přes Severní Makedonii překročili naprosto bez problémů. Hledala jsem i v průběhu cesty,“ popisuje Hana.

„Následně jsme dojeli na hraniční přechod v Evzoni, což je nahoře nad Soluní, a byli jsme svědky toho, jak se otáčí auta s německými značkami. Bylo nás tam strašně moc a nikdo nevěděl, že už se tam nedá přejet,“ vysvětluje nečekané potíže.

„Z řeckých hranic nás pak poslali zpět na makedonské. Předtím mi řekli, že pokud budu chtít, můžu hranice přejít třeba pěšky, protože mám řecký pas, ale že známé s českými poznávacími značkami nepustí. Makedonci pak byli překvapení, že se vracíme. Nejspíš tedy vůbec nevěděli o novém omezení. A nebyli jsme sami, bylo tam plno Němců, Francouzů a Angličanů,“ dodává. „Vydali jsme se tedy přes Bulharsko.“

Na bulharských hranicích byl prý přejezd bezproblémový. „Nestály se žádné fronty, dokonce tam ani nebyly kolony nákladních vozů. Vůbec nás nekontrolovali, jen jsme projeli. Pak už byla cesta snadná. Před nástupem na trajekt, který nás dovezl na Korfu, jsme jen museli vyplnit formuláře, ve kterých jsme podepsali, že jsme nepřišli do styku s nikým, kdo měl koronavirus a tak podobně. Každé druhé sedadlo muselo být volné, aby byly dodržovány rozestupy,“ komentuje Hana dodržování bezpečnostních opatření.

„Ani roušky tu nejsou povinné, pouze v dopravě. Teď jsem byla nakupovat v supermarketu, tam jsem ji mít nemusela. Nechtěla bych nikoho strašit ani odrazovat. Je tu hezky a svítí sluníčko. Jen vím, že jsou lidé, kteří se na cestu chystají, a přišlo mi důležité dát vědět, jak rychle se můžou opatření změnit a nikdo vás o tom neinformuje. To je pak nepříjemné překvapení,“ uzavírá Hana.

Před rychlými změnami ale varuje i řecké ministerstvo zahraničních věcí. „Cestující musí být připraveni na možnost nových opatření, která mohou být zavedena rychle a bez předchozího varování,“ stojí v aktualizovaném vydání turistických opatření, které zveřejnila řecká vláda v pondělí.

Reklama

Doporučované