Hlavní obsah

Zemřel Jacques Rogge, bývalý šéf Mezinárodního olympijského výboru

Foto: katatonia82, Shutterstock.com

Zemřel Jacques Rogge, bývalý šéf Mezinárodního olympijského výboru. Bylo mu 79 let.

Reklama

V čele Mezinárodního olympijského výboru (MOV) stál dvanáct let, platil za velkého zastánce čistého sportu. Jacques Rogge zemřel ve věku 79 let.

Článek

Jak uvedla agentura Reuters, MOV v reakci na jeho úmrtí oznámil, že na výraz úcty k bývalému prezidentovi stáhne na Olympijském domě, v Olympijském muzeu a u dalších nemovitostí na pět dní vlajky na půl žerdi.

Belgičan Jacques Rogge sloužil od roku 2001 do roku 2013 jako osmý prezident MOV, poté se stal čestným prezidentem organizace.

„Jacques v první řadě miloval sport. Kontakt se sportovci. A tuhle svou vášeň dokázal přenést na každého, kdo ho znal. Jeho radost ze sportu byla nakažlivá,“ uvedl v prohlášení současný prezident MOV Thomas Bach.

V době, kdy Rogge úřadoval, se zasadil o modernizaci celé organizace. A hodně plédoval za větší podporu mládežnického sportu. „Byl také velkým zastáncem čistého sportu, neúnavně bojoval proti zlu jménem doping. Celé olympijské hnutí hluboce truchlí nad ztrátou velkého přítele,“ dodal Bach.

Rogge, vystudovaný ortoped, se věnoval v mládí ragby. Byl členem belgického národního ragbyového týmu. Ovšem to, v čem exceloval, bylo plachtění. Právě v tomto sportu se třikrát zúčastnil olympijských her, a to v letech 1968, 1972 a 1976. Jak připomíná Reuters, byl šestnáctinásobným belgickým mistrem a mistrem světa v plachtění.

Před zvolením do čela MOV předsedal nejprve Belgickému a potom Evropskému olympijskému výboru. Když ve funkci skončil, stal se zvláštním vyslancem MOV pro mládež, uprchlíky a sport při OSN.

Reklama

Související témata:
Jacques Rogge

Doporučované