Hlavní obsah

Jiný Trump. Vítěz v prvním projevu změnil rétoriku. Pochválil Hillary, slíbil totéž, co Zeman

 

Reklama

Sledovali jsme živě, jak Američané vybrali nového prezidenta, Donalda Trumpa.

Článek

Amerika vybrala nejmocnějšího muže planety. Prezidentské volby, jejichž vítězem je Donald Trump, jsme pro vás sledovali v živém studiu Seznam Zprávy a také v tomto online přenosu.

V prvním projevu po volbách Trump zmírnil svou ostrou rétoriku a slíbil totéž, co po svém zvolení český prezident: Že totiž bude prezidentem všech. Slíbil sjednocení Ameriky.

První reakce ze světa

O obrovském šoku, černém dni nejen pro Spojené státy nebo posílení populistů hovoří němečtí politici po úspěchu Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Vítězství republikánského kandidáta si ve spolkové republice dokázal představit málokdo. Kancléřka Angela Merkelová se ale zatím nevyjádřila.

Trumpovi k vítězství gratuloval maďarský premiér Viktor Orbán. Podle jeho vyjádření na Facebooku jde o „skvělou zprávu". „Demokracie ještě žije," napsal.

Projev Trumpa končí

Donald Trump končí svůj první projev po vyhraných prezidentských volbách. Vyzval v něm Američany k jednotě, pochválil Hillary Clintonovou za kampaň a vůbec změnil radikálně předvolební útočnou rétoriku v mnohem smířlivější tón. „Těším se, že budu prezidentem," končil projev za skandování lidí „USA, USA.". Zní hudba a Trump se prodírá svými příznivci, s každým si podává ruku.

Pusťte si video z živého studia Seznam Zprávy o Trumpově vítězství. Experti mluví o jedné z příčin, proč Trumpa volilo tolik dělníků:

Poděkování od Trumpa

Přichází očekávané děkování: v první řadě rodičům, sestře Marianne, bratrovi Robertovi. Děkuje manželce Melanii a dalším lidem za svého okolí. „Miluji vás a děkuji," říká Trump do jásajícího davu svých příznivců v newyorském hotelu Hilton.

První vzkaz do světa

Trump říká, že bude čestně jednat se všemi, nechce vyvolávat ve světě konflikty.

Donald Trump při prvním povolebním projevu.

Donald Trump, prezident Spojených států

Donald Trump předstoupil před své příznivce a přednese svůj první povolební projev. Lidé skandují: „USA, USA." „Všem vám velice děkuji a omlouvám se za čekání," začal Trump projev.

Trump oznámil, že mu volala Hillary Clintonová a blahopřála mu k vítězství. „Budu prezidentem všech Američanů," prohlásil Trump a vyzval všechny Američany, aby se k němu připojili. „Čeká nás nová cesta."

„Spustili jsme nové hnutí lidí, kteří milují svou zemi," říká dále Trump.

Trump slíbil, že znásobí růst ekonomiky USA, že bude ve světě spolupracovat se všemi dosavadními spojenci. „Amerika bude sloužit tomu, co je nejlepší."

„Znovu musíme vybudovat naši budoucnost."

Politico: 276:218

Je definitivně rozhodnuto. Donald Trump získává 276 volitelů, potřeboval 270. Clintonová má pouze 218 volitelů.

Z týmu Hillary Clintonové

Zklamaná reakce z demokratického štábu. Místo očekávaného přiznání porážky vydal tým Hillary Clintonové prohlášení, že pro dnešek končí se sledováním výsledků, aniž jakkoliv hodnotí výsledky prezidentské volby. „Nemáme pro dnešek už co říci," stojí v prohlášení k rozpuštění volebního štábu.

První gratulace z ciziny

Republikánskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi začaly ještě před oznámením výsledků chodit ze zahraničí první gratulace k vítězství v amerických prezidentských volbách. Mezi prvními byli bývalí či současní předsedové evropských krajně pravicových a pravicově populistických stran Marine Le Penová, Geert Wilders a Nigel Farage.

Clintonové tým chystá prohlášení

Zpravodaj Seznam Zprávy hlásí z New Yorku, že tým Hillary Clintonové co nejdříve vydá prohlášení, původně připravované ve dvou verzích. Čeká se, že Clintonová nějakým způsobem přizná porážku.

Na Twitteru se objevují emotivní reakce příznivců Hillary Clintonové:

Politico.com: Trump má 267 volitelů

Je rozhodnuto, Donaldu Trumpovi chybí pouze tři volitelé, aby se stal prezidentem. Trump získal Pensylvánii (20 volitelů).

Republikáni udrží obě komory parlamentu

Republikánská strana si podle očekávání udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů. Uvedly to dnes na základě svých propočtů televizní stanice NBC a ABC. Demokratické straně se podle odhadů nepodaří převzít kontrolu ani nad Senátem, a republikáni tak zřejmě budou v následujících letech ovládat obě komory parlamentu. Na jejich složení závisí, jak bude moci nová hlava státu prosazovat své představy.

Hlasy z táborů: náznak od Clintonové

Sky News hlásí, že lidé ze štábu demokratky Hillary Clintonové přiznávají, že vyhrát pro ně bude výjimečně obtížné. Republikáni oproti tomu hlásí, že Trumpovi již nikdo Bílý dům nevezme. Na twitterovém účtu Hillary Clintonové se už 16 hodin neobjevil žádný nový příspěvek.

Situace se ještě dramatizuje

Varování před nejistým výsledkem ve 4 státech. Michigan, New Hamsphire, Pensylvánie, Wisconsin. Sky i další média zmírňují odhady, že Trump má vítězství jisté.

Volitelé

Trump: 244,  Clintonová: 215. Vítěz musí získat 270 volitelů. Donald Trump má vítězství prakticky jisté.

Zkolaboval imigrační server

Hlavní kanadský imigrační server dnes zkolaboval. Výpadek nastal v době, kdy se na základě prvních odhadů výsledků do vedení v amerických prezidentských volbách dostal republikánský kandidát Donald Trump.

Rozhodne se v Pensylvánii a Michiganu

Poslední teoretická naděje Hillary Clintonové se nejspíš hroutí. Velmi těsné výsledky přinesou Michigan a Pensylvánie, v obou státech těsně vede Donald Trump a zbývá sečíst poslední procenta hlasů.

Pensylvánie - drama

V Pensylvánii, kde se přiděluje 20 volitelů, je momentálně remíza. Trump i Clintonová mají 48,2 procenta hlasů, v absolutních číslech je rozdíl zhruba tři tisíce hlasů (a hlasuje tu přes pět milionů lidí). Pokud tady vyhraje Donald Trump, je určitě rozhodnuto.

Oslavy u republikánů

Prezidentské volby ve Spojených státech přinesly dramatický zvrat, oproti předvolebním průzkumům má Bílý dům na dosah republikánský kandidát Donald Trump. Odpovídá tomu i nálada v jeho štábu, kde to podle televize NBC News připomíná spíše večírek než napjaté čekání na výsledek. Naopak v centrále demokratů je očividné rozčarování z nečekaného vývoje.

Pusťte si video, v němž se dozvíte, kde bude slavit Donald Trump:

Kalifornie schválila marihuanu

Kromě volby hlavy státu, poslanců Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a 12 guvernérů mnozí Američané hlasovali také v místních referendech. Devět států hlasovalo o marihuaně. V Kalifornii schválili její užití pro rekreační účely. V prezidentských volbách tu vede Hillary Clintonová.

Politico.com: Trump - Clintonová 244:209

Trumpova převaha je stále výraznější a výraznější, respektovaný politico.com prognózuje, že Trump v tuto chvíli má jistých 244 volitelů z potřebných 270.

NY Times: Trump získá 300 volitelů

Deník The New York Times nyní předpokládá, že Trump prezidentské volby vyhraje s více než 300 voliteli. Deník přitom dlouho považoval za favoritku Clintonovou. Pokud někdejší první dáma a bývalá ministryně zahraničí nyní prohraje, bude to pro ni v pořadí druhý neúspěch v prezidentské kandidatuře. O prezidentský úřad usilovala i v roce 2008, tehdy ale prohrála ve stranických primárkách s nynější hlavou státu Barackem Obamou.

Průběžný stav volitelů

Politico.com předpovídá Trumpovi 232 volitelů, Clintonové 209. Trump opět mírně uniká v projekcích. K výhře ve volbách je nutno získat 270 volitelů.

Průběžné sčítání v klíčových státech

Nové Mexiko - Trump: 39,8 %, Clintonová: 49,3 % (sečteno: 59,1 %)

WisconsinTrump 49,2, Clintonová 45,7 (sečteno 62)

Florida Trump 49,2, Clintonová 47,7 (sečteno 81)

Ohio – Trump 52,9, Clintonová 42,7 (sečteno 81)

Pensylvánie – Trump 47,2, Clintonová 49,4 (sečteno 78,8)

Colorado – Trump 43,9, Clintonová 48,6 (sečteno 59,2)

Iowa – Trump 43, Clintonová – 50,9 (sečteno 21)

Michigan – Trump 48,6, Clintonová 46,3 (sečteno 47,9)

Minnesota – Trump 40,5, Clintonová 51,7 (sečteno 30,4)

NevadaTrump 67,9, Clintonová 26 (sečteno 1)

New Hampshire – Trump 48,5, Clintonová 46,1 (sečteno 57,3)

Oregon – Trump 40,2, Clintonová 53,4 (sečteno 64,3)

AP: Trump získal Floridu

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donadl Trump vyhrál na klíčové Floridě, čímž se výrazně přiblížil k vítězství v prezidentských volbách, tvrdí agentura AP. Trump má podle ní momentálně 211 z 270 potřebných volitelů. Jeho cesta k Bílému domu je prakticky volná.

Další státy jasné

CNN píše, že Clintonová zvítězí ve Washingtonu, Oregonu, v Kalifornii a na Havaji, Trump naopak vyhraje v Severní Karolíně a v Idahu.

Průběžná čísla: Trump stále vede

V průběžném vedení v amerických prezidentských volbách se nadále drží republikánský kandidát Donald Trump. Respektovaný zdroj politico.com přisuzuje Trumpovi aktuálně 197 získaných volitelů, jeho demokratické rivalce Hillary Clintonové 131 volitelů. Ke zvolení do Bílého domu je třeba nejméně 270 z 538 volitelů. V absolutních hlasech, což je vzhledem k systému voleb jen orientační číslo, má Trump převahu zhruba dvou milionů hlasů.

Kde se obchoduje, trhy už nervózně reagují

Na překvapivé vedení Donalda Trumpa už reagují akciové i měnové trhy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei odepsal více než čtyři procenta. Indexy hongkongských akcií Hang Seng a jihokorejských KOSPI klesly shodně o dvě procenta. Nestabilita zavládla také na australské burze.

Potíže s hlasováním

Tvrzení republikánského kandidáta Donalda Trumpa o zmanipulovaných volbách má sice podle agentury AP daleko k pravdě, avšak z některých míst USA jsou hlášeny problémy, které komplikují voličům hlasování. Někde jde o problémy se stroji, jež si vynucují dlouhé čekání, jinde si voliči stěžují na praktiky hraničící se zastrašováním.

Skupina Democracy North Carolina, která hájí občanská práva, se obrátila na soud, aby v Durhamském okrese byl závěr voleb posunut z oficiálních 21:00 místního času, a to právě kvůli problémům s hlasováním. O prodloužení mezitím rokuje volební komise.

Trump získal Ohio

Podle nejnovějších zpráv Donald Trump vítězí v dalším státě, v Ohiu.

Trump ve vedení

Sečteno je necelých 40 % hlasů. Republikánský kandidát Donald Trump získal zatím 149 volitelů, demokratka Hillary Clintonová 122.

Většina ve Sněmovně zůstane republikánům

Republikánská strana si podle očekávání udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů. Uvedly to dnes na základě svých propočtů televizní stanice NBC a ABC. Kromě prezidenta Američané volili či stále volí také novou Sněmovnu reprezentantů a třetinu Senátu. Na jejich složení bude záviset, jak bude moci nová hlava státu prosazovat své představy.

Výsledky zatím bez překvapení

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump vyhrál ve státech Indiana, Kentucky a Západní Virginia, jeho demokratická rivalka Hillary Clintonová získala Vermont. Informovaly o tom velké americké televizní sítě a další významná média. Výsledek není překvapivý, předpokládaly ho předvolební průzkumy veřejného mínění.

Východ USA už odvolil

Bush mladší si z dvojice nevybral

Bývalý prezident George Bush mladší se ženou Laurou odvolili už před dvěma týdny. Jejich mluvčí dnes listu The Wall Street Journal řekl, že hlas nedali ani Donaldu Trumpovi, ani Hillary Clintonové. Jejich volbu dále neupřesnil. Buď tedy bývalý první pár podpořil některého dalšího kandidáta, nebo využil možnosti vepsat na hlasovací lístek jakékoliv jméno. George Bush starší se už před několika měsíci nechal slyšet, že bude volit Clintonovou.

Trump bude sledovat výsledky ve svém mrakodrapu

Republikánský prezidentský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump bude sčítání hlasů voleb sledovat ve svém mrakodrapu Trump Tower na Páté Avenue. Trump se tak zřejmě nakonec posune o budovu vedle, podle původních informací médií si měl magnát za svou centrálu pro volební noc zvolit hotel Hilton v manhattanském Midtownu, který je největším hotelem ve městě.

Jindřich Šídlo v agentuře Reuters

Kolik lidí může volit?

Oprávněných voličů je v USA 231,6 milionu. Podle různých předpovědí přijde k volbám 120 až 140 milionů z nich. Vedle obsazení prezidentského úřadu dnes Američané rozhodují také o novém složení Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu či o 12 guvernérech.

Finančník Warren Buffett nebo služby Uber a Lyft nabízejí lidem zdarma dopravu k volbám.

První žaloba na volby

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump zažaloval volební úřad v Nevadě za to, že jedna z volebních místností byla minulý týden otevřena i po skončení úředních hodin. Minulý týden byl u jedné z místností v Las Vegas takový zájem hlasovat, že úředníci nechali otevřeno i po osmé hodině večer, kdy se místnost měla oficiálně zavřít. Nevadské zákony dovolují, aby bylo umožněno volit člověku, který si stoupl do fronty ještě v okamžiku, kdy se má zavírat. Podle Trumpa však úředníci nechávali frontu růst i po osmé hodině. Republikánský kandidát na jednom z posledních předvolebních mítinků právě v Nevadě prohlásil, že z toho profitovali „jistí voliči". Narážel tím na silnou populaci Hispánců a na to, že Las Vegas je baštou demokratů.

Clintonová vede v klíčových státech

Demokratická kandidátka zatím vede na Floridě, v Iowě, Pensylvánii a v Ohiu, tedy v části takzvaných swing states. Už dlouho platí, že ke komu se ve volbách přikloní Ohio, ten usedne v Bílém domě. Průzkumy mírně favorizovaly Trumpa.

Zveřejňování exit polls, tedy výsledků dotazování lidí, kteří právě odvolili, není ve Spojených státech vůbec obvyklé.

Trump i Clintonová už odvolili

Oba kandidáti už své hlasy odevzdali ve volebních místonstech ve státě New York. Na Trumpa lidé pískali a bučeli. Je téměř jisté, že v New Yorku vyhraje Clintonová.

První odhady po půlnoci středoevropského času

V několika státech na východě USA, například v New Yorku, Virginii, Ohiu a Severní Karolíně, dnes po poledni začaly prezidentské volby. Volební místnosti se budou otevírat postupně podle jednotlivých časových pásem. První odhady i dílčí výsledky z jednotlivých států se čekají po půlnoci SEČ. Pokud nenastane nepředvídaná situace, vítěz by měl být znám ve středu ráno SEČ.

První výsledek: Ve vesnicích v New Hampshire vyhrál Trump

Hlasováním ve třech horských obcích ve východoamerickém státě New Hampshire začaly ráno volby nového amerického prezidenta.

Reklama

Doporučované