Hlavní obsah

Žena, která před soudy vybojovala právo na potrat, zemřela

Stala se symbolem boje za interrupce, nakonec se sama obrátila proti nim.

 

Reklama

Od roku 1973 měly ženy díky ní právo samy rozhodnout o přerušení těhotenství. I když ona sama později začala proti interrupci bojovat.

Článek

Ve věku 69 let zemřela Norma McCorveyová, dlouhé roky známá spíše jako žena s pseudonymem Jane Roe. Ve Spojených státech se stala symbolem boje za právo na umělé přerušení těhotenství.

Vše změnil případ, známý jako „Roe versus Wade". V roce 1969 podala Norma McCorveyová, ukrytá pro veřejné záznamy pod pseudonymem „Jane Roe", žalobu, ve které žádala právo na potrat. Doufala, že když uvede, že otěhotněla po znásilnění, dovolí jí soudce interrupci.

Soud jí však v případu, kde proti ní stál odpůrce potratů prokurátor Henry Wade, nevyhověl. McCorveyová musela své dítě porodit.

Dál však před soudy bojovala o uznání práva na interrupci, až případ o čtyři roky později doputoval k americkému Nejvyššímu soudu. A ten jí dal za pravdu. Případ „Roe versus Wade" vstoupil do dějin tamního práva, Američanky McCorveyovou oslavovaly jako občanskou bojovnici za jejich práva.

Samotná McCorveyová však své rozhodnutí soudit se o interrupci později odsoudila. Poté, co přijala katolickou víru, se stala zapálenou bojovnicí proti umělému přerušení těhotenství. Radikální obrat připsala svým dlouholetým zkušenostem z práce na zdravotnických klinikách.

Reklama

Doporučované