Hlavní obsah

Roušky zavádí Horní Rakousy i Katalánsko. Vídeň zpřísní hraniční kontroly

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Rakousko zpřísňuje kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem

Rakousko vydalo kvůli koronaviru varování před cestami do Rumunska, Bulharska a Moldavska, uvádí ČTK. Lidé, kteří se při návratu z těchto zemí neprokážou negativním testem na koronavirus, budou muset do dvoutýdenní karantény, oznámil ve středu kancléř Sebastian Kurz. Novinářům také podle agentury Reuters sdělil, že Rakousko zesílí kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem.

Podle rakouských médií je důvodem varování zvýšený počet odhalených případů covid-19 na západním Balkáně. Za porušení dvoutýdenní karantény po návratu z ciziny hrozí v Rakousku pokuta až 1450 eur (asi 38 000 Kč), uvedla agentura APA. Podle deníku Kurier budou na hranicích s Maďarskem a Slovinskem při vstupu do Rakouska kontrolovány mimo jiné všechny autobusy.

Připraví koronavirus španělské ostrovy o jejich image?

Běžně by na plážích na Ibize nebo Mallorce nebylo k hnutí, letos ale místní hoteliéři a další pracovníci v turistickém sektoru počítají ztráty. Během sezony na Baleárské ostrovy běžně dorazí v průměru 2,5 milionu lidí měsíčně, loňský rok pak ostrovy přivítaly celkem 16 milionů návštěvníků, informuje BBC. Letošní sezona odstartovala příletem jedenácti tisíc německých turistů, kteří dorazili dva týdny před tím, než země oficiálně otevřela své hranice. Španělsko tak spustilo pilotní projekt, který měl odhalit, zda nové bezpečnostní procedury kvůli koronaviru na letištích nebo v hotelech opravdu fungují.

Lety na Mallorcu mají podle odhadů dosáhnout úrovně 30 až 40 % normálního stavu, atmosféra v letoviscích zůstane výrazně klidnější než v předchozích letech. Podle ředitele hotelu Palma Beach Juana Miguela Ferrera tak může koronavirus ještě urychlit tendence k omezení nočního života a většímu zaměření se na denní aktivity.

Letos panují na ostrovech velmi přísná pravidla, je například striktně daná otevírací doba v barech, restauracích i klubech. Na ostrově Magaluf, v rezortu Palma Beach a městečku Sant Antoni na Ibize dokonce noční kluby zůstaly zavřené úplně. V červnu pak baleárská vláda upozornila, že součástí letošního léta rozhodně nebudou „noční excesy“.

„Nečeká nás žádný masový turismus, protože tato místa se neotevřou,“ uvedl baleárský ministr financí, práce a turismu Iago Negueruela. „Nadále nebudeme vítat a tolerovat turisty, kteří jsou rizikem pro sebe a pro své okolí,“ dodal ministr. Negueruela také připomněl „protituristický“ zákon platný od loňského roku, který zakazuje akce typu happy hours nebo takzvané „pub crowls“, tedy tahy od hospody k hospodě, s nimiž se například potýká i Praha.

Slovensko hlásí nejvyšší nárůst počtu nakažených od konce dubna

Slovensko zaznamenalo v pondělí nejvyšší denní nárůst počtu potvrzených případů koronaviru od druhé poloviny dubna. Testy odhalily dalších 31 nakažených, celkový počet infikovaných ale zůstává v zemi spíše nízký. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnily slovenské úřady. Situace je podle hygieniků pod kontrolou, informovala ČTK.

Balaton: Letos převažují místní na kolech

Po Vídni úspěšně dorazil k maďarskému jezeru Balaton a lázním Hévíz náš redaktor Filip Harzer, který vyrazil na reportážní cestu po střední Evropě. Na plážích u jezera, nad kterým se tyčí sopečné kopce, je především slyšet maďarština, což potvrdili majitelé ubytování. „Jste letos teprve druhý Čech, kterému dávám klíčky od pokoje. Loni jich tu ale bylo ubytovaných spoustu,“ řekl našemu redaktorovi asi třicetiletý Gábor. Filipovu cestu po střední Evropě můžete sledovat na jeho Twitteru.

Po Horních Rakousech zavádí povinné roušky i Katalánsko

Kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem budou muset lidé v rakouské spolkové zemi Horní Rakousy, která hraničí s jihem Čech, opět nosit roušky. Od čtvrtka si budou muset ústa a nos znovu zakrývat v obchodech, restauracích a dalších vnitřních provozovnách.

Od 9. července bude povinné zakrytí nosu a úst i na území Katalánska ve všech veřejných prostorech. Opatření, které ve středu oznámil katalánský předseda vlády Quim Torra, se týká i situací, kdy je zaručeno dodržení bezpečných rozestupů. „Virus je stále mezi námi a my musíme být ostražití, dokud nebudeme mít účinnou vakcínu,“ cituje mluvčího vlády Meritxella Budóa deník El País.

Chorvatský tunel nesplňuje normy Evropské unie

Jak bezpečné jsou evropské tunely? To zkoumal německý a rakouský automotoklub v Rakousku, Itálii a Chorvatsku. Odborníci řešili, jestli šestnáctka tunelů měřících alespoň jeden kilometr splňuje technické normy Evropské unie. Kontrola probíhala na jaře 2020, tunely experti hodnotili ve třech kategoriích: prevenci, možnostech úniku v případě nehody a postupu při řešení případných dopravních komplikací. Zprávu přinesl chorvatský automotoklub.

Testem neprošel jeden chorvatský tunel, více než 5 kilometrů dlouhý tunel Učka, kterým prochází dálnice A8 spojující Rijeku a Istrii. Kontrolorům vadilo především vysoké riziko dopravních nehod, protože v tunelu je obousměrný provoz. V tunelu také nejsou reproduktory pro případná nouzové hlášení a nouzové východy, chybí také externí přístup pro záchranáře. Všechny rakouské tunely normy splňují, naopak Itálie v testu propadla, hned sedm italských tunelů nesplňuje podmínky EU.

Reklama

Doporučované