Hlavní obsah

Roušky v muzeích a zavřené diskotéky: tipy na cestu do Francie

Ilustrační fotografie.

Reklama

Francie je dlouhodobě nejnavštěvovanější zemí světa. Letošní turistická sezóna bude ale jiná. Jaká opatření ji budou provázet, na kolik vás výlet do země galského kohouta vyjde a na jaká masami neobjevená místa se podívat?

Článek
Foto: Getty Images

Roušku si musíte nasazovat v hromadné dopravě.

Bezpečnost

Koronavirová situace, opatření, omezení

Nemoc covid-19 si v zemi vyžádala už zhruba 30 tisíc životů, a přestože je pandemie na ústupu, v nemocnicích i domovech seniorů denně stále umírají lidé. Nouzový stav platí až do 10. července, v polovině června nicméně začala třetí vlna rozvolňování, která se však liší podle kategorií regionů - ty jsou rozděleny na zelené, oranžové a červené podle stavu šíření epidemie. V pevninské Francii byly v době vzniku tohoto textu všechny départementy označeny zeleně, situace se ale může kdykoliv změnit.

I v „zelených“ oblastech vás nicméně čekají různá omezení - při návštěvě muzeí, divadel, historických památek či zoologických zahrad se neobejdete bez povinné roušky, stejně jako v prostředcích hromadné dopravy. Nošení roušek vláda doporučuje i na veřejnosti.

Zavřené i nadále zůstávají diskotéky, zakázány budou po celé léto kolektivní sporty, v nichž dochází k tělesnému kontaktu - tedy i plážový fotbal. Celé léto jsou zakázané akce, kterých by se účastnilo více než pět tisíc lidí. Přesné informace o aktuálním stavu koronavirové situace najdete zde.

Foto: Getty Images

Režim vstupu do země je stejný jako před pandemií.

Hranice

Co vás čeká?

Francie od občanů Evropské unie nevyžaduje povinnou karanténu ani negativní test na koronavirus, vaší cestě tak nic nebrání. Na hranicích nebo při nástupu do dopravního prostředku je pak třeba vyplnit čestné prohlášení, že nevykazujete žádné příznaky nemoci covid-19.

Nejrychlejší cesta autem vede přes Německo, které se už českým občanům také otevřelo a nevyžaduje ani test na covid-19, ani 14denní karanténu. Vzhledem k tomu, že koronavirus zasáhl nejvíce francouzské oblasti sousedící s Německem, je dobré se před přejezdem ještě podívat na stránky jednotlivých spolkových zemí. I zde platí, že nyní platící pravidla se mohou při vzniku nových ohnisek nemoci rychle změnit.

Foto: Getty Images

Letět lze v červenci do tří francouzských destinací.

Doprava

Autem, vlakem, letadlem

Chcete-li se vyhnout východu Francie, kde byla koronavirová pandemie nejsilnější, bude snadnější do Francie cestovat letecky. V červenci se přímými lety však dostanete jen do tří destinací - Paříže (letiště Charlese de Gaulla i vzdálenější Beauvais, z něhož jezdí do metropole autobusy), Marseille a Bordeaux.

Jak se budou vyvíjet ceny letenek, je v tuto chvíli těžké odhadovat. Například letenka do jihofrancouzského Marseille s odletem třetího července a návratem za týden se dala na začátku tohoto týdne pořídit za necelé čtyři tisíce korun.

Cesta vlakem do Francie nedává smysl ani z časového, ani z ekonomického hlediska.

Foto: Getty Images

Paliva jsou ve Francii podstatně dražší než v Česku.

Cestovní náklady

Ceny paliva, dálniční známky

Benzin i nafta jsou ve Francii dražší než u nás. Za litr benzinu platili Francouzi v červnu více než 1,3 eura, za litr nafty pak 1,2 eura. Aktuální ceník najdete zde.

Významnou položku při cestování po Francii tvoří dálniční poplatky, které se platí na mýtných branách, tzv. peages. Výbornou pomůckou je v tomto směru web www.autoroutes.fr, který vám na zadané trase vypočítá cenu poplatků i paliva. Stránka funguje i v angličtině.

Foto: Getty Images

Doporučujeme západ země, který zasáhl covid-19 nejméně.

Kam vyrazit?

Kultura, atrakce, historie

Koronavirová pandemie udeřila nejsilněji na východ Francie (epicentrem zde byly zejména Mylhúzy) a také na Paříž. Metropoli s Eiffelovou věží i alsaské vinice proto tentokrát v tipech vynecháme.

Foto: Profimedia.cz

Moderní vinařství ve slavné obci Saint-Émilion.

Podstatně méně postižený byl západ země, kam se dá i z Prahy cestovat přímým leteckým spojem. V okolí Bordeaux si lze užít nejen divoké vlny Atlantského oceánu, ale především víno. Nejčastěji pěstovanými odrůdami jsou zde Merlot, Cabernet sauvignon a Cabernet franc, mezi bílými pak Sémillon a Cabernet sauvignon. V samotném historickém městě přibližuje zdejší vinařské tradice velkoryse pojaté muzeum La Cité du Vin, zážitkem je bezpochyby i návštěva slavné obce Saint-Émilion.

Posunete-li se dal do vnitrozemí, zkuste navštívit historickou oblast Périgord, které dnes zhruba odpovídá département Dordogne s hlavním městem Périgueux. Řídce osídlený kus země zdobí nádherné středověké hrady i divoká příroda, ke svým knihám se tu ostatně inspiroval třeba romanopisec Robert Merle nebo i autor amerických bestsellerů Michael Crichton.

Foto: Profimedia.cz

Chateau de la Marthonie najdete v regionu Périgord.

Dáváte-li ale přednost plážím a procházkám v přístavech s milionářskými jachtami, zvolte francouzskou Riviéru. I na plážích je samozřejmě nutné dodržovat koronavirová opatření, zejména odstup od dalších osob. Vláda už povolila i otevření kasin, v nich ale budou fungovat pouze hrací automaty. Města jako Nice, Antibes nebo Saint-Tropez vás nadchnou, připravte se ale na vyšší výdaje a také na zácpy na dálnicích - v létě se na Azurové pobřeží přesouvá značná část země.

Foto: Profimedia.cz

Ikonický hotel Negeresco v Nice na francouzské Riviéře.

Foto: Getty Images

České velvyslanectví v Paříži provozuje pohotovostní linku.

Důležité kontakty

Dostanete-li se při návštěvě Francie do problémů, můžete se obrátit na pohotovostní službu české ambasády v Paříži. Linka funguje pouze mimo pracovní dobu zastupitelského úřadu a je určena výhradně českým občanům v ohrožení zdraví a života. Její číslo je 06 07 76 43 94. Konzulát má otevírací hodiny v po, út, st a pá od 9:30 do 12:30 hod.

Ambasáda a konzuláty

Velvyslanectví ČR v Paříži: +331/40651300, konzulární úsek +33/144 320 200

Honorární konzulát v Bordeaux: +33 (0)5 57 00 14 45 (úřední hodiny čtvrtek 16-18)

Honorární konzulát Marseille: 09 63 40 16 77 (úřední hodiny pondělí 9-13)

Vytočíte-li na telefonu číslo 112, dostanete se na evropskou tísňovou linku, která umožňuje lokalizaci volajícího a operátoři mluví několika jazyky. Francouzská linka na první pomoc (SAMU) je 15.

Reklama

Doporučované