Hlavní obsah

Zlín chce podpořit organizátory kulturních akcí, proplatí náklady

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Zlín chce podpořit organizátory kulturních akcí a umělce, na které dopadla opatření související s epidemií nového koronaviru.

Článek

Projekty, které se neuskutečnily v plánovaném rozsahu, nicméně s prokazatelnými náklady, pracovníci města na základě žádosti příjemce individuálně posoudí a následně mu vyplatí dotaci do výše uznatelných nákladů, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí radnice Tomáš Melzer.

Pokud organizátoři kvůli vyhlášení nouzového stavu nemohli plánované akce uskutečnit a musejí je přesunout, o peníze nepřijdou. „K projektům, u kterých je již nyní znám náhradní termín konání akce, budou na základě oznámení změny termínu konání příjemcem uzavřeny dodatky ke stávajícím veřejnoprávním smlouvám. Rozhodnutí o udělené dotaci zůstane platné i ve druhém pololetí roku 2020,“ uvedla vedoucí odboru kultury a památkové péče magistrátu Eva Ryndová.

Nyní město přijímá žádosti o přidělení dotace na projekty konané ve druhé polovině roku. „Město také zvažuje vyhlásit v druhé polovině roku 2020 mimořádnou výzvu na podporu celoroční činnosti subjektů kulturní scény,“ uvedl mluvčí.

Na projekty v prvním pololetí letošního roku město vyčlenilo tři miliony korun, schváleno bylo přidělení dotací za 2,3 milionu korun, které se vyplácejí vždy po vyúčtování. Na podporu úhrady nájemného prostor k pravidelné kulturní činnosti město letos vyčlenilo milion korun. Na podporu akcí ve druhém pololetí má připraveno 2,3 milionu korun.

Město také zřídí prostor pro prezentaci umělců na webu projektu Živý Zlín. „Společná platforma by měla nabídnout online streamy živých hudebních a vizuálních vystoupení, rozhovorů i komentovaných prohlídek a dalších zajímavostí zdejšího kulturního světa,“ uvedl mluvčí. Předpokládá se využití volných prostor objektů v majetku města a zapojení zlínských filmových tvůrců.

Reklama

Doporučované