Hlavní obsah

Proč by Češi volili Trumpa? Má podobné příznivce jako Miloš Zeman

 

Reklama

Sociolog Jan Herzmann vysvětluje, proč je českým voličům Miloše Zemana sympatický Donald Trump a ne Hillary Clintonová.

Článek

Bude stát v čele Spojených států Donald Trump, nebo Hillary Clintonová? Můžeme věřit tomu, jak výsledek volby amerického prezidenta předpovídají průzkumy veřejného mínění? A na čí straně jsou před příštím týdnem sympatie Čechů?

Na tyto otázky odpovídal ve studiu Seznamu sociolog Jan Herzmann.

Zhruba před měsícem z průzkumů v České republice vyplynulo, že Češi mají větší sympatie k Hillary Clintonové. Trvá to i necelý týden před volbami v USA?

Od té doby se objevil ještě jeden průzkum, který v zásadě potvrzuje, že Hillary Clintonová má v Česku lepší pozici než Donald Trump. Myslím si, že to tak zůstane a že kdyby mohli Češi 8. listopadu volit, tak by tady Clintonová vyhrála.

Český prezident Miloš Zeman však dal veřejně najevo jinou preferenci - on by volil Donalda Trumpa. Kdo jsou Češi, kteří by byli pro Trumpa?

Příznivci Donalda Trumpa v Česku jsou do značné míry typem voličů Miloše Zemana. Jsou to hodně lidé z venkova, spíše starší generace, lidé životně konzervativní, někteří dokonce v obtížné životní situaci, kdy mají pocit, že vlastně oni jsou těmi poraženými celé transformace po listopadu 1989. Podobní voliči podporují i Donalda Trumpa ve Spojených státech - je to venkovské obyvatelstvo, daleko víc než městské, jsou to starší lidé, bílí dělníci - jak se říká ve Spojených státech. Jsou to tedy také lidé, kteří si myslí, že se svět mění jinak, než oni čekali. Jsou zklamaní, mnohdy frustrovaní a čekají jakousi záchranu. A totéž vlastně je profil voličů Miloše Zemana.

Zároveň to jsou lidé, kterým by byl blízký Vladimir Putin?

Ano, to ukázal to průzkum. Lidé, kteří podporují Donalda Trumpa by, kdyby mohli, v Rusku volili Vladimira Putina. Většinově. Ukazuje to, že mají vztah k silným osobnostem, tolerují i ne plně - řekl bych - demokratické postupy těchto silných osobností. Chtějí silnou ruku, a tu vlastně u nás Miloš Zeman reprezentuje také.

Reklama

Doporučované