Hlavní obsah

Zemřel Pavel Kantorek, kreslíř vtipů a vědec

Pavel Kantorek zemřel ve věku 75 letVideo: Jakub Říha

 

Reklama

Pavel Kantorek, autor kreslených vtipů a vědec, zemřel 3. srpna v Kanadě. O skutečnosti informoval Kantorkův bratr.

Článek

Ve věku 75 let zemřel v Kanadě vědec a jeden z nejznámějších českých autorů kreslených vtipů Pavel Kantorek, informovaly s odvoláním na Kantorkovy příbuzné servery Novinky a iDnes. V srpnu 1968 po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa Kantorek emigroval a před svou smrtí působil jako univerzitní profesor v Torontu.

Kantorek byl rodákem z Olomouce a v Brně vystudoval přírodní vědy. Již tehdy kreslil vtipy a role humoristy a vědce se mu podařilo úspěšně propojit. „Vědec musí mít smysl pro humor a naopak - humorista by měl znát logiku,” řekl před lety ČTK.

Jeho vědeckou i výtvarnou kariéru ale již v začátcích, když mu bylo 26 let, přerušila sovětská okupace Československa. Ani v emigraci se však humoru nevzdal. „Těch vtipů bylo několik tisíc. Od 70. let vycházely ve Švýcarsku, v Německu, v Kanadě a po listopadu se opět objevily i tady," říkal Kantorek. Kromě vtipů byl také autorem kreslených povídek, zejména se zvířecí a vědeckou tematikou.

Po sametové revoluci v roce 1989 se do Česka rád vracel, jezdil do Prahy nebo na chalupu. Pracoval ale v Kanadě, kde byl profesorem na Fakultě inženýrství a aplikovaných věd na Ryersonově univerzitě v Torontu.

Reklama

Související témata:
Pavel Kantorek

Doporučované