Hlavní obsah

Zemřel prezident země, kde covid-19 oficiálně neexistuje

Foto: Profimedia.cz

John Magufuli byl prezidentem Tanzanie od roku 2015.

Reklama

Ve středu zemřel prezident Tanzanie John Magufuli. Už dříve se objevovaly zprávy o jeho hospitalizaci, opozice hovořila o nákaze covidem. Ten však podle prezidenta v zemi neexistuje, a nelze ho tak ani diagnostikovat lékaři.

Článek

Za příčinu úmrtí jednašedesátiletého prezidenta Tanzanie Johna Magufuliho označila státní televize srdeční komplikace. „S hlubokou lítostí vás informuji, že jsme ztratili našeho odvážného vůdce, prezidenta Tanzanské republiky Johna Pombe Magufuliho,“ uvedla ve středu viceprezidentka Samia Suluhu Hassanová. Tanzanie vyhlásila dvoutýdenní státní smutek, během kterého budou vlajky vlát na půl žerdi.

Magufuli se před uveřejněním zprávy o své hospitalizaci v nemocnici v Dar es Salaamu přibližně dva týdny neukázal na veřejnosti a jako prezident země, ve které covid-19 neexistuje, tak ponechal značný prostor pro spekulace. Ještě minulý týden premiér Kassim Majaliwa uváděl, že je Magufuli „zdravý a tvrdě pracuje“.

Covidové spekulace

O jeho onemocnění covidem-19 a převezení ve vážném stavu do nemocnice hovořili začátkem týdne opoziční politici, prezidentovo okolí to však nepotvrdilo. Za podezření ze šíření zvěstí na sociálních sítích o prezidentově nemoci policie minulý týden zatkla čtyři lidi. „Chcete-li šířit zvěsti, že je nemocný, zavání to nenávistí,“ řekl v pátek Majaliwa a dodal, že s ním mluvil po telefonu a nechává pozdravovat veřejnost. V pondělí místopředsedkyně Samia Suluhu Hassanová občanům řekla, aby neposlouchali fámy, a vyzvala je, aby zůstali jednotní. „Je zcela normální, že kohokoli trápí nemoc, chřipka nebo horečka… v tuto chvíli se Tanzanie spojuje modlitbou,“ řekla, aniž by vysvětlila, o kom mluví.

Tanzanská vláda i navzdory rostoucím důkazům o opaku měsíce tvrdila, že koronavirus není jejím problémem. Tanzanský prezident mimo jiné dříve prohlásil, že Ježíš v těle koronavirus spálí, a místní vyzýval, aby chodili na hromadné modlitby.

O úmrtích a nemocných covidem-19 v Tanzanii neexistují žádné informace od května minulého roku, kdy bylo naposledy hlášeno 500 případů a 20 úmrtí. Úřady trvají na tom, že se není čeho bát, a podnikly tvrdé kroky proti těm, které obviňují ze šíření „nepravdivých informací“. Místní ministerstvo zdravotnictví se dříve pokusila kontaktovat BBC. Dostala odpověď, že zveřejnění údajů by bylo „kontraproduktivní“, protože by mohlo šířit strach.

Na tuto nemoc mají zakázáno odkazovat i lékaři v nemocnicích. V rušné nemocnici vi Dar es Salaamu však jeden z nich BBC prozradil, že za poslední dva měsíce došlo k výraznému nárůstu počtu pacientů s respiračními příznaky připomínajícími covid-19. „Došlo také ke zvýšení počtu pacientů vyžadujících kyslík,“ řekl. „Situace je všude stejná, ve veřejných i soukromých nemocnicích. Někteří pacienti si dokonce kupují kyslík pro domácí použití. Covid-19 nemůžete jen tak přehlížet, jen není rozpoznán,“ uvedl, „takže to nás, lékaře, staví do nepříjemné pozice a nedostáváme žádné pokyny, jak s pacienty zacházet.“

V polovině února vydala Lékařská asociace Tanzanie pečlivě formulované prohlášení o „nárůstu pacientů s dýchacími potížemi“. Šéf asociace, Dr. Shadrack Mwaibambe, poukázal na to, že potíže s dýcháním mohou být příznaky i jiných stavů, jako je astma, srdeční onemocnění nebo zápal plic.

Veřejně promluvili někteří kněží. Například Charles Kitima z biskupské konference v Tanzanii uvedl, že za poslední dva měsíce zemřelo v zemi více než 25 kněžích, kteří vykazovali příznaky podobné covidu-19. Na obdobné potíže zemřelo šedesát jeptišek. „To se ještě nikdy nestalo, obvykle za dva měsíce kvůli stáří a dalším nemocem ztratíme možná tři nebo čtyři. Musíme uznat, že máme problém. Koronavirus je tady,“ řekl pro média.

Majitelé pohřebních podniků pro BBC vypověděli, že jim prodeje stále stoupají a materiál dochází. „Je opravdu bolestivé vidět lidi ve velkém kupovat rakve,“ řekl BBC jeden majitel z podniků v hlavním městě Dodoma. „Pracuji nepřetržitě,“ řekl výrobce rakví, který musí pro nedostatek materiálu nakupovat v jiných částech země.

Jeden z poslanců za vládní stranu Zacharia Isaay promluvil o nárůstu úmrtí a pohřbů ve svém volebním obvodu Mbulu v severní Tanzanii – bez přímého odkazu na covid-19 – a také o nedostatku kyslíku v hlavním městě Dodoma.

Reklama

Doporučované