Hlavní obsah

Zlínský kraj ocenil za přínos v kultuře hudebníka Jiřího Pavlicu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Cenu Pro Amicis Musae (Přátelům múz) za významný přínos kulturnímu rozvoji regionu udělil letos Zlínský kraj hudebníkovi Jiřímu Pavlicovi. ČTK to dnes sdělila Helena Mráčková z krajského oddělení komunikace a vztahu s veřejností.

Článek

Ocenění kraj uděluje od roku 2005, letos komise vybírala z osmi osobností.

Šestašedesátiletý Pavlica působí od roku 1970 jako houslista v souboru Hradišťan, od roku 1978 až do současnosti je jeho uměleckým vedoucím. Původně folklorní kapela se vlivem jeho vedení a dramaturgie proměnila v alternativní hudební seskupení, které obsáhne vše od lidové tradice až po oblast soudobé hudby. Vedle koncertní činnosti se Pavlica orientuje také na tvorbu pro divadlo, film, rozhlas a televizi. Vystupuje doma i v zahraničí, je držitelem mnoha ocenění. Kromě Hradišťanu se uplatňuje též v oblasti volné soudobé tvorby pro velká symfonická tělesa.

Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) si Pavlica cenu zaslouží za svůj významný a nezpochybnitelný přínos kultuře regionu. „Proslavil svůj rodný kraj doma i za hranicemi naší republiky,“ uvedl Čunek při dnešním předávání ocenění v koncertním sále Základní umělecké školy v Uherském Hradišti.

Mezi osmi osobnostmi nominovanými na ocenění figurovala také zpěvačka, houslistka a folkloristka Jitka Šuranská. Laureátka hudební ceny Anděl 2017 loni v říjnu podlehla ve věku 41 let těžké nemoci. Hejtman dnes její rodině předal záslužné vyznamenání. „Jitka Šuranská byla významnou umělkyní s neuvěřitelnou energií, její odchod je stále čerstvý a bolestný. Její umělecký přínos si zaslouží ocenění,“ uvedl hejtman.

V minulých letech cenu Pro Amicis Musae získali etnografové Karel Pavlištík a Josef Jančář, spisovatel Pavel Hejcman, publicista Mojmír Trávníček, sochař Otmar Oliva, soudce a spisovatel Josef Holcman, hudebnice Vlasta Grycová nebo historička a památkářka Jana Spathová. Loni ji kraj udělil herci Boleslavu Polívkovi, který pochází z Vizovic na Zlínsku.

Reklama

Doporučované