Hlavní obsah

Trump v průzkumu přeskočil Clintonovou, jen dva dny po e-mailové kauze

 

Reklama

Donald Trump po půlroce vyhrál předvolební průzkum ABC News a The Washington Post.

Článek

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump poprvé od května vyhrál v předvolebním průzkumu. Týden před volbami porazil v anketě pořádané televizí ABC News a deníkem The Washington Post demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou o jeden procentní bod.

Výhru realitního magnáta předpovídá i americký profesor Allan J. Lichtman, který přesně odhaduje výsledky amerických prezidentských voleb od roku 1984.

Aktuální rozložení sil zní 46 procent ku 45. Výsledek je ale natolik těsný, že se pohybuje v mezích statistické chyby, která může být až tři procenta.

Průzkum se konal v neděli 30. října, tedy dva dny poté, co FBI znovuotevřela kauzu s e-maily Clintonové. Šéf FBI James Comey tehdy informoval Kongres o tom, že chce prozkoumat nově objevenou poštu demokratické kandidátky. Ačkoli Trump prohlásil, že se případem nebude zabývat, právě tato kauza mohla stát demokratku prvenství v průzkumu.

Clintonové klesl i počet skalních fanoušků. Zatímco ještě před týdnem bylo svou volbou pro Clintonovou nadšeno 53 procent respondentů, v pátečním průzkumu jich bylo už jen 45. Naopak počet nadšených voličů Trumpa vzrostl, a to o čtyři procentní body.

Prognostik stojí za Trumpem

Napjatou atmosféru před volbami navíc minulý týden rozvířil výrok profesora Allana J. Lichtmana: „Trump se stane příštím americkým prezidentem.“ Lichtman je prognostikem, který se specializuje na americké prezidentské volby a který přesně předpověděl jejich výsledky během posledních třiceti let. Favorita určuje na základě třinácti faktorů popsaných v jeho knize Predicting the Next President: The Keys to the White House (Předpovídání dalšího prezidenta: Klíče k Bílému domu).

Trump se ujal prvenství v průzkumu poprvé od letošního května, kdy vedl o dva procentní body. Tehdy měl republikánskou nominaci jistou, zatímco Clintonová stále soupeřila o demokratický los s Berniem Sandersem. Od té doby se demokratická kandidátka držela v čele, a to i po jejím zkolabování během piety 11. září. Trumpovi naopak odskočila po odtajnění kompromitující nahrávky, na níž mluví urážlivě o ženách.

Šance obou rivalů se nyní zdají být vyrovnané, ABC ale upozorňuje, že průzkum není směrodatný. V minulých volbách vedl týden před volbami o procentní bod republikán Mitt Romney a v roce 2004 demokratický kandidát John Kerry – v obou případech se prezidentem stali jejich soci. Jiné servery jako The New York Times či FiveThirtyEight navíc nadále jednoznačně favorizují Clintonovou.

Reklama

Doporučované