Hlavní obsah

Žije ještě český kuchař? S žádostmi o výkupné nás kontaktovali jen podvodníci, říká diplomat

Čech unesený Islámským státem: Ozvali se jen podvodníci.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Signálů, že by byl unesený někde naživu a že by měli hodnotu výkupného, je velmi málo, říká o uneseném Čechovi český velvyslanec v Libyi.

Článek

Čech Pavel Hrůza byl v Libyi unesen v březnu 2015.

Už přes dva roky je jako rukojmí držen Islámským státem neznámo kde. Džihádisté ho unesli poté, co přepadli ropnou plošinu, na které pracoval jako manažer cateringu. Podle posledních zpráv snad ještě žije.

Nedávno se údajně českým tajným službám ozval člověk, který nabízel zprostředkování kontaktu s únosci. Tento kontakt ale zpochybnil v pořadu Svět bez obalu český velvyslanec v Libyi Robert Kopecký: „Jednou dvakrát došlo k nějakému kontaktu, ale když jsme žádali o další krok, další důkazy o existenci uneseného, tak to skončilo a dál se to neposunulo a já mám docela pocit, že to, co jsem před pár dny zaregistroval a o čemž není Ministerstvu zahraničních věcí nic známo, bude podobný případ. Signálů, že by byl unesený někde naživu a že by měli hodnotu výkupného, je velmi málo, až k hranici nuly,“ říká český diplomat.

Po pádu Kaddáfího panuje v Libyi téměř bezvládí. Fungují tu celkem tři vlády, což vyšetřování podobných zločinů jen ztěžuje. Kromě mezinárodně uznané vlády působí v hlavním městě také samozvaná „vláda národní záchrany“, která má blízko k islamistům. A kromě těchto tří vlád se o moc v zemi přetahuje řada dalších skupin, jejichž milice mezi sebou bojují. Mezi nimi zde operuje i teroristická organizace Islámský stát.

V metropoli Tripolisu zmizelo na přelomu roku během pouhých šesti týdnů více než 293 lidí. Únosy jsou velkým problémem hlavně na západě země. Uvádí se to ve zprávě Amnesty International.

A že je tato severoafrická země rozvrácená, využívají kromě únosců i organizované sítě pašeráků migrantů, kteří se odtud vydávají do Evropy.

Reklama

Související témata:
Pavel Hrůza

Doporučované