Hlavní obsah

Životnostníci nejméně důvěřují vládě, že koronavirus zvládá

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Až na výjimky se 14. března uzavřely všechny obchody a podnikatelé teď řeší, zda do konce opatření vůbec přečkají.

Reklama

Bezúročná půjčka, odklad EET ani odpuštění minimálních záloh na důchodové pojištění části podnikatelů a živnostníků nepomohlo. Desetina má podle průzkumu agentury STEM pro Seznam Zprávy značné finanční potíže.

Článek

Takřka nemine den, aby vláda neprojednala další úlevu nebo opatření pro podnikatele a živnostníky. Přesto je mezi touto skupinou největší počet lidí, kteří vládě nedůvěřují.

Více než čtvrtina podnikatelů a živnostníků je přesvědčená, že vláda situaci kolem pandemie koronaviru spíše nebo určitě nezvládá a nedaří se jí včas zavádět účinná opatření. To samé si myslí jen 19 procent zaměstnanců, stejný podíl studentů a lidí v domácnosti a jen 9 procent důchodců.

Vychází to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro Seznam Zprávy.

V době sběru dat mezi 23. a 25. březnem už vláda nabídla podnikatelům třeba druhé kolo bezúročných půjček, prodloužení termínu na odevzdání daňového přiznání, odklad EET, odpuštění minimálních záloh na důchodové pojištění pro OSVČ, platbu náhrad státem pro zaměstnance a kurzarbeit pro firmy.

Ani to ale zmíněnou čtvrtinu podnikatelů a živnostníků, kteří byli v průzkumu osloveni, nepřesvědčilo.

Metodika průzkumu

Dotazování probíhalo od 23. do 25. března online (CAWI) a telefonickým dotazováním (CATI). Šetření se zúčastnilo 1008 obyvatel ČR nad 18 let. Respondenti byli vybíráni kvótně podle pohlaví, věku, vzdělání, velikosti místa bydliště a regionu.

Jinak však většina společnosti kroky vlády v tuto chvíli podporuje.

Zhruba 39 procent lidí si rozhodně myslí, že se jí daří zavádět účinná opatření, a 44 procent lidí na otázku, zda „vláda jako celek dobře zvládá situaci okolo koronaviru a včas zavádí účinná opatření“, uvedlo, že „spíše ano“.

„V tuhle chvíli jsou v nekritičtější situaci živnostníci a podnikatelé, protože na ně dopadly důsledky mimořádných opatření od prvního dne jejich zavedení na rozdíl třeba od zaměstnanců. A nešlo jenom o ty, kterým se uzavřely obchody, stejný problém postihl okamžitě jejich dodavatele nebo výrobní podniky,“ uvedl sociolog a ředitel agentury STEM Martin Buchtík.

Foto: Exkluzivní průzkum agentury STEM pro Seznam Zprávy

Vládu nejvíce podporují důchodci, nejméně naopak podnikatelé a živnostníci.

Třetina podnikatelů má potíže

Podnikatelé a živnostníci jsou tak finančně nejvíce ekonomicky postiženou skupinou aktuální koronavirové krize.

Cestovní kanceláře řešily už na začátku března zrušené zájezdy. V úterý 10. března pak vláda zakázala akce s účastí nad 100 osob, což omezilo pořadatele všech větších akcí, divadla nebo kluby, a 14. března se uzavřela většina obchodů a restaurací.

Ani schválená vládni podpora tak podnikatele a živnostníky neochránila.

V průzkumu agentury STEM pro Seznam Zprávy uvedla téměř třetina oslovených podnikatelů a živnostníků, že krizi způsobenou koronavirem jejich domácnosti pocítily. Více než desetina dokonce uvedla, že má „značné potíže“, pětina pak, že se „museli uskromnit“.

Foto: Exkluzivní průzkum agentury STEM pro Seznam Zprávy

Asi 21 procent podnikatelů se už muselo uskromnit a 13 procent řeší značné finanční potíže.

Přitom jediným výraznějším opatřením, které vláda schválila až po průzkumu (dotazování se uskutečnilo v první polovině minulého týdne), a nepromítlo se tak do výsledků, je vyplácení částky 15 tisíc korun měsíčně osobám samostatně výdělečně činným po dobu trvání mimořádných opatření.

„Naše další analýzy ukazují, že už v tuto chvíli je přímo zasaženo asi 120 tisíc živnostníků, kteří podnikají na hlavní činnost. Z nich asi 30 nebo 40 tisíc nemá v rodině žádné úspory, takže ti budou první na ráně,“ varuje Buchtík.

Budoucnost vidí černě

Do průzkumu, který řešil také důvěru ve vládu, se však na druhou stranu nepromítlo to, že vláda v tichosti minulé pondělí změnila režim karantény a uzavření obchodů, aby se vyvázala z povinnosti hradit podnikatelům a živnostníkům škodu.

Vláda totiž omezení nově nařídila podle zákona o ochraně veřejného zdraví a nikoli podle krizového zákona. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) právo na náhradu škody nepřipadalo nikomu ani podle krizového zákona. Řada právníků ale tento výklad rozporuje. Nelíbí se to ani opozici.

Respondenti z řad živnostníků a podnikatelů také hodnotí budoucnost spíš skepticky. Téměř 44 procent z nich si myslí, že dopady pandemie koronaviru dostanou českou ekonomiku do potíží na dva až tři roky.

Živnostníci a podnikatelé tlačí na co nejrychlejší otevření hranic. Ze všech skupin respondentů jsou pro co nejčasnější návrat situace do normálu. Třetina z nich si myslí, že by hranice měly být uzavřené jen do léta, další třetina by pak počkala do konce roku.

Možná za dva roky

Podnikatele ale v tomto směru na konci minulého týdne vyděsil předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který varoval, že se do zahraničí lidé nepodívají možná dva roky.

„Hranice budou omezeny ještě velmi dlouhou dobu, takže určitě dojde k omezení cestovního ruchu. To může být rok nebo dva,“ řekl Prymula v České televizi.

Proti tomu se ale ohradily cestovní kanceláře nebo prodejci jazykových pobytů. Stejně tak označili Prymulovo vyjádření za šokující a nešťastné opoziční politici. Podle Babiše jde ale o spekulaci, obnovení cest do zahraničí však pro vládu není prioritou.

„Současná situace má několik rozměrů. První je epidemiologický. To znamená snaha zastavit tu hrozbu, a to chce celá společnost. Pak je tu problém společenský a možné ohrožení demokracie, což vnímají hlavně lidé s vyšším vzděláním. A nakonec rozměr ekonomický, který bude stále více nabývat na důležitosti s dobou trvání mimořádných opatření,“ dodává Buchtík.

Podnikatelé se v odhadech trvání hlavní fáze pandemie v České republice nijak zásadně neliší od odpovědí všech respondentů. Dobu, kdy začnou počty nakažených den ode dne ubývat, odhadují dotazovaní na týdny až měsíce. Většina oslovených se shoduje, že by to nemělo být později než do letních prázdnin.

Reklama

Doporučované