Hlavní obsah

Zemřel otec Iron Mana, režisér Robert Downey Sr.

Foto: Profimedia.cz

Robert Downey Sr. na snímku z roku 2016. Režisér a herec zemřel ve věku 85 let.

Reklama

Downeymu staršímu bylo 85 let a v posledních letech se potýkal s Parkinsonovou chorobou. Režisér nízkorozpočtových snímků se v herecké roli představil třeba v Magnolii, Hříšných nocích či Žít a zemřít v L. A.

Článek

O skonu svého otce informoval ve středu na sociálních sítích Robert Downey Jr.

„RIP Bob D. Sr. 1936–2021 … Otec odešel včera v noci. Klidně, ve spánku, po letech, kdy snášel pustošení Parkinsonovou chorobou. Byl skutečným filmařem a po celou dobu zůstával pozoruhodně optimistický…“ napsal mimo jiné Downey Jr. na Instagramu.

Byl to právě jeho otec, kdo dnes světoznámého představitele boháče Tonyho Starka alias Iron Mana přivedl k filmu. První roličku malému Robertovi svěřil už v jeho pěti letech. Do snímku Pound, který režíroval v roce 1970, obsadil i jeho sestru Allyson, té bylo tehdy sedm let. Filmová spolupráce s talentovaným synem trvala až do roku 1997, kdy se Downey jr. rozhodl osvobodit se nejen od návykových látek a podstoupil léčbu, ale i z vlivu svého otce.

Downey starší režíroval řadu snímků, v USA je asi nejznámější Putney Swope z roku 1969 - zdařilá satira, která si střílí z reklamní branže, korupce v korporátech a především z přesvědčení bílých mocných o vlastní nadřazenosti. Ústřední figurou je Putney Swope, jediný černoch ve výkonné radě reklamní společnosti, který se náhodou dostane do čela agentury.

Mezi jeho známější snímky pak patří také Greaser's Palace z roku 1972 - surrealistické podobenství o Kristově životě ve zchátralém městě Divokého západu.

Hrál ve snímcích Magnolia (1999), Hříšné noci (Boogie Nights, 1997), Žít a zemřít v L. A. (1985) nebo Otec rodiny (2000).

Reklama

Související témata:
Robert Downey Sr.

Doporučované