Hlavní obsah

Zemřel obchodní magnát Adelson, podporoval Trumpa či Netanjahua

Foto: Profimedia.cz

Sheldon Adelson a Donald Trump v roce 2019.

Reklama

Ve věku 87 let zemřel Sheldon Adelson, vlastník kasin a heren, který hojně sponzoroval amerického prezidenta Donalda Trumpa a republikány. Podporoval také Benjamina Netanjahua.

Článek

Adelsonovo úmrtí ohlásila jeho žena Miriam Adelsonová v prohlášení, které publikovala firma PR Newswire a síť kasin Las Vegas Sands. V té Adelson pracoval jako generální ředitel a předseda. Informovala o tom americká média.

„S nesmírnou bolestí oznamuji úmrtí mého manžela, Sheldona G. Adelsona. Zemřel na komplikace dlouhé nemoci,“ uvedla Adelsonová. „Sheldon byl láskou mého života. Byl to můj partner nejen v životě, ale i ve filantropii, politickém aktivismu a ve firmě. Byl mou spřízněnou duší.“

Adelson zemřel ve svém sídle v Las Vegas ve státě Nevada v pondělí pozdě večer. Důvodem úmrtí byly komplikace v léčbě tzv. non-Hodgkinova lymfomu, tedy rakoviny, která vzniká v lymfatickém systému.

Republikánský sponzor a fanoušek Netanjahua

Sheldon Gary Adelson se narodil v roce 1933 na předměstí amerického Bostonu do rodiny židovských emigrantů z Velké Británie. I když pocházel z chudých poměrů, v druhé polovině svého života byl jedním z nejbohatších lidí světa.

Byl velkým zastáncem Izraele. Vlastnil mimo jiné izraelský deník Jisra'el ha-jom. Vlastnil kasina a hotely v Las Vegas, Macau či Singapuru. V roce 2019 vyčíslil časopis Forbes jeho čisté jmění na 35,1 miliardy amerických dolarů.

Podle amerických novin The New York Times Adelson financoval politické aktivity, které byly spojeny s pravicí jak v Americe, tak Izraeli. Adelson se stal jedním z nejvýznamnějším politických sponzorů v USA. V prezidentských volbách v roce 2012 daroval nejvíce peněz jako jedinec.

V květnu 2016 se Adelson na soukromém setkání svěřil Donaldu Trumpovi se svou politickou náklonností a sdělil mu, že je ochoten mu pomoci se zvolením. Konkrétně, že mu rád věnuje více peněz než do jakékoliv předchozí kampaně. Podle republikánů to měla být suma, která mohla přesáhnout až 100 milionů dolarů. Nakonec věnoval Adelson Trumpovi 25 milionů. I tak byl ale jeho nejvýznamnějším sponzorem.

„Je to kandidát, jenž má opravdové ředitelské schopnosti, které jsou vytvarované jeho oddaností a riskem. To je navázané na jeho vlastní peníze,“ napsal Adelson pro list The Washington Post. „Donald Trump vytvořil hnutí ve své zemi, které nelze popřít,“ dodal.

Po vítězství Donalda Trumpa ve volbách věnoval Adelson na inaugurační oslavy 5 milionů dolarů, což je nejvíce, co kdy kdo na oslavu zvolení věnoval.

Adelsonovi se pak za doby Trumpova úřadu splnil minimálně jeden dlouhodobý cíl: přesunutí americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma v roce 2018.

Královské částky věnoval Adelson republikánům dlouhodobě. Podporoval i George W. Bushe, kterému v roce 2004 věnoval na kampaň 92,7 milionu dolarů. V roce 2012 podpořil Newta Gingriche, Mitta Romneyho a další. Tenkrát uvedl pro časopis Forbes, že je na porážku Baracka Obamy ochoten utratit 100 milionů dolarů.

Vlastník novin a stamiliony na dobrou věc

Adelson si také v roce 2015 pořídil za 140 milionů dolarů noviny Las Vegas Review-Journal. V té době se diskutovalo, že ohrožuje novinářskou nezávislost. Tento list měl také být jedinými velkými novinami, které podpořily kandidaturu Donalda Trumpa.

V Izraeli, kde vlastní velké konzervativní sdělovací prostředky, podporoval premiéra Benjamina Netanjahua.

Adelson daroval se svou ženou stovky milionů dolarů do lékařského výzkumu či školství jak v Americe, tak v Izraeli. Finančně podporoval také neziskovou organizaci, která organizuje vzdělávací pobyty mladých Židů v Izraeli. Podpořil i výstavbu střední školy v Las Vegas. Spolufinancoval mimo jiné Jad vašem, památník obětí a hrdinů holokaustu v Izraeli.

Podle izraelského premiéra Netanjahua jde o „jednoho z největších dárců židovskému lidu v dějinách“. Zasadil se podle něj také o americko-izraelské vztahy.

Adelson bude pohřben v Izraeli. Podle magnátovy firmy se upomínková slavnost bude konat i v Las Vegas, v zatím neupřesněném termínu.

Reklama

Doporučované