Hlavní obsah

New York plný policistů. Den před volbami rostou obavy z teroristického útoku v USA

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zpravodaj Seznam Zprávy Jindřich Šídlo líčí ranní New York, den před volbami.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Zpravodaj Seznam Zprávy z amerických voleb Jindřich Šídlo líčí den, do kterého se probudil New York. Den před velkým rozhodnutím.

Článek

U každé stanice metra muži v uniformách, hlídek ještě víc nejen kvůli blížícím se prezidentským volbám, ale také kvůli včerejšímu maratonu.

Zbývá posledních pár hodin, než si Američané vyberou novou hlavu státu. Zpravodaj Seznam Zprávy v USA Jindřich Šídlo popisuje, jak varování tajných služeb před teroristickými útoky během voleb změnily život v New Yorku.

Po patnácti letech od 11. září už možná Američané vytěsnili z hlav obavy z Al-Káidy, ale děsí je možné útoky osamělých šílenců, nebo také hrozba kyberútoku.

FBI varovala, že má informace o případných útocích, které by měly postihnout nejen New York, ale také Virginii a Texas.

FBI o víkendu vyslýchala několik muslimů z nejméně osmi amerických států kvůli výhrůžce Al-Káidy, že den před volbami ve Spojených státech zaútočí. Tuto informaci úřady přinesly minulý týden.

Vyšetřovatelé se ptali třeba i na to, zda vědí, že minulý měsíc Američané zabili jednoho z vůdců teroristické organizace, nebo zda znají někoho, kdo by chtěl na USA zaútočit.

Lidskoprávní organizace Rada americko-islámských vztahů si na postup FBI stěžuje: „Je to stejné, jako by vyšetřovatelé navštívili praktikující křesťany kvůli tomu, že někde v zámoří někdo vyhrožoval, že vyhodí do vzduchu interrupční kliniku. Je to absurdní a nechutné,” citoval list The Washington Post právníka a ředitele Rady Hassana Shiblyho.

Shibly se take obává, že výslechy mohou den před volbami zostřit protimuslimskou rétoriku Donalda Trumpa.

Reklama

Doporučované