Hlavní obsah

Žlutá řeka předvedla show, kvůli které každoročně přijíždějí davy turistů

Žlutá řeka se opět proměnila v čirou a předvedla show, kvůli které každoročně přijíždějí davy turistů. Video: Zdeněk Buček

 

Reklama

Vodopád Hukou na čínské Žluté řece opět nabyl obřích rozměrů a neskutečných barev. Každoročně si přírodní show nenechají ujít davy turistů.

Článek

Hukou neboli Chu-kchou Pchu-pu je největší vodopád na Žluté řece a druhý největší vodopád v Číně. Nachází se na hranici mezi provincií Šan-si a Šen-si. Jeho jméno v čínštině znamená „ústí čajové konvice".

Během roku se šířka vodopádu mění. V závislosti na množství vody ve Žluté řece se jeho šířka pohybuje od 30 do 50 metrů. Průtok vody pak od tisíce do osmi tisíc kubíků za sekundu.

Vodní tok Žluté řeky se zpravidla v období od dubna do června zpomaluje, vymizí některé drobné vodopády a zůstane pouze hlavní proud vody. Jeho barva se přitom mění z písčité žluté na čirou.

Hru barev i sílu vody každoročně pozorují davy turistů. Vodopády v Číně jsou totiž oblíbenými turistickými cíli, mezi další známé a oblíbené vodopády patří Chuang-kuo-šu, Jün-tchaj a Te-tchien.

Reklama

Související témata:

Doporučované