Hlavní obsah

Žirafí mládě po porodu spadlo do pečlivě připravené podestýlky

Foto: Seznam Zprávy

Žirafí samička je zdravá a dostala jméno Sarifa.

Reklama

Pád z dvoumetrové výšky na pečlivě připravenou podestýlku byl první životní zkušeností mláděte žirafy, které se narodilo v zoo na Svatém Kopečku. Žirafy si totiž k porodu zásadně nelehají a své potomky přivádí na svět vestoje.

Článek

Žirafí samička je ale zdravá a dostala jméno Sarifa. „Samice si k porodu nikterak nelehá. Je proto nezbytně nutné, aby jí ošetřovatelé pečlivě podestlali. Jakmile je podestláno, tak žirafa může rodit. Mládě z matky vypadlo přímo na zem z její přirozené výšky,“ řekla mluvčí zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce Iveta Gronská. Výška největších žiraf atakuje hranici šesti metrů, zadní část trupu je zhruba ve dvoumetrové výšce.

Foto: ZOO na Svatém Kopečku u Olomouce

Mládě z matky vypadlo přímo na zem z její přirozené výšky.

Žirafí mládě se už má čile k světu a s šestnáctiletou matkou chodí do venkovního výběhu. „Mládě se narodilo s výškou 170 centimetrů a je pohlaví samičího,“ podotkl vedoucí zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář.

Olomoucká zoo chová žirafy od roku 1976 a dosud odchovala 61 mláďat. V roce 1999 jedna z žiraf porodila dvojčata. „Dvojčata přežila, což se podařilo pouze čtyřikrát na světě,“ uvedla Gronská. Tato žirafí máma na svět přivedla celkem deset potomků. „Se svým věkem 24 let patřila k nejstarším žirafám v ČR,“ dodala mluvčí.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který zoo dotuje. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz. Zoo na Svatém Kopečku loni navštívilo 348 209 lidí.

Foto: ZOO na Svatém Kopečku u Olomouce

Samice si k porodu nelehá. Je proto nezbytně nutné, aby jí ošetřovatelé pečlivě podestlali.

Reklama

Doporučované