Hlavní obsah

Zemřel první slovenský prezident Michal Kováč, spojenec i nepřítel Mečiara

 

Reklama

Michal Kováč, první slovenský prezident po rozpadu Československa, zemřel ve středu krátce před osmou hodinou večerní na selhání srdce. Bylo mu 86 let. Svůj úřad zastával v letech 1993 - 1998.

Článek

Michal Kováč byl od minulého týdne hospitalizován v bratislavské Nemocnici svatého Michala, kde byl uveden do umělého spánku. Bývalý slovenský prezident trpěl Parkinsonovou chorobou, do nemocnice ho nechala odvézt jeho ošetřovatelka kvůli zvýšenému pulsu a problémům s dýcháním.

Michal Kováč se narodil 5. srpna 1930 v obci Ľubiša. Vystudoval Obchodní akademii v Humenném a Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě. Dlouhou dobu pracoval  v bankovnictví. Působil v oblastním ústavu Státní banky Československa, přednášel v Bankovní škole na Kubě a byl náměstkem Živnostenské banky v Londýně. V roce 1969 ho však z Londýna odvolali a následně v roce 1970 vyloučili z Komunistické strany Československa. Poté se Kováč stal řadovým bankovním úředníkem, kterým byl až do roku 1989.  Vedle toho byl vědeckovýzkumným pracovníkem Výzkumného ústavu pro finance a úvěr.

Po listopadu 1989 se Michal Kováč angažoval v hnutí Veřejnost proti násilí. V prosinci 1989 se stal ministrem financí, mezd a cen. V této funkci byl do května 1991, kdy podal demisi po odvolání Vladimíra Mečiara z postu předsedy vlády. V prvních svobodných volbách v červnu 1990 byl jako kandidát VPN zvolen poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění. V letech 1991-1993 byl členem Hnutí za demokratické Slovensko a jeho místopředsedou pro ekonomickou oblast. Po parlamentních volbách v roce 1992 byl členem předsednictva Federálního shromáždění ČSFR, dne 25. června 1992 ho zvolili jeho předsedou. V této funkci působil do zániku České a Slovenské Federativní Republiky k 31. prosinci 1992.

Jako kandidát Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) byl Michal Kováč poslanci Národní rady Slovenské republiky 15. února 1993 zvolen prvním prezidentem samostatného Slovenska. Jeho působení na postu hlavy státu poznamenal trvalý konflikt s jeho bývalým politickým spojencem, premiérem Slovenska a šéfem HZDS Vladimírem Mečiarem.

V srpnu 1995 unesla skupina dodnes neznámých gangsterů Kováčova syna Michala mladšího, na nějž byl vydán mezinárodní zatykač, do Rakouska, kde jej nechala opilého před policejní stanicí. S největší pravděpodobností šlo o akci slovenské tajné služby SIS, případ ale nebyl nikdy vyšetřen, protože premiér Vladimír Mečiar po Kováčově odchodu z funkce v roce 1998 udělil na všechny skutky spojené s únosem amnestii.

Foto: Jaroslav Brousil

Michal Kováč trpěl několik let Parkinsonovou chorobou.

Michal Kováč byl spoluzakladatelem Nadace Michala Kováče a věnoval se i práci v Nadaci Václava Havla. Byl čestným předsedou Centra pro evropskou politiku a čestným členem Hospodářského klubu.

Michal Kováč byl držitelem i mnoha ocenění a vyznamenání doma i v zahraničí. V roce 1994 mu ve Spojených státech amerických udělili Cenu Institutu pro studie Východ-Západ za mimořádný přínos k mezinárodnímu porozumění. Během oficiální návštěvy Polska, rovněž v roce 1994, získal Velký kříž za zásluhy o Polskou republiku. V roce 1995 získal v USA Cenu Americké advokátní komory - Právní iniciativy pro střední a východní Evropu - za mimořádný přínos k budování právního státu. V roce 1997 mu během oficiální návštěvy ČR předal prezident Polské republiky Aleksander Kwasniewski nejvyšší polské státní vyznamenání Řád Bílého orla.

V roce 2003 při příležitosti desátého výročí jeho inaugurace vyšla kniha s názvem Nový stát a jeho první muž Michal Kováč očima svých spolupracovníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované