Hlavní obsah

Na co si dát pozor při cestě z Chorvatska do Česka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Jak se dostat z Chorvatska?

Nejčastěji volenými cestami z Chorvatska zpátky do České republiky jsou trasy Chorvatsko-Slovinsko-Rakousko-ČR a Chorvatsko-Maďarsko-Slovensko-ČR. Jaké nástrahy mohou na české turisty při cestě domů čekat?

Slovinská policie vede na svých stránkách přehled o aktuálně otevřených přechodech, které lze využít při opouštění Chorvatska.

Detailní informace o cestách do Slovinska v rozhovru s velvyslancem:

Důležitá je informace, že Slovinsko stále vede Chorvatsko na žlutém seznamu, to znamená, že dvoutýdenní karanténa nebo negativní test bude požadovat i po všech turistech přijíždějících z Chorvatska, bez ohledu na jejich národnost a trvalé bydliště, pokud budou chtít ve Slovinsku strávit víc než 12 hodin. Jde prakticky o totožné podmínky, jaké Slovinsko přisoudilo Čechům z Moravskoslezského kraje.

Přejezd přes Slovinsko z Chorvatska je pro Čechy (i z Moravskoslezského kraje) možný, policie je ale při kontrole může vyzvat, aby ozřejmili cíl své cesty.

Rakousko v uplynulých dnech ohlásilo, že zesílí kontroly na hranicích se Slovinskem a Maďarskem, turisté by tak měli počítat s větším zdržením na hranicích. Agentura ČTK uvádí, že by v rámci tohoto opatření měly být kontrolovány všechny autobusy. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Cesta z Chorvatska do Maďarska by zatím měla proběhnout bez omezení. Chorvatsko ovšem apeluje na využívání výhradně mezinárodních hraničních přechodů, jejichž výčet lze nalézt zde. Maďarsko pak nově podle agentury Reuters plánuje zvážit pravidla pro cestování se sousedními státy, situace se tak může v nadcházejících dnech změnit.

Přejít slovenské hranice bez nutnosti předložení testu na covid-19 nebo bez podrobení se povinné karanténě je možné od 4. června. Seznam otevřených přechodů je možné sledovat na stránkách slovenského Ministerstva vnitra.

Po příjezdu do Skotska do karantény nemusíte

Od 10. července nemusí lidé z 57 zemí světa podstoupit po příjezdu do Skotska povinnou dvoutýdenní karanténu, informoval ve středu web BBC News. Mezi šťastné turisty tak od pátku patří například Dánové, Francouzi, Švýcaři nebo také Češi. Na návštěvu Skotska si z preventivních důvodů ovšem nadále počkají například Španělé nebo Srbové.

Už dříve vydala podobný seznam také Anglie, ta vstup turistům ze Španělska a Srbska umožnila. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová ovšem prohlásila, že s čistým svědomím nemůže zrušit omezení pro tyto dvě země. Zároveň varovala, aby se lidé nesnažili obcházet zavedená opatření cestováním přes anglická letiště.

Slovensko chybí na obou seznamech - skotském i anglickém.

Slovenský premiér naznačil možná omezení

Slovensko ve středu zaznamenalo celkem 53 nových případů nákazy, jde o nejvyšší denní přírůstek od konce dubna. Tamní premiér Igor Matovič se k situaci v zemi vyjádřil prostřednictvím příspěvku na sociální síti Facebook, ve kterém uvedl, že se zřejmě již nemůže spoléhat výhradně na zodpovědnost lidí v zemi.

Na slovenském území je momentálně i náš kolega Filip Harzer, který vyrazil na středoevropskou reportážní cestu a jehož kroky vedly z Maďarska rovnou do Tater. V horách je dle jeho názoru hojně slyšet čeština, ale výhledy, které Tatry nabízí, přilákaly také jiné národnosti. Lanovky, kterými se lze dostat na Skalnaté pleso či Lomnický štít, jsou v provozu, je však nutné, aby v nich turisté byli vybaveni rouškou.

FlixBus obnoví spojení do Itálie a Švýcarska

Zelené autobusy opět začnou od čtvrtka vyjíždět do italských Benátek, a to čtyřikrát týdně. Pětkrát za týden pak vyrazí FlixBus autobusy také do Švýcarska, oznámila to společnost v tiskové zprávě zveřejněné na webu.

„Vidíme, že o mezinárodní cestování roste zájem, a tak jsme zase tento týden rozšířili nabídku našich spojení. Nově od čtvrtka nabízíme přímé spojení s Itálií i Švýcarskem. Jde tak o jedny z posledních zemí v dojezdové vzdálenosti, kam jsme doposud neobnovili přímé spojení z Česka,“ uvádí zástupkyně společnosti FlixBus Jitka Schmiegerová.

Dopravce mimo jiné také po skončení pandemie oznámil expanzi do dalších zemí, od 16. července tak začnou jeho autobusy brázdit silnice v Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Již od 2. července začaly zelené autobusy jezdit ve Velké Británii.

„S uvolněním restrikcí v mnoha evropských zemích budou lidé chtít začít opět cestovat za rodinou a přáteli nebo za prací. Minulý rok jsme intenzivně pracovali na přípravě naší expanze do Velké Británie a pobaltských států, a tak ji nyní s hrdostí oznamujeme,“ říká André Schwämmlein, generální ředitel FlixBusu.

Reklama

Doporučované