Hlavní obsah

Zemřel zakladatel značky Kenzo. Navrhl osm tisíc módních oděvů

Foto: Profimedia.cz

Návrhář Kenzo Takada podlehl koronaviru.

Reklama

Ve věku 81 let zemřel ikonický návrhář a zakladatel světoznámé módní značky Kenzo Takada. Jako první japonský designér se proslavil na pařížské scéně. Během svého života vytvořil téměř 8000 módních návrhů.

Článek

Zakladatel populární módní značky Kenzo zemřel ve věku 81 let. Japonský návrhář Kenzo Takada v pařížské nemocnici podlehl nákaze koronavirem.

Teď na něj vzpomínají příznivci z celého světa. Starostka Paříže Anne Hidalgová mu vzdala hold na Twitteru: „Návrhář nesmírného talentu, který dal barvám a světlu své místo v módě. Paříž nyní truchlí nad jedním ze svých synů.“ K Hidalgové se přidávají i další.

Server BBC uvedl, že Takada založil značku v 60. letech pod názvem Jungle Jap, později ji přejmenoval na Kenzo. Od 90. let je firma součástí francouzského koncernu Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH). Společnost LVMH získala firmu Kenzo za 80,5 milionu dolarů. Konglomerát mimo jiné ovládá módní firmy jako Louis Vuitton, Celine, Givenchy, Fendi, Donna Karan a Marc Jacobs.

Návrhář byl známý svým originálním designem oděvů. Inspiroval se džunglí a používal výrazné barvy. „Jeden z prvních obrazů, který jsem v Paříži viděl a zamiloval jsem si ho, byl obraz džungle… A ten byl pro můj obchod inspirací,“ řekl Takada deníku South China Morning Post v jednom ze svých posledních rozhovorů.

Takada se chtěl od ostatních francouzských designérů odlišovat. Design jeho oblečení byl silně ovlivněn typickými japonskými vzory. „Jeho rodné Japonsko zůstalo zdrojem inspirace pro každou kolekci, kterou vytvořil. Po celou dobu udržoval přítomnost zářivých barev,“ uvedla Circe Henestrosová, vedoucí katedry módy na singapurské Lasalle College of the Arts.

Cesta do Paříže

Byl také prvním japonským designérem, který se prosadil na pařížské módní scéně. Rodák z Himeji poblíž Osaky se do francouzské metropole rozhodl odstěhoval v roce 1965, i když téměř neuměl francouzsky. Tam zpočátku prodával náčrty módním domům, později se snažil prorazit sám s malým obchodem Jungle Jap.

Za svůj život navrhl téměř 8000 modelů. „Nikdy nepřestal oslavovat módu a umění žít,“ uvedl jeho mluvčí. V roce 1983 přidalo Kenzo pod svou značku i řadu pánských oděvů a poté přibyly i další řady oblečení jako Kenzo Jeans a Kenzo Jungle. Brzy následovaly i parfémy a brýle Kenzo.

Když chtěl expandovat do zahraničí, vedly se o značce spory, protože ji zakladatel nazýval „Jap“, což je výraz, který někteří ve Spojených státech považují za urážlivý. Takada proto označil štítek svým křestním jménem a tak se zrodila značka Kenzo.

Firma prosperovala a stala se světoznámým módním domem. Po smrti svého partnera v roce 1990 však Takada cítil, že na vedení firmy nestačí, a na vrcholu úspěchu v roce 1993 ji prodal francouzskému koncernu LVMH.

Skupina LVMH vznikla v roce 1987 fúzí společností Louis Vuitton a Möet Hannessy. Vlastní více než 60 značek luxusního zboží. Jejím majitelem je francouzský podnikatel Bernard Arnault, který je nejbohatším Evropanem a patří mezi nejbohatší osobnosti světa.

Reklama

Doporučované