Hlavní obsah

Žena oslavila 106. narozeniny a pozvala si hosty. Na párty nebyla nejstarší

 

Reklama

Chilanka Edelmira Munoz Conchaová si na oslavu svých 106. narozenin pozvala vrstevníky. Zdálo by se, že setkání tolika lidí ve věku nad 100 let je vzácností, ale opak je pravdou. Stoletých na planetě přibývá, je to nejrychleji se rozrůstající věková skupina. Takových lidí je nyní zhruba 450 tisíc.

Článek

Na naší planetě žije asi 450 tisíc lidí, kterým je více než sto let. Do této skupiny patří také Edelmira Munoz Conchaová z Chile, které k jejím stošestým narozeninám o víkendu přišli popřát vrstevníci, další desítka více než stoletých lidí.

Edelmira Conchaová je příkladem věkové skupiny, která se v současnosti rozrůstá relativně nejvyšším tempem. Stoletých lidí přibývá. Momentálně nejstarší žijící osobou na planetě je Italka Emma Moranová, která v listopadu oslavila 117. narozeniny.

V dlouhověkosti podle očekávání vedou ženy nad muži. Na prvních deseti příčkách nejdéle žijících osob se vyskytují jen ony.

Po Moranové je na druhém místě Jamajčanka Violet Brownová, která je mladší o více než 100 dnů. V první desítce žijících seniorů jsou ještě čtyři Japonky, Španělka, další dvě Italky a Američanka.

Nejstaršímu muži je „pouze" 113 let. Jmenuje se Jisrael Kristal, narodil se v dnešním Polsku, za druhé světové války přežil pobyt v koncentračním táboře Osvětim a nyní žije v Izraeli.

Rekordmankou podle dostupných údajů zůstává Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 164 dní.

Jeanne Calmentová.

I v Česku máme své rekordmany. Za nejstaršího tuzemského občana je považována Marie Míková, která se narodila 23. května 1882 a zemřela 17. listopadu 1994. Dožila se tak 112 let a 178 dní.

Aktuálně v Česku žije na šest stovek sto a víceletých. Nejvíce z nich pak v Praze a Jihomoravském kraji. Z jižní Moravy pochází i aktuálně nejstarší česká obyvatelka, jedná se o ženu s rokem narození 1908.

Reklama

Související témata:

Doporučované