Hlavní obsah

Nižší zisk, více majetku. Realitní skupina CPI hlásí pololetní výsledky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Majoritní akcionář CPI Property Group Radovan Vítek.

Největší středoevropská realitní skupina CPI Property Group, za níž stojí druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek, vydělala za první pololetí letoška 2 miliony eur, meziročně o 99 procent méně. Jsou vidět dopady koronaviru.

Článek

Propad čistého zisk, růst příjmu z nájmů a růst nemovitostního portfolia. To jsou výsledky realitní skupiny CPI Property Group (CPI) za první pololetí letoška. Vyplývá to z jejího pololetního hlášení. Čistý zisk klesl za prvních šest měsíců o 99 procent na dva miliony eur. Loni v pololetí hlásila skupina druhého nejbohatšího Čecha 166 milionů eur. Důvodem je především přecenění jejich hotelů, na které zatím dopadla nejvíce koronavirová opatření, směrem dolů.

CPI Property Group v číslech

Hrubý příjem z nájmů: 173 mil. eur (růst o 11 %)

Celkové příjmy: 291 mil. eur (pokles o 9 %)

Čistý příjem: 168 mil. eur (beze změny)

Provozní zisk EBITDA: 164 mil. eur (plus 15 %)

Čistý zisk: 2 mil. eur (minus 99 %)

Zdroj: pololetní výsledky CPI Property Group, procenta označují meziroční změnu

Na druhou stranu skupině rostlo nemovitostní portfolio, protože nakupovala kancelářské budovy ve Varšavě a třetinový podíl v realitní skupině Globalworth. Na konci června tak dosáhlo výše 9,8 miliardy eur, což byl meziroční osmiprocentní nárůst. „Měli jsme úspěšnou první polovinu roku. Rostlo nám nemovitostní portfolio, příjmy z nájmů i obsazenost,“ uvedl výkonný ředitel CPI Martin Němeček.

Úměrně růstu majetku se zvýšila také zadluženost. Skupina vydávala dluhopisy na svou expanzi a také jako přípravu na horší časy. Podařilo se jí tak prodloužit splatnost dluhů. Poměr zadlužení vůči majetku (LTV) tak vystoupal na 42,5 procenta (za poslední půlrok o 6 procentních bodů výš), což dává skupině ještě komfortní pozici vůči věřitelům. Čisté příjmy z byznysu se meziročně nezměnily a dosáhly 168 milionů eur. Bez nových akvizic by byl výsledek horší.

Doporučované